NRK Meny
Normal

Norgesglasset 27.09.07

Kvinneprat på tvers - Smaken av Norge på tur: Bacalao - Vår daglige Beatles: "Dear Prudence" - Alkohol skadelig for et foster i mammas mage - Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer - Klimatiltak i Sverige: Göran Persson som statsminister - Ekstremvær gir dårlig vann - Gjenvinning av bygg - Radio Røynda: Bananfart

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 27.09.07

Kvinneprat på tvers

Ønsker du å bli bedre i norsk? Hver onsdag ettermiddag er det snakkeklubb, i regi av Oslo sanitetsforening, på St.hans Haugen i Oslo, for kvinner fra alle kanter av verden. "kvinneprat på tvers", denne snakkeklubben har holdt på siden 8 mars 2006. Da de starta opp kalte de det norsk over grytene. Og Fremdeles er grytene viktig for kvinnepraten på st.hans haugen. For møtene foregår på kjøkkenet. Kvinneprat på tvers skal være en møteplass for innvandrer kvinner og norske kvinner, det er en uformell setting, hvor målet er at man har det hyggelig sammen og blir kjent, mens man praktiserer språket. Ønsker du å få vite mer om prosjektet er det bare å gå inn på Oslo sanitetsforening hjemmeside, www.osf.no

Smaken av Norge på tur:

Bacalao

Vår daglige Beatles:

"Dear Prudence"

I meditasjonsleiren i India våren 1968, var det ei kvinne som gikk litt for hardt inn for oppgaven om å nå nirvana. Hun var eks-svigerinna til Frank Sinatra, og ble udødeliggjort i låta "Dear Prudence".

Alkohol skadelig for et foster i mammas mage

- Fire av ti gravide drikk litt alkohol under svangerskapet. Det viser ei spørjeundersøkjing blant 1700 gravide på Østlandet. Forskar Astrid Alvik synest tala er overraskande. - Å drikke alkohol under svangerskapet kan være skadeleg for eit foster, også når mora berre smakar litt alkohol, seier Astrid Alvik. I dag snakkar ho om emnet på konferansen "Barnet og rusen" i Sandefjord.

Kåseri

Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer: Boligfesten er over

Klimatiltak i Sverige:

Göran Persson som statsminister

Tidligere statsminister Göran Persson får mye av æren for at Sverige har blitt et internasjonalt foregangsland innen miljø. Men hvordan har han og svenskene klart det? De siste 10 årene har utslippene av klimagasser blitt redusert med over 10 %, i motsetning til Norge som har økt i samme periode. Reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo drar til Sverige og besøker Göran. Han forteller at det å øke skatten på alt som er skadelig for miljøet er en metode som har gitt effekt. Kan norske politikere lære noe av dette?

Ekstremvær gir dårlig vann

Bjørn Fåfeng

Informasjonssjef Bjørn Fåfeng ved Akerselva rett ved Maridalsvannet.

Foto: Sjur Sætre / NRK

Vi er vant til de fleste steder i Norge å kunne tappe drikkevann fra krana. Med noen unntak er vannet stort sett ganske bra de fleste steder. Nesten alt drikkevann i Norge kommer fra åpne vannkilder, og det gjør at vi er sårbare for naturens luner. Økt temperatur, kraftig nedbør og vind kan gi dårlig dikkevann, forteller informasjonssjef Bjørn Fåfeng i Norsk Institutt for vannforskning. Reporter Sjur Sætre tok ham med seg til Maridalsvannet, Oslos drikkevannskilde nummer en.

Gjenvinning av bygg

Nordmenn kjøper gjerne brukt bygningsmateriale, og etterspørselen er større enn tilbudet. For bare en liten del av byggeavfall sorteres i dag. Men fra nyttår blir byggebransjen pålagt å kildesortere minst 60 prosent av avfallet sitt. - Dette er fantastisk, sier Kenneth Urdshals i gjenvinningsvirksomheten Rebygg i Trondheim. Reporter: Ann Jones.

Radio Røynda:

Bananfart

Ekstremvær er ikke bare negativt, mener Vetle-Ivar i Bladstova, og prøver å overbevise redaktør Tokvam om at flom og annet uvær kan være både underholdende og fascinerende.

Hør: Norgesglasset 27.09.07

Norgesglasset NRK P1