Hopp til innhold

Norgesglasset 26.09.07

Feilcoaching - Smaken av Norge på tur: Elgkarbonader - Vår daglige Beatles: "Back in the U.S.S.R." - Migrene koster sammfunnet milliarder - Løgndetektor - Klimatiltak i Sverige: Rushtidsavgift - 1816 - året utan sommar - Miljøfamilien - Radio Røynda: Septik

Hør: Norgesglasset 26.09.07

Feilcoaching

"Rundt halvparten av alle nordmenn får en psykologisk sykdom i løpet av livet. Dersom de velger en livscoach i stede for en utdannet helsearbeider, kan det ende i forferdelse." Dette sier psykolog Line Wulfsberg, ved Senter for ledelse til Aftenposten. Anne Kari Vindenes er selv coach, hun forteller at det i ikke finnes en offentlige oversikt hvor mange coacher vi har i Norge, men gjennom International coach federation ICF, her i Norge, er det 37 sertifiserte coacher. Vindenes forteller at for å bli coach i dag må man ta en coach utdannelse, noe som innebærer ca to hundre undervisningstimer og så ta en sertifisering som også tar to hundre timer. I Norge er ikke coach utdannelsen godkjent. Psykolog Line Wulfsberg hos Senter for ledelse, forteller at norske psykologer har fått sine første coachskadde pasienter til behandling, og at coacher leker med folks mentale helse, rett og slett fordi de ikke har nok kunnskap om menneskesinnet.

Smaken av Norge på tur:

Elgkarbonader

På Moen gård i Klæbu har de tilgang til mye elgkjøtt. Og av det malte kjøttet lager radiokokken elgkarbonader etter gårdens egen oppskrift. Og han får godkjent av fruen på gården, Anne Huitfeldt.

Vår daglige Beatles:

"Back in the U.S.S.R."

De engelske guttene i The Beatles, fikk ideen til "Back in the U.S.S.R." av en amerikaner mens de var i India.

Migrene koster sammfunnet milliarder

Ein av ti nordmenn strevar med migreneanfall. Det viser ein oversikt frå kompetansesenter for hodepine i Trondheim. Migrene påfører samfunnet milliardar i utgifter til sjukefråvær, legar og medisinar, i følgje Bergens Tidende. Norgesglassets reporter Kjetil Lillesæter har snakka med ei av dei som kjempar med migrene. Emilie Vaardal- Lunde kan ha opptil fleire migreneanfall i veka. Høyr også overlege Knut Hagen ved Nasjonalt kompetansesenter for hodepine.

Løgndetektor

Fremskrittspartiet i Oslo vil ta i bruk løgndetektorteknologi for å avsløre trygdejuks. Tron Soot-Ryen ser på erfaringene fra England og spør om løgn og svindel er prisen vi må betale for å bo i et fritt samfunn.

Klimatiltak i Sverige:

Rushtidsavgift

Louise Melander

Louise Melander i det svenske Vägverket forteller at biltrafikken i Stockholm har gått ned med 20 % etter at trängselsskatten ble innført.

Foto: Agnete Daae-Qvale Holmemo / NRK

Før valget i år var temaet hett, - skulle tre store byer i Norge, Oslo, Bergen og Trondheim innføre en rushtidsavgift for å få ned biltrafikken? Det ble diskutert fram og tilbake, men så langt er det ingen av de tre byene som har meldt sin interesse for avgiften.

Samtidig, i nabolandet vårt, skjedde det noe helt spesielt. Stockholm innførte en "trängselsskatt", som er det samme som rushtidsavgifta vi snakker om her hjemme. Resultatet var overraskende, og klimaeffekten kom som en bonus. Reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo drar til Sverige for å lære.

1816 - året utan sommar

Sommaren kom aldri til Europa i 1816. Det snødde, det låg is på elvar og innsjøar, kornet fraus på åkrane og matprisane gjekk rett til værs. Vekstsesongen dette året var den kortaste som nokonsinne er registrert på den nordlege halvkule.

Ingen skjønte kvifor sommaren aldri kom, ikkje før i 1920. Då fann den amerikanske klimatologen William Humpreys ut at året før, i 1815, var det eit voldsomt vulkanutbrot i Indonesia. Tambora-utbrotet er eitt av dei kraftigaste dei siste ti tusen åra, og gassane frå vulkanen la seg som eit lokk rundt kloden. Støvet slapp ikkje gjennom sollys, og temperaturen gjekk ned. I Europa miste 200 000 menneske livet etter utbrotet. På verdsbasis trur ein dødstalet låg på ein million.

Miljøfamilien

Testfamilien i Norge 2020 utanfor huset sitt i Trondheim.

Testfamilien i Norge 2020.

Foto: Morten Waagø / NRK

Kan ein vanleg familie kutte Co2- utsleppa sine med 30%, - slik statsministeren har sagt at landet må innan år 2020? På fredag møtte vi Familien Østvik/Ratvik i Trondheim. Mor, far og barna på 8, 10 og 12 prøver å kutte sine Co2-utslepp under ekstemværveka.

Les mer på www.nrk.no/norge2020

Radio Røynda:

Septik

I Radio Røynda er redaktør Tokvam i dag opptatt av den globale klimasituasjonen, mens Vetle-Ivar held seg på det lokale plan. Han fortel om korleis det gjekk då onkel Kjell fekk septik-tank i 70-årsgave frå heile bygda.

Hør: Norgesglasset 26.09.07

Norgesglasset NRK P1

 

 

 

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)