NRK Meny
Normal

Norgesglasset 28.12.07

Innvikla familie - Fantomtegninger del 2 - Barn må få fortelle - Kan isbjørnen flyttes til Antarktis?

Innvikla familie

Halvsyskjen, steforeldre og fleire sett med besteforeldre, - dagens familiar er ikkje alltid enkle. Og de moderne og kompliserte samlivsformein bli ofte kritisert og sammenlikna mæ de "tradisjonelle, trygge familiein" ein hadde tidlegare.

Men den stabile kjernefamilien er slett ikkje gåmmål. Professor i Historie ved Universitetet i Bergen, Ståle Dyrvik, seier familiane var like kompliserte for 300 år sidan som i dag! Forskjellen er at mens det no er mor og far som får skulda, var synderen ein heilt annan før.

Fantomtegninger del 2

Polititegner Harald Nygård.

Polititegner Harald Nygård.

Foto: Thor Henry Bjor / NRK

I 28 år har Harald Nygård laget fantomtegninger for politiet. I går i Norgesglasset forklarte han hvordan han går fram for å få vitner i kriminalsaker til å fortelle hvordan de husker en gjerningsperson ser ut. Polititegningene hans bidrar til å utelate uskyldige fra mistanke, og har i årenes løp bidratt til å oppklare en rekke saker. Akkurat nå er det tegninger av lommemannen han håper skal gi resultat.

Barn må få fortelle

Barn må få fortelle sine historier for å kunne danne et bilde av seg selv, det hevder familieterapeut og forsker Ingrid Lund ved Universitetet i Agder. Vi voksne må lytte, for responsen vi gir barna er med på å skape deres selvbilde, sier hun.

Kan isbjørnen flyttes til Antarktis?

Bildet av isbjørnen som klamrer seg til en enslig isklump gikk verden rundt i år, og ekspertene er enige: Det varme klimaet fører til at isen i nord smelter og livsgrunnlaget for isbjørnen forsvinner.

Spørsmålet er nå om vi kan redde isbjørnen, eller om det er for seint. Norgesglassets reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo snakker med zoolog Petter Bøckman ved Universitet i Oslo.