Hopp til innhold

Norgesglasset 27.03.07

Båtplass i Oslo - Smaken av Norge: Potetstappe - Vår daglige Beatles: "Kansas City" - Vår daglige Beatles-fan - Glemt på grunn av landssvik - HC Hanssen kåserer - Hvordan vite at du er syk - Dagens fritidseiendommer - Mot alle odds - Fred i Nord-Irland

Hør: Norgesglasset 27.03.07

Båtplass i Oslo

Illustrasjonsfoto gjestehavn
Foto: Rainer Prang / NRK

Mange tror at sommeren er redda når de endelig har sikra seg drømmebåten.
Men hvor skal båten ligge? I disse dager er det nesten umulig å finne seg en rimelig båtplass i Oslo-området. De fleste båtforeningene har lange ventelister, og i følge leder av Frognerkilen Båtforening Bjørn Bakke, må man regne med å vente i opptil 7 år på båtplass. Men er lommeboka feit, kan man by på båtplass på nettet. Her kan prisene ligge på nesten en halv million kroner.

Smaken av Norge:

Potetstappe

Poteter er den del av nordmenns basiskosthold, selv om ikke ikke spiser like mye som for noen tiår siden. Men en potet er ikke en potet. Ulike sorter krever ulik tilberedning, og selv det å koke poteter er forskjellig fra om man bruker en kokefast Beate eller en melen mandelpotet. Radiokokk Inge Johnsen og Tron Soot-Ryen lager ulike potetretter. Her får du tips til riktig koking av ulike potettyper, god hjemmelaget potetmos, klassiske fløtegratinerte poteter og ikke minst kjempegode ovnssteket poteter som er et godt alternativ til pommes frites.

Vår daglige Beatles:

"Kansas City"

Beatles i 1964
Foto: AP

"Kansas City" ble skrevet av Jerry Leiber and Mike Stoller i 1952, og først innspilt med Littlefield under navnet "KC Lovin". Little Richard spilte ofte låta på sine konserter, og videreutviklet låta til en blanding av "Kansas City" og sin egen låta "Hey hey hey", og det var denne versjonen The Beatles ga ut på albumet "Beatles for Sale.

Vår daglige Beatles-fan

En av de ivrige som vil kjempe om tittelen Norges største Beatles-fan i tillegg til en tur til Liverpool i sommer, er 17 år gamle Henriette fra Fredrikstad. Hun er villig til å gå til Liverpool for å bli kåret til Norges største Beatles-fan.

Glemt på grunn av landssvik

Betydningsfulle nordmenn før og under krigen er i dag så godt som glemt på grunn av sin nazistiske støtte. Komponisten David Monrad Johansen, kunstneren WIlhelm Rasmussen og forskeren Adolf Hoel meldte seg alle inn i NS, i dag har historien glemt dem. Forsker og historiker Terje Emberland og reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo spørsmålet: Burde vi i dag ha husket dem bedre?

Kåseri

HC Hanssen kåserer: "Lånte fjær".

Hvordan vite at du er syk

Det har ikke alltid vært like populært å se til USA for å lære. Men det er noe psykiater Marianne Hatle mener vi bør gjere. Hun har vært overlege i USA og er spesialist på sitt fagfelt. Nå har hun flyttet tilbake til Norge for å behandle folk som ikke alltid vet at de er syke. Hatle mener behandlingen av anoreksirammede kommer for sent igang i Norge og har startet et nytt behandlingstilbud.

Dagens fritidseiendommer

I dag er det ikke bare landbrukseiendommer som har en boplikt hengende over seg. Også helt vanlige helårsboliger kan bli pålagt plikten, særlig i områder som er yndet av ferieklare nordemenn.

- Det er kommunene selv som bestemmer om de ønsker en slik boplikt eller ikke, noe som blir sett på som den største trusselen mot boplikten i dag, sier professor Reidar Almås til reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Mot alle odds

Onsdag møtes Norge og Tyrkia i en skjebnekamp for Hareides menn, og mange satser penger på oddsen. Men hvem er det som bestemmer hvor stor oddsen blir i de forskjellige kampene? Stein S Eide ble med på bakrommet da gutta på Oddsen hos Norsk Tipping satte odds på denne ukas spilleprogram.

Fred i Nord-Irland

Mandag ble de nordirske unionistene ledet av Ian Paisley og republikanske Sinn Feinn med Gerry Adams enige om å styre Nord-Irland sammen fra 8. mai. Det sjør slutt på 5 år med direkte britisk styre. Hvordan er det mulig at de gamle erkefiendene kan samarbeide? Tron Soot-Ryen blar i den nordirske historieboka.

Hør: Norgesglasset 27.03.07

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

  • Torkil Damhaug får Rivertonprisen 2022

    Torkil Damhaug får Rivertonprisen for 2022. Han er dermed den første forfatteren som har fått prisen tre ganger.

    Torkil Damhaug har tidligere fått Rivertonprisen for «Ildmannen» (2011) og «En femte årstid» (2016).

    Damhaug er utdannet lege med spesialisering innenfor psykiatri. Han debuterte med «Flykt, måne» i 1996, og har til sammen gitt ut elleve bøker.

    – Jeg kjenner meg lettet og glad, kanskje enda mer enn sist. Når Riverton-juryen nå gir meg en tredje revolver, velger jeg å forstå det slik at de ser en utvikling i forfatterskapet mitt, og ikke bare en gjentakelse av noe jeg har skrevet tidligere, sier Damhaug.

    «Ulike fortellinger konkurrerer i denne kriminalromanen som i kraft av personskildringer, skiftende miljøbeskrivelser, intrikate og troverdige konflikter, og en mesterlig håndtering av alle skiftende fortellemåter, utvilsomt også kan kalles en samtidsroman av uvanlig litterær kvalitet,» heter det blant annet i juryens begrunnelse.

    «Jeg hadde håpet at det skulle være mulig, i alle fall innenfor min tid i juryen for Riverton-prisen, å unngå å gi prisen til samme forfatter for tredje gang. «Hund uten grav» gjorde ethvert slikt håp til skamme», skriver juryleder Hans H. Skei i begrunnelsen.

    Rivertonprisen, «Den gylne revolver», deles ut årlig av Rivertonklubben for det beste arbeidet innen norsk kriminallitteratur. Prisen er et samarbeid mellom Rivertonklubben, Den norske Forleggerforening og Bokhandlerforeningen. Prisen ble delt ut for første gang i 1973.

    Prisvinneren ble overrakt sin tredje gylne revolver under en seremoni på Litteraturhuset i Oslo torsdag formiddag.

    (NTB)