NRK Meny
Normal

Norgesglasset 29.01.08

Ryggmargrefleksen, en ny tenkende celle - Skriftserie del 2 - Lærerstudenter studerer mindre - Veritas og miljøtilskudd - HC Hansen kåserer - Asteroide suste forbi - Taper trygd ved giftemål - Navn fra folkeviser - Forkynnelse ut av byråkratiet 

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 29.01.08

Ryggmargrefleksen, en ny tenkende celle

En av Terra-ordførerne, Inge Myrvoll i Rana kommune, sier i etterkant av finansskandalen at ryggmargrefleksene ikke fungerte. Det var årsaken til at han godkjente spekulasjon i USA, iflg. Rana Blad. Kommentator Bjørn Vang spør når vi begynte å tenke med ryggen? Rep: Bjørn Vang.

Skriftserie del 2

Runer til kvardags og fest

Runer blei brukt av mange, til det meste. Det veit ein etter å ha studert dei 600 runeinnskriftane ein fann under branntomta då deler av Bryggen i Bergen brann ned i 1955. Ein fann alt ifrå kjærleiksbrev til forretningskorrespondanse, og tekstane var skrivne både på latin og på gamalnorsk. Ein fann til og med ein lærsko med eit sitat av Vergil: Størst av alt er kjærleiken.

Lærerstudenter studerer mindre

Student

Er lærerstudenter latere enn andre?

Foto: NRK

Lærarstudentane rotar burt eit år, stod det på framsida av Aftenposten i dag. Men er dei eigentleg så mykje verre enn andre studenter eller er det berre eit resultat av eit stort fokus på lærarar og lærarstudenter?

Veritas og miljøtilskudd

10.000 kroner! Høres det fristende ut en sen tirsdag i januar? Nå skal vi til en bedrift som vil gi 10.000 kroner i støtte til ansatte som investerer i private klimatiltak. Men hva kan pengene brukes til - for å bedre miljøet? 588 forlag har kommet inn til arbeidsgiveren, Det norske Veritas.

Kåseri

Halvard C Hanssen kåserer: "Gangbar mynt"

Asteroide suste forbi

Klokken 09:33 i dag suste asteroiden "2007 TU 24" forbi bare 538.000 kilometer unna jorden. Det er en og en halv gang avstanden til månen, og var aldri noe å frykte, men vi kan være mer uheldig i fremtiden.

- Vi kan bli truffet, det har skjedd før, og vil skje igjen, men det er ekstremt usannsynlig. Folk har gjerne fått et overdrevet inntrykk av hvor ofte det skjer, sier Kåre Aksnes, professor ved Astrofysisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Taper trygd ved giftemål

Tenk deg at lønna di blir redusert når du blir gift eller samboer. Utenkelig, sier du? Ikke for dagens uføretrygdede.

Navn fra folkeviser

Heter du Sara eller Mathias? Da er du ikke alene. Den årlige navnestatistikken er kommet og noen navn er mer populære blant foreldre enn andre. Men du trenger ikke alltid velge det vanlige, det finnes nemlig et hav av norske navn som aldri har vært i nærheten av en navneliste. Språkforsker Ivar Utne forteller om navnearven fra norske folkeviser, som kan bli den nye trenden. For hvorfor ikke kalle barnet ditt Vilgår, Sjuransvein, Sylvklar eller Lusse? Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Forkynnelse ut av byråkratiet

Byråkrat

Språkrådet skal gjøre offentlige skjemaer enklere.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Forkynnelse har vært et viktig ord på skjema for trygd, pensjon og dagpenger. Nå skal Språkrådet gjort 23 offentlige skjema enklere. Dermed forsvinner ord som forkynnelse, tilståelse og garantilott. Sylvfest Lomheim tror byråkratiet kan tjene på skriv som er lettere å forstå. Reporter er Astrid Engen.

Norgesglasset NRK P1

Hør:  Norgesglasset 29.01.08

 

Kulturstrøm

  • Se NRKs dokumentar om Pushwagner

    I 2008 fikk Pushwagner mer enn ti henvendelser fra produsenter som ville lage dokumentar om hans utrolige liv. NRK fikk ja.

  • Maler for åpen scene

    I hele april har ni kunstnere fra ulike steder i verden bodd sammen og hatt Galleri Ramfjord i Oslo som sitt atelier. Anledningen for kunstmønstringa er galleriets 20-årsjubileum, forteller innehaver og daglig leder Elisabeth Ramfjord. I galleriets åpningstid kan besøkene kan se kunstnerne i arbeid, og resultatene kan sees i utstilling fra 5.–20. mai.(NTB)

    Laster Instagram-innhold