Hopp til innhold

Norgesglasset 26.10.06

Gå aldri alene på boligvisning! - Fant mystisk geleball - Orkidéran i Bergen - Mobiltelefon som forlenga kroppsdel - Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer - Kjærlighetens bakgater del 7: Årsaker til utroskap - Endringer i kostholdet - Hvordan handle aksjer

Gå aldri alene på boligvisning!

prospekt
Foto: Ness, Rune Petter / Scanpix

Aldri før har så mange kjøpt så lite for så mye penger. En skulle i alle fall tro at dette kunne være en brukbar beskrivelse av dagens glohete boligmarked. Galloperende budrunder med minutterlange tidsfrister. Vet vi som får tilslaget egentlig hva vi får for egne og bankens penger? Folk handler hus i forelskelse, sier ekspert i kjøpspsykologi, Førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI, Hans Mathias Thjømøe. Reporter Thor Henry Bjor.

Fant mystisk geleball

Mystisk geleball funnet i Matrefjorden.
Foto: Rudolf Svendsen / UWPhoto

En diger, mystisk geleball er observert i sjøen på Vestlandet. Hva kan det være? Planteriket? Dyreriket? Foreløpig er det ingen som har svaret, heller ikke forskerne. Mot slutten av Norgesglasset i dag kommer Torleiv Brattegard ved institutt for Biologi, Universitetet i Bergen med siste nytt om det merkelige fenomenet. Se også: Fant mystisk geleball .

Orkidéran i Bergen

34 sjeldne og kostbare orkidéar blei utbyttet for tjuvane som nyleg rana drivhuset i botanisk hage i Bergen. Også i Oslo er orkidétjuveri eit stort problem, mellom januar og august forsvant mellom 20 og 30 planter. Og fordi det var sjeldne og verdfulle orkidéar som er tekne, blir det spekulert i om det kan vere bestillingstjuveri. Svein Båtvik ved Direktoratet for Naturforvaltning seier ulovleg handel med sjeldne orkidéar er eit stort internasjonalt problem, og vil ikkje utelukke at tjuveria i Bergen og Oslo er gjort på vegen av ein samlar.

Mobiltelefon som forlenga kroppsdel

Mobiltelefonen har blitt vår forlengede kroppsdel og den fungerer som et digitalt halsbånd. Vi er helt avhengig og klarer oss ikke uten. Det forteller stipendiat Steinar Westrheim ved Lærerutdanninga på Høgskulen Stord/Haugesund. Han forsker på hvordan ungdommer bruker mobilen, og den har langt flere bruksområder i dag enn før. Reporter Ellen Omland møtte 3 ungdommer i Trondheim som bruker mobilen til mer enn å ringe og sende meldinger med.

Kåseri

Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer: "Porno for nordmenn"

Kjærlighetens bakgater del 7:

Årsaker til utroskap

- Hver enkelt historie om utroskap er unik, men samtidig er det noe som går igjen, noe gjenkjennelig og allment, mener Frode Thuen, familieterapeut og professor i psykologi ved universitetet i Bergen.

Han har skrevet bok om utroskap, og der ser han fem hovedforklaringer på utroskap: Noen er utro for å komme seg ut av et dårlig forhold, andre er utro for å kompansere for noe de synes mangler i et forhold de ikke har planer om å fortsette.

- Et typisk eksempel på dette vil være en mann som synes han får for for lite eller for lite spennende sex hjemme, eller en kvinne som savner nærhet og fortrolighet, sier Thuen. Forelskelse eller lyst og begjær er naturligvis også vanlige grunner til utroskap.

Hvordan handle aksjer

Er du blant de som går inn i en slags mental tåke når du hører økonominyheter? Kobler hjernen ut når de hører ord som hovedindeks, obligasjoner, derivater og warrants? Kanskje du attpåtil har arvet aksjer og lurer på hva du skal gjøre med dem? Fortvil ikkje. I dag gir Norgesglasset deg en innføring i aksjer. Tor Arne Olsen forteller hvor lite du kan investere, hvilke rettigheter du har når du eier aksjer og hva du skal gjøre hvis du arver aksjer fra tante Olga på Toten. Reporter er Astrid Engen.

Endringer i kostholdet

Kostholdet vårt er i endring, men det er ikke noe nytt at folk endrer hva de spiser. Journalisten Henry Notaker har i sin nye bok Mat og Måltid sett på endringene som har vært i kostholdet. Den store endringa kom med veksten av byene. Kostholdråd og tips er også noe mediene har drevet med i mange år. Reporter: Tron Soot-Ryen.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober