Hopp til innhold

Norgesglasset 26.07.07

Kollektivtransporten er for komplisert - Sommerfenomen: Hengekøye - Bridge i 75 år - Hvite løgner i postkort - Kjersti Berge kåserer - Styggest i landet? - Utrydda dyr: Moa - Kina større enn USA - Bestemor passar barn på festival

Hør: Norgesglasset 26.07.07

Kollektivtransporten er for komplisert

Rutebuss

Kollektivtransporten er for komplisert. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

- Så komplisert at folk ikke gidder å prøve engang, sier Gustav Nielsen, forsker ved Transportøkonomisk institutt. Det har vært for lite fokus på kvalitet og tilgjengelighet i kollektivdebatten og Nielsen mener det er viktigere å gjøre det enkelt å bruke kollektivtransport enn å senke prisene.

Sommerfenomen:

Hengekøye

Hengekøyemannen Tom Madslangrud

Hengekøyemannen Tom Madslangrud.

Foto: NRK

Man vet ikke med sikkerhet hvem som fant opp hengekøya, men den kom til Europa med Columbus for omtrent 500 år siden. Tom Madslangrud, alias Hengekøyemannen, er hengekøyeentusiast og mener den mexikanske er den aller beste.

Bridge i 75 år

Helge Stanghelle

President Helge Stanghelle i Norsk Bridgeforbund.

Foto: Norges Bridgeforbund

Er det en idrett, eller er det et kortspill? Uansett hva du definerer det som, har bridge eksistert i over 75 år i Norge. Det startet som et kortspill for dem som hadde penere stuer, men ble så populært under og etter 2. verdenskrig, at det ble en folkesport. Nå vurderer kulturdepartementet om pengepremiene som deles ut i spillet skal bli ulovlig, men president Helge Stanghelle i Norsk Bridgeforbund, tror ikke det vil påvirke interessen mye. - Da får vi gå tilbake igjen til kaffetraktere og brødristere. Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Hvite løgner i postkort

Sommer og ferie er høytid for postkort fra kjente og kjære, som blidt forteller om fantastiske strender, nyyydelig mat, og flott familiehygge fra tidlig morgen til sen kveld. Men, har vi det egentlig så fantastisk når vi er på ferie, er det virkelig så fint vær i Finland, og har familieferien gått knirkefri, var ferien bare kos? Nei forteller en ny undersøkelse gjort av Posten Norge, oss. Pressesjef i Posten Kjell S Rakkenes forteller at feriekortene våre er fulle av hvite løgner om været og familiehyggen.

Kåseri

Kjersti Berge kåserer: "Sommeren 1967: Husarrest"

Styggest i landet?

Arkitekt har laget liste over de ti styggeste tettstedene, men der vil ikke ordfører Rolf Mortensen i Vardø, planlegger Peder Lundegård i Ølen, pensjonist Inger Moen på Beitostølen eller lokalpatriot Steinbjørn Menzoni i Sandnessjøen være! Reporter: Bjørn Vang.

Utrydda dyr:

Moa

Den oppførte seg som en elg, men var egentlig en fugl, trolig en av de mest hårete som noensinne har levd. Zoolog Petter Bøckman forteller om Moa-fuglen, som hadde det som plommen i egget, helt til vi mennesker dukket opp på New Zealand. Reporter: Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Kina større enn USA

Kina blir stadig rikere. Denne uken fikk vi vite at verdens største bank målt i markedsverdi ikke lenger ligger i USA, men i Kina. Men kan Kina bli verdens nye supermakt? I tilfelle kan det føre til en ny kald krig, mener statsviter og kinaekspert Torstein Hjellum ved Universitetet i Bergen. Reporter er Astrid Engen.

Bestemor passar barn på festival

Esther Irgens med ett av barnebarna.

Esther Irgens (67) er bestemor for barnebarna sine på Korsvei-festivalen i Seljord.

Foto: Kjetil Lillesæter / NRK

Bestemor Esther Irgens fra Voss passar seks barnebarn under den kristne sommarfestivalen "Korsvei" i Seljord. I tillegg er ho reservebestemor for tre ungar frå naboteltet når foreldra treng ei lita pause. Eg deltek i barnepasset og hjelper til med å lage mat. Men nattesøvnen vil eg ha for meg sjølv. Eg har mitt eige bestemor-telt her på festivalen, fortel den spreke 67-åringen til Norgeslassets reporter Kjetil Lillesæter.

Hør: Norgesglasset 26.07.07

Norgesglasset NRK P1

 

 

 

Kulturstrøm

 • Nye retningslinjer frå Riksantikvaren

  Riksantikvaren har gitt ut nye retningslinjer for installasjon av solceller på verneverdige bygningar. Det gir håp for dei som ønskjer å kombinere solenergi og kulturarv. – Detter ikkje motstridande konsept, seier sjefen i Solcellespesialisten til Fremtidens Byggenæring.

 • Amerikanske myndigheter saksøker Amazon

  USAs konkurransetilsyn FTC går til søksmål mot Amazon, som tilsynet anklager for å bruke posisjonen sin innen netthandel til å svekke konkurransen.

  Søksmålet har vært ventet lenge etter årevis med anklager om at Amazon.com og andre teknologiselskaper bruker sin dominans innen nettsøk, sosiale medier og netthandel til å hindre konkurrerende bedrifter i å senke prisene. 17 delstater er med på søksmålet. (NTB)

  Amazon-logo på bygning i Tyskland
  Foto: Michael Sohn / AP