Norgesglasset 27.05.08

Årstider i endring - Sauealarm - Dagen i dag 27. Mai - Fotballakademiet i Liverpool - HC Hanssen kåserer - Integrering av innvandrere - Smaken av Norge - Klokkehistorien- pendelen snur - Postkort fra livet

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 27.05.08

Årstider i endring

Januar og februar hadde ikke vinter i år - nå deler vinteren seg i to, påstår klimaforsker Hans Olav Hygen. Han blir intervjuet av Pål Plassen.

Sauealarm

Sauer får stadig fleire lam og døyr mykje tidligare. No meiner fleire bønder at avlstrenden må snu. Norsk levealder går stadig oppover, fordi me har det bedre, men for sauen har levealderen gått nedover. Til tross for at det ser ut som me har skapt ein vidundersau som kan få stadig fleire lam, meiner fleire bønder at avlstrenden må snu.

-Ein sau er skapt for å få to lam, får den for mange, vil sauen døy før tida, seier sauebonde Jon Sand. Han meiner at det heller ikkje løner seg å få trillingar og firlingar.

Dagen i dag

27. Mai

For 45 år sidan kom LP'en Frewheelin' Bob Dylan. Dylans andre plate og hans definitive gjenombrudd der han virkelig tar tidsånden på kornet med sanger som Blowin' in the wind, Masters of war og A hard rain's a-gonna fall.

Fotballakademiet i Liverpool

Drømmen om profftilværelse i en engelsk fotballklubb er levende for mange unge, norske talenter som besøker Liverpool fotball akademi eller deltar på Liverpools fotballskoler i Norge. Vi har besøkt akademiet og spionert på hva de leter etter når de speider etter nye talenter til Liverpools første ellever.

Kåseri

Halvard C. Hanssen kåserer: ”Med flagget på brystet”.

Integrering av innvandrere

-Vi kan ikke lenger trylle bort det faktum at vi er et multikulturelt samfunn,sier professor Knut Kjenstadli ved Universitetet i Oslo.I boka "Sammensatte samfunn,innvandring og inkludering" gir han en stor tilstandsrapport fra dagens Norge. Mens myndighetene snakker varmt om integreringspolitikk, opplever de som flytter hit at de må bli som oss sier han. Reporter Sjur Sætre møter ham på Grønlands Torg i Oslo.

Smaken av Norge

Brennesle kan være en pest og en plage, men ferske skudd er noe av det beste naturen har å by på av grønnsakplanter. Suppe har kanskje mange smakt, men radiokokk Inge Johnsen og nyttevekstekspert Jan Kofoed lærer oss å lage frikadeller av nesle.

Klokkehistorien- pendelen snur

Mekaniske ur er på vei tilbake mer enn 40 år etter kvartsrevolusjonen. Urmaker Carl-Erik Larsen i Sandvika utenfor Oslo forteller om klokkehistorien. Han forteller også hvordan han nå opplever en økende interesse for de mekaniske armbåndsurene med tannhjul og fjær. Reporter på besøk er Thor Henry Bjor.

Postkort fra livet

Postkortskrivaren var fem år og hadde ein lillebror på to år. Psevdonymet "Eagle" skriv om ein dramatisk dag for 57 år sidan.

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 27.05.08

Kulturstrøm

  • Schwarzenegger angrepet

    Filmstjerne og tidligere guvernør Arnold Schwarzenegger ble sparket bakfra av en mann under et arrangement i Sør-Afrika. Sikkerhetsvakter grep raskt fatt i mannen. 71 år gamle Schwarzenegger tvitret senere at han ikke var klar over det som skjedde, og ba folk fokusere på barna.

    Laster Twitter-innhold
  • Keiinos fremføring

    Tom Hugo Hermansen fra Kristiansand og Keiino har vært på scenen i Melodi Grand Prix. Her ser du resten av showet.

    Live fra firnalen i Eurovision Song Contest 2019 i Tel Aviv.