NRK Meny
Normal

Norgesglasset 28.07.08

Historiske pandemier - Dagen i dag 28. Juli - Kvinner og Tour de France - Ta ansvar for egne skolepenger? - Bruk av kirkegårder - NRK 75 år - Smaken av Norge - Livet langs Målselva del 1

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 28.07.08

Historiske pandemier

For over 90 år brøt spanskesyken ut, en tredjedel av menneskene ble smittet, og mellom 20 og 100 millioner døde. Nå sier en ny rapport fra det britiske overhuset at en ny pandemi er uunngåelig, og at mellom 2 og 50 millioner mennesker kommer til å dø av den. Men alle er ikke helt enig i spådommen.

- Jeg tror ikke vi vil få se en pandemi i Norge. Så lenge vi har en verdensomspennende helseorganisasjon som er våken overfor dette, så er det liten grunn til å tro at vi vil få et pandemisk utbrudd i noe som ligner den størrelsesordenen. Det er spekulativt, og forutsetter nesten at vår sivilisasjon bryter sammen, mener professor i historie ved Universitetet i Oslo, Ole Jørgen Benediktow.

Dagen i dag

28. Juli

Jackie Onassis og sønnen John F. Kennedy Jr

Jackie Onassis og sønnen John F. Kennedy Jr.

Foto: CHARLES KRUPA / AP

På denne dagen i 1929, vart USA's mest stilfulle førstedame født. Historien om Jacqueline Kennedy Onassis får du av Anne Line Abotn

Kvinner og Tour de France

I går ble årets store sykkelritt - Tour de France avsluttet. Men har du tenkt over at det bare er menn som er med? Slik har det alltid vært, bortsett fra for 100 år siden, da en sta kvinne insisterte på å være med på verdens tøffeste løp.

Ta ansvar for egne skolepenger?

Hvor dum kan man være og likevel regne med at staten ordner opp? Vår kåsør Tron Soot-Ryen snakker om frihet uten ansvar.

Bruk av kirkegårder

Kirkegård

Hva har du lov til å gjøre her?

Foto: Nilsen, Svein Aage / SCANPIX

Kan du tenke deg å grille på en kirkegård? Eller hva med et slag badminton, eller en biltur? Om du synes det høres OK ut, er du ikke alene - for folk oppfører seg stadig mindre respektfullt på landets gravlundet. Men hva er egentlig problemet med litt folkeliv i kirkegården?

NRK 75 år

Norges første rikskjendis

Rolf Kirkvaag har blitt kalt Norges første rikskjendis. På 1950-tallet fornyet han norsk radiounderholdning. I Norgesglassets jubileumsserie om NRK s historie skrur vi tiden femti år tilbake sammen med Erik Heyerdal. Han husker godt da Rolf Kirkvaag var på sitt mest populære. Serien "NRK i 75 år" er laget av Kjetil Lillesæter.

Smaken av Norge

Festivalpiknik

For siste gang skal vi på piknik med radiokjøkkenet, og kokk Inge Johnsen og Tron Soot-Ryen. Og i dag er pikniken litt eksklusiv.

Livet langs Målselva del 1

"Når bittet er godt lar jeg være å fiske, jeg vil ha utfordring" sier laksefisker, finansmann og racerbåtfører Bjørn Rune Gjelsten. Han som ror Gjelsten rundt i kulpen under Målselvfossen, Magnus Foshaug, forteller om teknikken han bruker. Rep: Bjørn Vang.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm