NRK Meny
Normal

Norgesglasset 26.11.07

Umulig å arve gjeld - OBOS historien: Del 5 - Vår daglige Beatles: "Here Comes The Sun" - Jødedeportasjoner - Marianne Meløy kåserer - Setebelter i buss - Julebordet, - fest eller jobb? - Stemmen vår: Del 3 - Luresamfunnet

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 26.11.07

Umulig å arve gjeld

Regninger

Utvalg vil ha ny lov som gjør det umulig å arve gjeld.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Et nytt forslag som justisminister Knut Storberget har fått i hendene, skal gjøre det umulig å arve gjeld. I dag må arvinger stå ansvarlig for den avdødes gjeld, og dette har skapt mange trageider mener utvalget som nå har kommet med det nye forslaget. Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

OBOS historien: Del 5

Oslo bolig og sparelag, har verdensrekorden i å gjøre vanlige folk til milionærer, mener OBOS historiker Bjørn Bjørnsen. Han mener at kongen av OBOS, Martin Strandli bør hedres med noe mer enn en veistubb på Rødtvedt. Martin Stranli var sjef for OBOS fra 1946 og frem til 1960. Det året stod OBOS leilighet 27 000 ferdig. Ved reporter Sjur Sætre.

Vår daglige Beatles:

"Here Comes The Sun"

Våren 1969 var George Harrison lei av all kranglingen i The Beatles. Han begynte å skulke unna møtene, og en dag han satt i hagen til Eric Clapton, fikk han ideen til å skrive "Here Comes the Sun".

Jødedeportasjoner

I dag er det 65 år siden 532 norske jøder ble deportert til nazistenes konsentrasjonsleir med slaveskipet Donau.

Kåseri

Marianne Meløy kåserer: "Velkommen inn!"

Setebelter i buss

Selv om det finnes setebelter i bussen, lar mange passasjerer være å bruke dem. Men moderne 3-punktsbelter kan gjøre flere villige til å sitte fastspent under kjøreturen. Det erfarer busselskapet Klæburuten i Trondheim. - Vi tror det er fordi selene er de samme som folk er vant med fra privatbilene sine, sier daglig leder Inger Johanne Keiseraas. Reporter: Ann Jones

Julebordet, - fest eller jobb?

Er det ein kollega eller ein kompis du skålar med når du er på julebord? Er det sjefen som sjekkar deg opp, eller ein vanleg mann i 40-åra? Har du rett på erstatning frå arbeidsgivar om du øydelegg ryggen under fugledansen?

Julebord, kurs, konferansar og firmafestar ligg alle i eit område det er vanskeleg å definere som anten jobb eller fritid. Seniorforskar ved Arbeidsforskningsinstituttet, Asbjørn Grimsmo, seier denne gråsona har blitt mykje større det siste tiåret. Mange konflikter på arbeidsplassen har sitt opphav i tilstelningar som julebord, og resultatet kan bli skuldingar om mobbing og sex-press.

Til Nettavisen seier Grimsmo det er på høg tid at norske verksemder skaffar seg klare regelverk som tydeleg fortel når ein er arbeidstakar og når ein er privatperson. I dag kan ein ikkje vere sikker på om det ein seier under middagen på eit kurs kan brukast mot ein seinare, eller om ein kan skuldast for å øydelegge verksemda sitt renommè om ein legg ut filmsnuttar frå julebordet på internett.

Grimsmo seier at befinn ein seg i ei slik gråsone, så bør ein definere seg sjølv som arbeidstakar og oppføre seg deretter.

Stemmen vår: Del 3

I Norgesglassets serie om stemmer titter vi i dag inn i skapet og hører på noen av våre mange uniformer- stemmedrakter.

Luresamfunnet

Terrasaken er ikke noe enestående eksempel på lure selgere og naive politikere. Det å lure folk har blitt selve forretningsideen til mange firmaer, mener kommentator Tron Soot-Ryen.

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 26.11.07

Flere kulturnyheter