Norgesglasset 26.06.07

Miljøfarlig hummer - Mink-renessanse - Bisarre Beatles: "We Can Work It Out" - 60 timers arbeidsuke - HC Hanssen kåserer - Bokseljarane i Fjærland- kremmarar for ein kveld - Svarta Bjørn del 2 - Barnesikring av lightere - Endelig sommerskole

Miljøfarlig hummer

Aud Hildring syntes synd på levende kanadisk hummer som lå på is i salgsdisken, satte dem ut i havet. Ulovlig og miljøfarlig, sier Aase Ellen Bech i Mattilsynet. Saken er alvorlig og blir anmeldt. Reporter: Bjørn Vang og Arild Opheim.

Mink-renessanse

Kjølige skuldre verden over skal i år varmes med norsk pels. Mink-oppdrettere satser på å øke produksjonen med 20% i år. Til sammen håper de å få solgt unna ca. 700.000 minkpelser. Men klimaendringene gjør jobben litt vanskeligere enn planlagt for produsentene. For hva skal man med en pels, hvis vinteren er like mild som våren? Reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo intervjuer Ola Eldøy fra oppdrettsnæringen.

Bisarre Beatles:

"We Can Work It Out"

60 timers arbeidsuke

Neste år innfører EU nye regler for luftfart. Flygere kan da jobbe 60 timers arbeidsuke i motsetning 45 timer i dag. Konsernsjef i Norwegian vurderer å flytte virksomheten utenlands dersom Norge ikke innfører de samme reglene. Samtidig er nestleder i Norsk Flygerforbund, Alf Tollefesen, bekymret for sikkerheten.

Kåseri

Halvard C. Hanssen kåserer: "Gi jernet"

Bokseljarane i Fjærland- kremmarar for ein kveld

Erna Romøren

Erna Romøren selger brukte bøker under boknatta.

Foto: Gøril Grov Sørdal / NRK

Dei kjem igjen år etter år, med nasen vend mot Fjærland og med bagasjeromma stappfulle av brukte bøker. Under boknatta kan kven som helst leige seg ei bod og selje bøker, teikneseriar og tidsskrifter. Men det er lite pengar å hente. Når bompengar og bodleige er betalt, blir det ikkje mange kronene att. Av og til blir det rett og slett underskot. Likevel kjem dei igjen året etter, for det er ikkje pengane som trekkjer. Å vere kremmar under boknatta er ei oppleving som for mange er blitt ein tradisjon.

Svarta Bjørn del 2

Anna Rebekka Hofstad (Svarta Bjørn)

Anna Rebekka Hofstads undergang ble en 'värmlandspojke'.

Foto: Vinterfestuka, Narvik

Den 20-årige Anna Rebekka Hofstad (Svarta Bjørn) var kokke og eneste jente blant kåte svenske og norske mannfolk i et barskt brakkeliv under byggingen av Europas nordligste jernbane, Ofotbanen. Hun ble omdøpt til Svarta Bjørn på grunn av sitt ravnsvarte hår og sitt skarpe, mørke blikk, og døde bare 22 år gammel. Svarta Bjørn møtte sin store kjærlighet på Ofotbanen. Hans navn var "Värmlandspojken", en svensk rallar, kvinnebedårer og eventyrer. Han ble også hennes undergang.

Barnesikring av lightere

Nå blir det forbudt å selge lightere uten barnesikring her i landet. Lightere med såkalt forvekslingsfare, de som ser ut som helt andre ting, skal bli forbudt. Årsaken til de nye reglene er at barn skader seg og brann lett oppstår når det lekes med lightere. Det finnes ingen tall på hvor mange branner her i landet som forårsakes av dette. Men i alt 100 husbranner i året oppstår på grunn av åpen ild. De nye reglene for import og produksjon av lightere gjelder fra og med 1 juli 2007.

Endelig sommerskole

Elever på sommerskole

Selv om det er skolefri, er over 6000 barn på sommerskole i Oslo.

Foto: Vibeke Schjem / NRK

Endelig er det sommer, og skoletid! 6000 barn og unge i Oslo går i disse dager frivillig på sommerskole. Det er andre gang det arrangeres sommerskole i Oslo, og det er et gratistilbud for alle barn som ønsker det fra 1-13 årstrinn, og alle som melder seg på har fått plass på minimum et kurs. Og da Oslo kommune arrangerte det i fjor viste det seg at det var så populært at de bestemte seg for å utvide tilbudet. Så i år er det så mange som 6000 barn og unge som går på sommerskole, helt frivillig. Og det er mye å velge i; Matte, norsk, tysk, avansert data, helse og trening og selvfølgelig naturfag. Reporter er Vibeke Schjem.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

 • Operasanger innlagt på sykehus

  Operasangeren Plácido Domingo er innlagt på sykehus i Mexico etter at han forrige uke fikk påvist koronaviruset. Det bekrefter 79-åringens talsperson til CNN. – Han har det bra og behandlingen virker, sier talspersonen.

 • Artisten John Prine i respirator

  Tilstanden er kritisk for den amerikanske låtskriverlegenden og artisten John Prine som er i respirator med korona-symptomer. 73-åringen ble ifølge familien innlagt på sykehuset torsdag etter å plutselig ha fått symptomer på kornavirus.

 • NRK-profil vant «Farmen Kjendis»

  Oppfinner og NRK-profil Erik Alfred Tesaker stakk av med seieren i den avgjørende duellen mot sanger og skuespiller Mia Gundersen i søndagens finale av TV 2-programmet «Farmen Kjendis». I den siste duellen måtte de to opp i en kunnskapstest.

  Oppfinneren, Erik Alfred Tesaker
  Foto: Thomas Kvitvik / NRK

Flere kulturnyheter