NRK Meny
Normal

Norgesglasset 28.01.08

Smarte gatelys sparer strøm - På sporet etter ur-lingvisten - Stormen Sondre - Private klimakvoter - Marianne Meløy kåserer - Grønn te kan gi leverskader - Nytt datasystem for eldre - Overstimulans - Digitale lærebøker

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 280108

Smarte gatelys sparer strøm

En tenkende gatelykt som depmer lyset når det er lite trafikk, kan spare opp mot 70 prosent strøm. I dag er Oslo eneste byen i verden som bruker slik intelligent belysning, men Bjørn Sandtveit sier til Norgesglasset at Norge har satt i gang et stort EU-prosjekt for å få euorpeiske byer til å velge den tenkende belysningen. Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

På sporet etter ur-lingvisten

Ein gong for snart 2000 år sidan snekra eit eller fleire kloke hovud saman eit skriftspråk som passa perfekt til talespråket vårt. Hør første del i serien om skriftspråket. Reporter er Gøril Grov Sørdal.

Stormen Sondre

Askvoll

Hvorfor heter stormen Sondre?

Foto: Liv Lien

Oda, Per, Rita og nå sist Sondre har vært uvelkomment besøk de siste årene. Det er ikke navn på fjern familie som kommer på overraskelsesbesøk, men navnet på de siste ekstremvarslene fra meteorologisk institutt. Men hvorfor heter stormene det de heter? 

Meteorolog Jørgen Saltbones kan røpe at instituttet har en intern komite som kommer sammen og setter opp en liste med forslag til navn i god tid før hver sesong, og at listen må godkjennes av toppledelsen på instituttet.

- I prinsippet kan to varsler om ekstreme værhold opptre samtidig på to ulike områder, og da er det lettere å referere til dem med navn, forklarer Saltbones. Men han vil ikke si hvordan de kommer frem til hvert enkelt navn.

- Det er ikke noe hemmelig over det, men det er interne forhold, sier en tilbakeholden meteorolog.

Private klimakvoter

Dei siste åra har vi blitt overfalt av den eine dommedagsprofetien etter den andre som fortel oss hvor skrekkeleg det står til med jorda vår. Og mange av oss prøver å gjere noko med det. Men når man må kjøre ungene på fotball, varme opp huset og besøke familie i andre kantar av landet, kan det nok føles litt håplaust å skulle bidra til mindre forurensing. Det syntes i alle fall Camilla og Arne Søraas. Så dei bestemde seg for å begynne å selge klimakvotar.

Kåseri

Marianne Meløy kåserer: "Skamløs hygiene"

Grønn te kan gi leverskader

Overlege Antti Oksanen ved Karolinska sjukhuset i Huddinge i Sverige advarer mot konsentrat av grønn te. Seks tilfeller av leverskade som følge av konsentrat av grønn te er oppdaget i Sverige, men det er foreløpig usikkert hvem som er i faresonen, sier han til avisa Aftonbladet. Særlig kritisk er Oksanen til produkt fra Herbalife. Direktør i Herbalife Norden Børre Gjersvik hevder produktene de selger er ufarlige og at han har undersøkelser som beviser dette. Rep: Bjørn Vang.

Nytt datasystem for eldre

Eit fingertrykk på dataskjermen er det som skal til for å finne ut kva som står på planen i dag. Eldre i Trondheim hjelper forskarane med å utvikle eit datasystem for lett demente som bur i sin eigen heim.

Overstimulans

Det gir ein viss status å ha full avtalebok. Og vi har eit hav av tilbud å velge mellom. Stimulerande tilbud! Faren er at vi vel å resignere, si professor i psykologi ved Universitetet i Bergen, Torill Christine Lindstrøm.

Digitale lærebøker

Fra en digital lærebok

Sirkusdirektøren lærer elever flere ting i nettbyen Salaby

Foto: Gyldendal

Lyssky virksomhet er på vei inn i norske skoler. Hver dag dimmes lyset for 200 000 elever, sånn at de skal se dataskjermene bedre. Digitale nettbøker blir stadig mer brukt i skolen, men kommer de til å erstatte dagens bøker? Og blir det ikke for mye lek når fargesprakende, snakkende fantasifigurer skal lære elevene å regne? Fride Bergem i Gyldendal undervisning jobber med utvikling av digitale bøker. Reporter er Astrid Engen.

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 280108

Kulturstrøm

  • Franklin begraves i Detroit

    Soulsanger Aretha Franklin begraves i hjembyen Detroit i USA fredag 31. august. Franklin døde av kreft, 76 år gammel. I dagene før begravelsen blir båren til Franklin plassert i museet for Afro-Amerikansk historie i Detroit.

    PEOPLE-ARETHA FRANKLIN/
    Foto: Handout . / Reuters