NRK Meny
Normal

Norgesglasset 27.03.08

Evakuerte i Ålesund - Postkort fra livet - Dagen i dag 27. Mars - Sov søtt - Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer - Fremtidens sykehjem - Filmturisme - Voldelige menn - Fiskerimyndighetene må ta forbrukerne på alvor

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 27.03.08

Evakuerte i Ålesund

74 årige Carl Erik Eriksen vart vekt av eit brak natt til onsdag då ei fjellside kom rasande ned over nabohuset. Han er ein av dei vel eitt tusen som er evakuert etter ulykka i Fjelltunvegen i Ålesund. For han og kona har det vore eit uvirkeleg døgn.

Postkort fra livet

Postkort fra livet
Foto: Montasje: Tuva Tagseth / NRK

Dagens postkort kommer fra Oslo, og heter ”Englene”.

Dagen i dag

27. Mars

Dagen i dag for 18 år siden kantret oljeplattformen Alexander Kielland og 123 mennesker omkom. NRKs oljemedarbeider Harald Bøe forteller hvordan han opplevde ulykken.

Sov søtt

Når vi har sovet dårlig merker vi alle at vi blir mindre opplagte. Får vi for lite søvn over tid blir vi slappere, irritable, korttidshukommelsen svekkes, vi blir svakere til å formulere oss og dårligere til å løse utfordringer. Søvnforsker Johnny Sandaker ved Søvnforum i Hamar snakker med vår reporter Stein S Eide.

Kåseri

Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer: ” Å nyte mens du er der”

Fremtidens sykehjem

Knut Ousdal, rådgiver for aldring og kultur i Kirkens Bymisjon i Oslo, sitter på kontoret sitt på Vålerengen Bo- og Servicesenter. Foran ham ligger en bunke med fargerike arkitekttegninger, signert Jensen & Skodvin arkitekter. Disse skisserer hvordan sykehjemmene på Ammerud, Kampen og Vålerenga kan se ut i 2030.

- 68-generasjonen, spesielt i byene, er vant med kafeliv og å omgåes på en annen måte enn dagens gamle. De vil dermed stille andre krav når de en gang skal på sykehjem, sier Ousdal.

Filmturisme

Filmturisme, eller "set-jetting", er blitt svært populært utenfor Norges grenser, nå skal turistene lokkes til Norge.

-I høst ble en Bollywoodfilm filmet i Flom, og dette kan føre til mange turister, forteller Truls Kontny.

Kontny er direktør i Norwegian Film Comission, som arbeider med å få utenlandske filmproduksjoner til Norge, og dermed også flere turister. Innslaget er ved Anne Line Abotnes.

Voldelige menn

Ni av ti menn har slutta å slå partneren sin etter å ha delteke på eit såkalla sinnemeistringsprosjekt i Trondheim.

Sidan 1998 har avdeling Brøset ved St.Olavs Hospital i Trondheim teke imot mellom 500 og 600 menn som treng profesjonell hjelp, skriv Adresseavisen i dag.

Ein 43 år gamal mann Norgesglasset har snakka med er ein av dei. Han har lært å kontrollere sinnet sitt, fortel han reporter Camilla Tjønn Thingvoll.

Fiskerimyndighetene må ta forbrukerne på alvor

Det krever forsker Knut Sunnanå ved Havforskningsinstituttet. Forskerne har lenge sagt at kysttorsken er i fare, men igår hevdet fiskeriministeren at vi har ei bærekraftig forvaltning. Sunnanå advarer myndighetene mot å ta for lett på forbrukernes makt. Rep: Bjørn Vang.

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 27.03.08

Kulturstrøm

 • Nyopprettet stipend for unge poeter

  Nynorsk kultursentrum melder om et nytt stipend, kalt Olav H. Hauge-stipendet. Det er pålydende 150.000 kroner og skal gå «til en ung dikterstemme som har utmerket seg med et poetisk talent som lyriker, tekstforfatter eller sangpoet». Mottakeren skal være under 40 år og ha gitt ut inntil tre diktsamlinger eller egne større sangverk (NTB)

 • Oral Bee til Sentrum Scene

  1. september er det duket for konsert i storsalen, melder arrangøren. Oral Bee slapp sin første singel «Penger» i 2000 og ifølge pressemeldingen har ikke Oral Bee veket fra sin pimprapstil siden. Han har fått en renessanse i senere år: I 2015 skrev NRK om hvordan Oral Bee spilte utsolgte konserter og opptrådte på Øya (NTB).

 • Gir «Lilyhammer» æren

  Netflix-sjef Reed Hastings var nylig i Roma for å presentere strømmetjenestens videre planer fremover. I et møte med internasjonal presse trakk han fram norskproduserte «Lilyhammer» som nøkkelen til strømmetjenestens suksess, melder Aftenposten.

  Lillyhammer
  Foto: Rubicon