Norgesglasset 27.11.07

Mobbebegrepet - Brønnøysund kutter ut parkeringsbøter - Vår daglige Beatles: "Because" - Mobiljammere - HC Hanssen kåserer - Dyrt med setebelter - Vikingblod spores - Island best i verden - Folket tror på rehabilitering i fengsel

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 27.11.07

Mobbebegrepet

- Det har gått inflasjon i mobbebegrepet, sier Kjell Hjertø. Han forsker på konflikter i arbeidslivet og ser at en arbeidskonflikt av og til blir forvekslet med mobbing. Dette vil vi komme til å se mer av, tror Hjertø som frykter det bl.a. vil gå utover dem som virkelig blir mobbet på arbeidsplassen.

Mobbing har i løpet av det siste året også blitt et magisk maktmiddel som arbeidstagere kan bruke for å skade eller svekke en sjef man ikke liker.Hvis det,som i tilfelle Eli Arnstad ,dukker opp beskyldninger som ikke har klar avsender,står den det går ut over ganske maktesløs.

Brønnøysund kutter ut parkeringsbøter

Huk parkeringsbot

Illustrasjonsfoto.

Foto: Siri Storstein Hytten / NRK

Inntektene fra gebyrene har blitt så små at vi ikke lenger kan lønne en mann for å gå rundt og kontrollere, sier driftsjef Steven Høgeli i Brønnøysund kommune. Han tror turistene vil strømme til byen når de slipper parkeringsbøter.

Vår daglige Beatles:

"Because"

John lå og hvilte seg, Yoko spilte piano, og Beethoven svevde i luften. Dette ga inspirasjon til en av de vakreste sangene i Beatles-katalogen: "Because".

Mobiljammere

Drømmer du om en dings til jul som sikrer julefreden på tog og buss eller ved middagsbordet? Noe som kan gi deg en mobilfri sone? Teknologien som kan kutte samtalene rundt deg finnes. Det gjør også viktige grunner for at færrest mulig bør gå rundt med dette i lomma. Reporter Thor Henry Bjor har besøkt Frode Olafsen i Spy Shop.

Kåseri

HC Hanssen kåserer: "Til samfunnsnyttige formål"

Dyrt med setebelter

Teamet sikkerhetsbelter i buss har vært varmt etter den tragiske bussvelten i Verdal i Nord-Trøndelag, der tre personer mistet livet. Trygg trafikk mener nå det bør være et krav at alle gamle busser får sikkerhetsseler. En av norges aller største bussforhandlere, mener dette er et urealitsitsk forslag fordi det vil bli for dyrt.

Vikingblod spores

Norsk vikingblod flyter i årene til mang en innbygger i området ved Liverpool nordvest i England.

Forskere i England har, i følge Norsk Telegrambyrå, DNA testet 150 menn fra dette ommrådet, med etternavn som var i bruk før 1700- tallet, og funnet ut at opp mot halvparten har norske aner. Resultatene er oppsiktsvekkende fordi det bekrefter at også Liverpool området var tett befolket med vikinger.

Ved reporter Sjur Sætre.

Island best i verden

Gullfoss, Island

Island er best i verden.

Foto: SUZANNE PLUNKETT / AP

Island rykker fra - nå er det sagaøya med bare 307 000 innbyggere som er verdens beste land å bo i, i følge FN. Men tittelen verdens beste land forplikter. Islanske komentatorer mener at landet nå må øke u-hjelpen. I følge Tallhaugsson gir Island i dag 0, 27% av brutto nasjonal produkt til u-hjelp. Og det er ikke verdens beste!

Folket tror på rehabilitering i fengsel

Mens politijurister og dommere tror mer på straffens skremmende effekt, det viser en undersøkelse gjort av Advokatforeningen. "Fengselstraff brukes for ukritisk" sier leder i foreningen, Anders Ryssdal, mens leder Curt A. Lier i Politiembetsmennenes landsfor. sier rehab fungerer dårlig.

Hør: Norgesglasset 27.11.07

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

  • Får en million for sitt talent

    Sangeren Caroline Wettergreen (32) får Equinors talentstipend for klassiske musikere i 2018. Stipendet, som er på en million kroner, skal være en døråpner for unge norske musikere som ønsker en internasjonal karriere.

  • Prisrekord for Kittelsen-maleri

    Maleriet «Guldhornet», malt av Theodor Kittelsen i 1903, ble i kveld solgt for 12,8 millioner kroner på en auksjon i Oslo. «Guldhornet» betegnes som et av kunstnerens ukjente mesterverk, skriver E24. Maleriet hadde en prisantydning på 4–5 millioner kroner før auksjonen som ble holdt av Blomqvist Kunsthandel. Det dyreste maleriet av Kittelsen som er blitt solgt i Norge tidligere, er akvarellen «Dompap på rimet kvist» som ble solgt for 1,3 millioner kroner i 2002, skriver NTB. NRK TV: Trollskogen som inspirerte Kittelsen.