NRK Meny
Normal

Norgesglasset 28.03.08

Dommer-mangel - Dagen i dag 28. Mars - Renholdere sliter - Postkort fra livet

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 28.03.08

Dommer-mangel

Tippeligaen sparkes i gang i morgen, men nesten 2000 dommere mangler foran årets fotballsessong. Hvorfor vil ikke flere bli dommere? Mangler vi respekt for dommeren eller er det rett og slett for mange skremmende engasjerte foreldre der ute.

Reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo snakker med Dommersjefen i Norges Fotballforbund, Runde Pedersen, som vedgår at å dømme en kamp kan være skremmende, og at en dommer bør være robust.

Dagen i dag

28. Mars

Dagen i dag for 7 år siden døde eventyrer, fangstmann og arkeolog Helge Ingstad. Han og kona fant det endelige beviset for norsk bosetting i Amerika, i Vinland. Tron Soot-Ryen snakker med Arne Emil Christensen som var med på oppdagelsen.

Renholdere sliter

En av fem kvinnelige renholdere har fått angst og depresjon på grunn av jobben. Ensomhet, dårlig ledelse og språkproblemer plager kvinnene, viser ny undersøkelse. Reporter Thor Henry Bjor har snakket med forsker ved Arbeidsforskningsinstituttet, Migle Gamperiene.

Postkort fra livet

Postkort fra livet
Foto: Montasje: Tuva Tagseth / NRK

Når du rusla rundt på Teknisk Museum i Oslo kjem du fram til noko som heiter Knops Klokkesamling, ei fascinerande gruppe med vakre ur i ulike varianter.

Men så fekk vi eit postkort frå Elisabeth Knoph i Sogndal sitt liv, eller nærmare bestemt frå oppveksten til Elisabeth. Og plutselig sit vi og smiler av ei veksande og tikkande nevrose. Her kjem framveksten av Knophs Klokkesamling gjennom eit Postkort frå livet.

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 28.03.08

Kulturstrøm

 • Skal gjenoppbygge historisk moské

  En avtale om gjenoppbyggingen av Mosuls historiske al-Nuri-moské ble undertegnet i nationalmuseet i Baghdad mandag. Avtalen mellom De forente arabiske emirater og Irak innebærer en støtte til gjenoppbyggingen på over 50 millioner dollar. Den over 800 år gamle moskeen og dens berømte minaret ble sprengt i forbindelse med kampene om Mosul sommeren 2017. Les også «Urix forklarer»: Fem ting du må vire om sprengingen av den berømte moskeen

  Pressekonferanse i forbindelse med avtale om gjenoppbygging av moskeen i Mosul
  Foto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP/Scanpix
 • Aviciis foreldre takker for støtten

  Foreldrene til Avicii (Tim Bergling) publiserte mandag kveld et åpent brev via pressekontakten Ebba Lindqvist: «Vi vil takke for støtten vi har fått, alle kjærlighetsfulle ord om vår sønn og bror. Takk for hedringen av Tim», ifølge Aftonbladet.

 • «The Crown»: Vi burde ha lik lønn

  Matt Smith støtter kravet om at Claire Foy og han selv burde hatt lik lønn for arbeidet i serien. – Jeg er glad for at dette har løst seg, og i fremtiden må vi jobbe for at ting som dette blir bedre og mer rettferdig, ikke bare i vår bransje, men i alle, sier han til Hollywood Reporter. Serieskaperne har beklaget lønnsforskjellen etter at det ble kjent at Smith tjener mer på Netflix-serien enn hovedrolleinnehaveren Foy.

  Claire Foy og Matt Smith fra permieren på sesong to av The Crown
  Foto: Grant Pollard / AP