NRK Meny
Normal

Norgesglasset 27.12.07

Jobb mot rus - Vår daglige Beatles: "Free as a Bird" - Årets tapere og vinnere - Pappanettverk - Fantomtegninger - Psykopat - Gebiss blir historie

Jobb mot rus

Helge Johansen

Helge Johansen ved SJE Sveis og Industriservice.

Foto: Sjur Sætre / NRK

Som du har blitt hjulpet selv skal du hjelpe andre! Det er mottoet til Helge Johansen, grynder og sjef for sveisebedriften SJE Sveis og Industriservice. Og noen mener han skaper selvtillit av stål. Helge Johansen ansetter nemlig kun mennesker med store rusproblemer. Nå rett før jul markerte han at det er 15 år siden han selv sluttet å drikke. Norgesglassets reporter Sjur Sætre var med på markeringen. Han har flere ganger i høst besøkt den uvanlige bedriften i Lier utenfor Oslo.

Vår daglige Beatles:

"Free as a Bird"

Midt på 1990-tallet kom endelig dokumentaren om The Beatles, ledsaget av to nye innspillinger som de tre gjenlevende medlemmene av gruppen laget med Yoko Onos velsignelse. Men det var én som ikke fikk være med.

Årets tapere og vinnere

Gerd Liv Valla er årets største taper i Norge, det hevder de fleste av de Norgesglasset har snakket med på gata i Bodø. De nest største taperne er innbyggerne som rammes av Terra-skandalen, mens vinnerne er vanskelig å finne. Reporter: Bjørn Vang.

Pappanettverk

Å få et funksjonshemma barn er en utfordring for alle foreldre. Og det blir snakket en del om det. Men hvordan opplever far det? Hvordan påvirker det papparollen når familien får et barn med spesielle behov? Det har det ikke vært noe særlig oppmerksomhet rundt. Men tidlig i år dannet fedre i Nord-Trøndelag et pappanettverk. Reporter: Ann Jones.

Fantomtegninger

Polititegner Harald Nygård.

Polititegner Harald Nygård.

Foto: Thor Henry Bjor / NRK

Fantomtegninger, håndlagede tegninger i avisene i bakkant av alvorlige forbrytelser. Kriminalsaker der gjerningsmannen ennå ikke er kjent, men der noen har sett ham eller henne. Håndtegnede bilder av gjerningspersonene slik vitner kan huske dem. Harald Nygård er landets mest brukte polititegner. Han har hjulpet politiet i 28 år. I Norgesglasset forteller han hvordan han går frem for å lage en tegning av en ukjent gjerningsperson. Reporter: Thor Henry Bjor.

Psykopat

Ordet psykopat har blitt et ord vi bruker, kanskje i tide og utide. Psykolog Lisbeth Brudal har gjennom sine mange år som psykoterapaut møtt mange som har vært utsatt for psykopater, om det er en sjef, kjæreste eller barn. I år ga hun ut boka " Psykopat? Historier fra virkeligheten"

Gebiss blir historie

- Tannløsheten er et utdøende fenomen, utalte en forsker i mai i år, etter å ha undersøkt gapet til de eldre i Bergen. Aldri før har vi vært så flinke til å ta vare på tennene, og det betyr at det går mot slutten for et av verdens eldste hjelpemiddler- nemlig gebisset, som med sin groteske historie har hjulpet kjente og ukjente mennesker med å smile pent og få ned maten i flere tusen år.

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

  • Kraftwerk i duett med astronaut

    Astronauten Alexander Gerst spilte sammen med bandet Kraftwerk i en overføring fra romstasjonen ISS. De tyske elektronika-pionerene holdt fredag konsert for 7.000 fans på Stuttgart Schlossplatz. Da dukket Gerst (42) uventet opp i en direkte overføring fra ISS. – ISS er en «Mensch-Maschine», sa Gerst, med henvisning til et av Kraftwerks album (NTB).

    NETHERLANDS-MUSIC-KRAFTWERK
    Foto: PAUL BERGEN / Afp