Norgesglasset 27.08.07

Vent med digitalboksen - Smaken av Norge på tur: Urteburger - Vår daglige Beatles: "Getting Better" - Marianne Meløy kåserer - Brann trigger pyromaner - Farlig kjøreadferd - Praktfulle hageanlegg nøkkel til suksess - Fisketuristkvota ned til null kilo

Hør: Norgesglasset 27.08.07

Vent med digitalboksen

På lørdag en stor dag for alle som liker å se fjernsyn. Da åpner nemlig det nye digitale bakkenettet i Rogaland. I løpet av de neste årene, skal resten av landet få samme tilbud, før dagens analoge system litt etter litt blir slått av. Erik Andersen er informasjonssjef for elektronikkbransjen, og forteller hva man bør gjøre når det digitale bakkenettet nærmer seg.

Smaken av Norge på tur:

Urteburger

Flere bønder i Snåsa, blant dem Ola Langleite, har tatt vare på den gamle midt-norske kurasen sidet trønderfe. De er i slekt med kyrne som kom til Norge i folkevandringstida. De møre kjøttet markedsføres under navnet urfe, og siden de er rett ved E6 synes radiokokk Inge Johnsen det passer med en urfeburger.

Vår daglige Beatles:

"Getting Better"

Du har kanskje ikke hørt om Jimmy Nicol, men denne reservetrommisen har en sentral rolle i "Getting Better". Like sentral er en LSD-rus og en sjokkerende innrømmelse.

Kåseri

Marianne Meløy kåserer: "Ingen har vel reint rulleblad"

Brann trigger pyromaner

Synet av brann kan gi pyromaner lyst til selv å tenne på. Flammene kan skape en følelse av tilfredshet, sier Erik Søndenaa ved Brøset Kompetansesenter i Trondheim. Han tror imidlertid katastrofebrannen i Hellas er for langt unna til å ha slik effekt på mennesker her i Norge. Reporter: Arild Opheim.

Farlig kjøreadferd

En ny undersøkelse forteller at det er ikke bare veien og trafikkbildet vi tar oss tid til å observere når vi er ute å kjører. Mobilen er en god venn også i bilen, OG vi holder oss oppdaterte på nyhetene mens vi kjører, ikke gjennom radioen, men avisen. Og dette selv om vi alle kanskje er fullstendig klar over at det gjør oss til dårlgere bilister, og forskere sammenligner det å prate i mobiltelefonen med å kjøre i fylla, selv om du bruker handsfree. Kvinner sminker seg i bilen, mascara, mens menn barberer seg. vein Råen er trafikkpedagog i Norges automobil forbund, NAF, han forteller om uvettig og vettig kjøring. Det var Vibeke Schjem som hadde snakket med trafikkpedagog i NAF, Svein Råen, som lanserte Eggen slagordet for alle trafikanter "jobb for å gjøre hverandre gode".

Praktfulle hageanlegg nøkkel til suksess

Eit stort hageanlegg betydde enorm suksess på 1700 og 1800-talet. Mange handelsmenn og resten av borgerskapet bygde anlegga for å imponere naboar og forretningspartnarar i utlandet, seier Annegreth Dietze til reporter Camilla Tjønn Thingvoll. Dietze er den einaste i Noreg med doktorgrad i hagekunst-historie. Figurar og statuar fekk sin plass ved sidan av hovudhuset, dei var omringa av eit geometrisk utforma hageanlegg av busker og nyklypt hekk. Eit norsk landskap var også viktig for å imponere dei rike i utlandet. I dag tyr vi til rådyre klede og raske bilar for å vise status.

Fisketuristkvota ned til null kilo

Fiskeriministeren bør følge opp det hun har sagt om å stoppe fryseboksturistene og sette turistkvota til null kilo, sier professor i markedføring Svein-Ottar Olsen ved Fiskerihøgskolen i Tromsø. Reporter: Bjørn Vang.

Hør: Norgesglasset 27.08.07

Norgesglasset NRK P1

 

 

Kulturstrøm

 • Slutt på moms på e-bøker

  Regjeringen fjerner momsen på e-bøker og strømmetjenester fra 1. juli. Detter fører i følge kulturminister Trine Skei Grande til at norske e-bøker blir mer konkurransedyktige mot engelske e-bøker.

 • Netflix mister «The Office»

  Fram til 2013 ble serien vist på gamlemåten i beste sendetid på NBC. Så overtok Netflix rettighetene og har gjort «The Office»s 208 episoder til tidenes mest sette på strømmekanaler. Nå har NBC vunnet tilbake anbudet på serien og starter sin egen strømmekanal for serien i 2021. Rettighetene koster NBC 850 millioner kroner i året, skriver Los Angeles Times.

  The Office
  Foto: Danny Moloshok / Reuters
 • Glemte komponister fram i lyset

  Når Oslo Filharmonien feirer sitt 100-årsjubileum til høsten trekker de fram tre komponister som av ulike grunner har fått lite oppmerksomhet. Hanna Marie Hansen fordi hun var kvinne, Lili Boulanger fordi hun døde ung og Bjørn Fongaard (bildet) fordi han skrev musikk mange ikke likte, skriver Ballade.

  Bjørn Fongaard
  Foto: Mentz Schulerud jr./NRK