NRK Meny
Normal

Norgesglasset 28.02.08

Stor dag for SJE - Laga verdas svartaste svart - Dagen i dag 28.februar - Skader i hjemmet - Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer - Svartedauden som lystårn - Sidsel Dobloug om skipskollisjon - Fiskens ukjente liv del 1 - Treig brannbil og amok mobil

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 28.02.08

Stor dag for SJE

I dag er det en stor dag for SJE Sveis og Industriservice i Lier utenfor Oslo.

For fra i dag er sjefen Helge Johansen og de andre gutta i denne ganske så spesielle sveisebedriften på plass i nye og større lokaler. Du husker det kanskje, men Helge Johansen er bedriftslederen som bare ansetter alkoholikere og får dem edru. Selv var han sterkt nedkjørt av fyll for 15 år siden, men kom seg ut av det. Som du har blitt hjulpet selv skal du hjelpe andre sier han. Og nå får han mulighet til nettopp det. Ved reporter Sjur Sætre.

Laga verdas svartaste svart

Ingve Simonsen og Morten Kildemo

Morten Kildemo og Ingve Simonsen.

Foto: Erik Bull / NRK

Det er sett ein ny verdsrekord i svart. Amerikanske forskarar har laga det mørkaste menneskeskapte materialet nokonsinne. Så mørkt er det at berre 0,045 prosent av lyset som treff det blir reflektert ut att. Til samanlikning reflekterer svart maling 5 prosent av lyset.

Dagen i dag

28. Februar

Mordet på Olof Palme skjedde på åpen gate i Stockholm klokka 23.30. Mange mulige drapsmenn har vært lansert, Christer Pettersson ble tiltalt, dømt, men frikjent, og drapet er fortsatt ikke oppklart. I tillegg til reportere i Sveriges radio hører vi Kåre Willoch, Gro Harlem Brundtland og Olof Palme i opptak.

Reporter: Bjørn Vang

Skader i hjemmet

Du har sikkert høyrt myta um at de fleste ulykker skjer i heimen. Stemmer dette i vinterlandet Norge?

for å finne ut av det her sendte vi vår heilt friske reporter Grete Strøm på legevakten..

Kåseri

Ingvild Wedaa Tennfjord: ” Skal vi gifte oss, ditt rævhol?”

Svartedauden som lystårn

Svartedauden får truleg eige monument i Bjørvika, ved hjelp av 72.000 lysdioder.

Ventilasjonstårna, som skal sørge for frisk luft i den kommande Bjørvika-tunnelen, skal utstyres med 72.000 lysdioder. Og lysdiodene vil danne eit eksakt, fleirfarga mønster av den genetiske koden til pestbakterien Yersinia pestis -bedre kjent som årsaken til Svartedauden. Lars Ramberg er kunstnaren bak minnesmerket.

Sidsel Dobloug om skipskollisjon

Hun arbeidet ombord i Bergensfjord og var med og lette etter overlevende etter skipskolisjonen mellom et italiensk og et svensk skip på den amerikanske østkysten i 1956. Sidsel Dobloug fra Furnes er en av mange som nå tar kontakt med Norsk Utvandrermuseum i Ottestad i forbindelse med ei planlagt utstilling om Amerika-båtene.

Fiskens ukjente liv del 1

I fjor eksporterte Norge fisk og sjømat for over 30 milliarder kroner, men hva vet vi egentlig om det vi sendte ut av landet?

Veterinær og forfatter Bergljot Børresen skrevet en bok om fiskens ukjente liv, - for vi har veldig lite kunnskap om hvordan fisken egentlig lever, og hva den er i stand til å gjøre. I boka "fiskenes ukjente liv" har Børresen samla ny forskning om fisken, som viser at fisk både kan snakke, huske, føle, og faktisk - høre forskjell på musikk. Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo

Treig brannbil og amok mobil

Forbløffede bilister trodde først det var en traktor som strevde med bakken. Det var det ikke. Det var brannvesenet som rykket ut med blålys og sirene…i 30 kilometer i timen. Hør også om dumsnille hunder, en amok mobil, elg i skisporet og dramatiske sikkerhetskrav i damefotballen.

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 28.02.08

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK