Hopp til innhold

Norgesglasset 26.09.06

Harald Hardrådes grav - Drosjetrøbbel for blinde - Bønder i livskrise vanskjøtslar dyra sine - Høstmiddag: Elghakkburger - HC Hanssen kåserer - Ser framtida i kyrkjebøkene - Værskapt kjærleik - Værtegn med Velle Espeland del 2 - Korleis er klimaet i dag? - Oppskrift på pent vær

Harald Hardrådes grav

Øystein Ekroll
Foto: Gorm Kallestad, Kallestad, Gorm

Svært få av gravene til de gamle norske kongene fra vikingetida og middelalderen er kjent. En del av kongene vet vi omlag hvor de er gravlagt, men gravene er ikke funnet. Nå skal en kartlegge hvor de norske kongegravene finnes. Harald Hardråde er en av kongene en jakter på graven til. Magister Øystein Ekroll ved Nidaros domkirkes restaureringsarbeider mener kongen ligger under asfalten på Øya i Trondheim. Men er det mulig å finne graven? Reporter: Tron Soot-Ryen.

Drosjetrøbbel for blinde

Hanne Beate Misund og førerhunden Hippie
Foto: Sjur Sætre / NRK

Blinde med førerhund har problemer med å få drosje i flere av våre byer. Det viser en undersøkelse fra Norges Blindeforbund. Sjåførene skylder ofte på allergi, sier nestleder Atle Runde i Blindeforbundet. Han tar ikke lenger med seg førerhunden sin når han kommer til Oslo. Sjur Sætre møter blant annet ham, Hanne Beate Misund og førerhunden Hippie.

Bønder i livskrise vanskjøtslar dyra sine

Eit ektepar i Molde er dømt for dyremishandling. Årsaka er at 17 sauer på garden deira sulta ihel. Sauene hadde vore døde i fleire veker då dyra vart funne av inspektørar frå Mattilsynet. Ekteparet er begge agronomutdanna, og har dei siste åra hatt jobb utanfor garden. - Det er bønder i livskrise som vanskjøtslar dyra sine, seier Torunn Knevelsrud, sjef for dyrevern i Mattilsynet. I fjor fekk Mattilsynet rapport om 12 00 husdyr som var utsette for dyremishandling.

Høstmiddag:

Elghakkburger

Elghakkburger
Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Radiokokk Inge Johnsen og Tron Soot-Ryen lager middag på 10 minutter uten å jukse. I dag står elghakkburger på menyen.

Kåseri

HC Hanssen kåserer: "Livets høst".

Ser framtida i kyrkjebøkene

Når klimaforskarane skal forutsjå framtida prøver dei fyrst å forstå fortida. I Bergen prøver om lag 40 forskarar å rekonstruere klimaet i tidlegare tider. Og jakta på informasjon tek dei både til kyrkjebøker og til botnen av innsjøar.

Værskapt kjærleik

Ekstremvær fører ikke bare til katastrofer og elendighet. På Geitrygghytta i Skarvheim førte ekstremvær også til den store kjærligheten. En stor snøstorm gjorde at to personer ikke kom seg fram til hytta til avtalt tid, og disse måtte overnatte under en fjellduk.

- Neste morgen da de kom tilbake igjen, ønsket begge to å dele et dobbeltrom, - noe de fortsatt gjør, forteller bestyrer ved Geitrygghytta Jan Eira.

Værtegn med Velle Espeland del 2

Foto: Erik Kolstad

Mange værtegn er basert på dyr og folk, forteller folklorist Velle Espeland i del 2 av Norgesglassets serie om vær og folketro. Reporter er Stein S. Eide.

Korleis er klimaet i dag?

Klima og ver er ikkje det same. Veret kan gå heilt bananas utan at klimaet vert påverka, men skulle klimaet endre seg, - ja så må veret fint endre seg det og. Norgesglasset ba ein representant for kvar vitskap forklare kva som egentleg er forskjellen på ver og klima.

Oppskrift på pent vær

Blikkbøtter, tung matematikk og intuisjon er blant redskapene meteorologer bruker for å kunne gi deg værmeldingen. Klimaforsker ved Meteorologisk Institutt Hans Olav Hygen gir deg oppskriften på dagens vær. Reporter er Merete Glorvigen.

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober