Hopp til innhold

Norgesglasset 27.06.07

Gamle kirker er unødvendige - Lydboka, - frå skjemsel til glede - Bisarre Beatles - Sommerens plageånder: Mygg - Hva ville DU ha gjort dersom du var afghansk asylsøker - Oddvar Torsheim sitt terapeutiske sidesprang - Vilt rallarliv på Ofotbanen - Uten pensjonister stopper toget - Radio Røynda gjer comeback

Hør: Norgesglasset 27.06.07

Gamle kirker er unødvendige

I dag er det svært mange kriker som bare blir brukt i forbindelse med dåp og begravelser, fordi folk ikke lenger bruker gudshusene aktivt. En undersøkelse viser at flere av de godt og vel 1600 kirkebyggene her i landet er unødvendige, behovet for at de fortsatt skal eksistere er svært lite. Men hvorfor bruker vi likevel store summer hvert år på å bevare disse kirkene? Reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo snakker med Max Ingar Mørk om hvorfor riving av gamle kirker er så uaktuelt.

Lydboka, - frå skjemsel til glede

Då ein for 20 år sidan ville starte kommersielt sal av lydbøker, blei det sagt at lydbøker ville virke fordummande. På biblioteka blei dei berre lånt ut til lånarar med spesielle behov. I dag er haldninga ein heilt annan. Mange likar å høyre på lydbøker medan dei jobbar eller køyrer bil, og for mange born med lese- og skrivevanskar er dette vegen inn i bøkene si verd.

Bisarre Beatles

"Yellow Submarine Ondo"

Sommerens plageånder: Mygg

Myggen kan lukte deg på flere hundre meters avstand! - Luktsenteret i en mygghjerne er kjempestort, forteller biolog Alex Strømme. Så når den lille plageånden setter seg på deg for å stikke, er det duften av menneske som har tiltrukket den. Reporter: Ann Jones

Hva ville DU ha gjort dersom du var afghansk asylsøker

Du og jeg ville ha servert løgn etter løgn etter løgn for å få bli i honninglandet Norge, hevder dagens kommentator Bjørn Vang. Han påstår ikke at afghanerne lyver, men godtar at de bruker alle midler. Reporter: Bjørn Vang.

Oddvar Torsheim sitt terapeutiske sidesprang

Boknatta i Fjærland er meir enn bøker. Laurdag var det truleg mange som kom meir for å sjå hovudattraksjonen enn for å kjøpe brukte bøker. Sjølv kallar Oddvar Torsheim musikken for eit terapeutisk sidesprang. Han er fyrst og fremst biletkunstnar, men musikken er ein ventil for all kreativiteten som ellers ikkje kjem ut. Sjølv har han ikkje tid til å lese bøker, sjølv om han gjerne vil. Det klør for mykje i han etter å lage fleire bilete. 

Vilt rallarliv på Ofotbanen

5000 mann og kvinner fra hele Norge og Sverige deltok i bygginga av Ofotbanen. Flere hundre omkom på jobb, en smed ble drept fordi et borr kom gjennom taket på smia. Rallarane sov i brakker, hvor hår og skjegg frøs fast i veggene vinterstid. I helgene kom spriten fram, og karene danset med hverandre i savnet etter kvinnfolk. En gang blei ei nylig avdød rallarkokke brukt som dansepartner i en av brakkene, forteller Steingrim Sneve i Narvik til reporter Kjetil Lillesæter.

Uten pensjonister stopper toget

Norsk Jernbanemuseum på Hamar har god nytte av tidligere lokomotivførere i sitt arbeid. -Dette er karer som kjenner lokene ut og inn, sier markedssjef Mette Larsen ved Jernbanemuseet. I sin aktive yrkeskarriere førte de selv lokomotivene og vi tenker med gru på den dagen da vi må lære opp folk for å drive omvisning. Kunnskapen om lokene kan aldri bli så bra som det vi har nå, sier hun. - De kjenner lunene og nykkene til de gamle damene, og det gir en spesiell opplevelse for publikum at guidene setter doningene i bevegelse.

Radio Røynda gjer comeback

Eller, comeback er kanskje eit dårlig ord å bruke på eit tvers igjennom nynorsk røyndomsradioinnslag: atterkome, blir vel riktig. Det er klart for Radio Røyndas atterkome! I bladstova går det på feriebluss, men redaktør Finn Tokvam og Vetle-Ivar held koken, tross agurktida. Vetle-Ivar er heimekjær og har ingen reiseplanar. Derfor vil han utover sommaren dele raust av sommarminne og velmeinte ferietips med Tokvam og lytterane her i Norgesglasset. Det er dårlig med harde nyheter i Radio Røynda, men stemninga er i alle fall formidabel i bladstova.

Hør: Norgesglasset 27.06.07

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)