Hopp til innhold

Norgesglasset 28.03.07

Biene i trøbbel, frukta i fare - Smaken av Norge: Fløtegratinerte poteter - Vår daglige Beatles: "Eight Days a Week" - Kunsten fortrenger fortiden - Tromsøværingene får det til! - Minibank for blinde - Opplysningskontor for øko-mat - Vil boplikten overleve - Drosje billigere enn post

Biene i trøbbel, frukta i fare

Honningbiene som brukes i fruktproduksjon er svekket, det samme gjelder villbiene, så nå frykter forsker Ørjan Totland ved Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås at både fruktproduksjon og villfauna i skogene rammes. Reporter: Arild Opheim og Bjørn Vang.

Smaken av Norge:

Fløtegratinerte poteter

Poteter er den del av nordmenns basiskosthold, selv om ikke ikke spiser like mye som for noen tiår siden. Men en potet er ikke en potet. Ulike sorter krever ulik tilberedning, og selv det å koke poteter er forskjellig fra om man bruker en kokefast Beate eller en melen mandelpotet. Radiokokk Inge Johnsen og Tron Soot-Ryen lager ulike potetretter. Her får du tips til riktig koking av ulike potettyper, god hjemmelaget potetmos, klassiske fløtegratinerte poteter og ikke minst kjempegode ovnssteket poteter som er et godt alternativ til pommes frites.

Vår daglige Beatles:

"Eight Days a Week"

Under en biltur hjem til John Lennon, spurte Paul sjåføren hvordan det gikk. Sjåføren svarte kontant; "Jeg har jobbet åtte dager i uka". Dette utsagnet tok Paul med seg til John, og da ble det for til en sang.

Kunsten fortrenger fortiden

De satt musestille etter krigen og satset på at den kollektive hukommelsen skulle glemme holdningene deres. Enkelte av nazi-sympatisørene under 2. verdenskrig var både betydningsfulle kunstnere og forskere, men i stedet for at vi har glemt disse i dag, lever verkene deres i beste velgående. Historiker Terje Emberland mener vi etter krigen har unskyldt disse personene, vi har fortrengt fortiden deres til fordel for den vakre kunsten. Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Tromsøværingene får det til!

- Tromsøværingene får det til!Det hevder kommentator Bjørn Vang, som tror det må være noe med luften i Tromsø som gjør at de alltid tenker dristige tanker, mens naboby og rival til den nordnorske tronen, Bodø, sliter hardt med de aller enkleste oppgaver.

Minibank for blinde

På slutten av 70-tallet kom de, minibankautomatene. Alle fikk seg etterhvert minibankkort og vips kunne vi alle sammen kjapt ta ut penger uten å gå inn i banken. Jeg sier vi, men egentlig kunne jeg sagt en del av oss. Oppfinnelsen med skjerm og taster var nemlig ikke laget for alle. Ikke for landets 130.000 blinde og svaksynte. Inntil nå. Frå ein av dei første talande minibankane høyrer vi generalsekretær i Norges Blindeforbund, Gunnar Haugsveen og kortansvarlig i Nordea, Susanne Hannestad. Reporter var Thor Henry Bjor.

Opplysningskontor for øko-mat

Er et økologisk eple sunnere enn et annet epleω Eller lurer du på hva er som egentlig er forskjellen på økolgisk mat og vanlig mat. I dag finnes det flere opplysningskontorer for mat på internett, finansiert av staten som et ledd i en nasjonal opplysningstjeneste, men artiklane om økologisk mat er i fåtall. Nå krever økobønder seg et eget opplysningskontor for økomat, for at produktene skal bli bedre markedsført.

Vil boplikten overleveω

Boplikten har eksistert i Norge siden midten av 1970-tallet, men hvor lenge vil den egentlig overleveω

I Danmark har en fersk dom vekket nordmenn som nå har begynt å diskutere om hvorhvidt vi egentlig trenger boplikt lenger- noen mener det er på tide å bli kvitt den, andre mener boplikten er limet i utkant-Norge. Men før man vil klare å bli einge om hva som er best, må man bare finne ut om plikten som skulle få liv i distriktsnorge egentlig har hatt noen effekt. Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Drosje billigere enn post

De får papirene levert på døra med drosje, kommunestyrerepresentantene i Åsnes. Kommunen har sluttet å sende de tunge sakspapirene med posten. Årsaken er at det er billigere å bruke taxi. Det er Hedmark Taxi i Åsnes som har kommet med et tilbud til kommunen om å kjøre ut sakspapirene. Grunnen er at taxisentralen har lite med kjøring og trenger flere oppdrag. Derfor må de finne andre oppdrag å tjene penger på. Ofte kan det være tjukke bunker med papir som skal sendes ut . Portoen klan ligge på mellom 50 og 60 kroner per brev. drosjene kan kjøre ut brev for helt ned til 20 kroner . I gjennomsnitt sparer kommunen fem kroner pr forsendelse på å bruke drosje istedet for post. Bjørn Frang fra Radikale Sosialister har sittet fire perioder i kommunestyret. Dette er første gangen han får sakspapirene på døra med drosje. Han syns det er fint at de kommer raskt fram, men sier det er dårlig at ikke posten kan gjøre dette billigere enn drosjenæringa. - Posten må skjerpe seg, avslutter han.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

 • TV 2-leiinga beklagar oppførselen til Fredrik Græsvik

  Privatpersonen Eirik Furuseth fekk meldingar frå TV 2-journalist Fredrik Græsvik etter at Furuseth hadde skrive ein Facebook-melding om TV 2 si handtering av skyteepisoden i Oslo.

  Furuseth opplevde meldingane frå Græsvik som truande. TV 2 beklagar oppførselen frå journalisten.

  – Vi beklagar at førespurnaden blei sendt frå journalisten overhovudet. Det var ikkje dekning for slike påstandar, og det er dermed brot på våre eigne rutinar, skriv utanrikssjef i TV 2, Aslaug Henriksen i ein e-post til Nettavisen, som først skreiv om saka.

 • Oslo Pride ventar med arrangement til etter sommarferien

  I går vart trugselnivået i Noreg sett ned frå høgste nivå, nivå fem, til nest høgste nivå, nivå fire. Politiet i Oslo har sagt at dei vil vurdere kvart enkelt offentleg arrangement no.

  Oslo Pride presiserer likevel at dei ikkje vil arrangere noko i Oslo akkurat no. Dei skal diskutere vegen vidare med det skeive miljøet etter sommarferien.

  Likevel meiner leiar i Oslo Pride, Inger Kristin Haugsevje, at det er viktig at resten av landet gjennomfører planlagde arrangement.

  – No er det viktigare enn nokosinne å delta på pride i bygda og i byen du bur, seier ho.

  Ho oppmodar alle til å slå ring om sine skeive, og at dei støttar opp om lokale markeringar.