NRK Meny
Normal

Norgesglasset 26.05.08

Hva er det med Mars? - Hardangerfjorden, eit svaleparadis - Dagen i dag 26. Mai - Norsk pub i Liverpool - Marianne Meløy kåserer - Yrke narkokurer - Smaken av Norge - Åsted som turistmål - Postkort fra livet

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 26.05.08

Hva er det med Mars?

Da planeten mars ble oppdaget i 1877, var man overbevist om at det bodde levende vesner der. Likevel, ingen har blitt funnet til nå, og i natt landet nok en romsonde fra NASA på mars. Reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo snakker med Pål Brekke fra Norsk Romsenter om hva NASA håper å finne nå.

Hardangerfjorden, eit svaleparadis

Neste gong du tek ferje over ein Vestlandsfjord, så ha augene med deg. Vender du blikket oppover får du kanskje auge på nokre små sommargjester som elskar ferjer meir enn nokon andre turistar. Dei som har slått seg ned på ferja mellom Bruravik og Brimnes har funne sitt paradis - dei kryssar Hardangerfjorden 62 gonger i døgnet heile sommaren!

Dagen i dag

26. Mai

På dagen i dag 26.mai 1897 vart ei av dei aller første bøkene innen horrorsjangeren utgitt. Boka var knall gul og tittelen var skrevet med blodraud skrift. Historia var eit resultat av gamle myter og religiøs frykt for det vonde.

Norsk pub i Liverpool

De er gale etter Liverpool fotballklubb og har reist hyppig til Liverpool de siste ti årene. Nå har Karl- Erik Karlsen og Bernt Jo Vole like så godt kjøpt seg en ekte, brun pub i Liverpool. Drømmen er at den skal være møtestedet for flest mulig norske supportere på fotballtur i England. Både de røde Liverpooltilhengerne og de blå Everton-supporterne er velkomne. Vi møter to stolte pubeiere midt i Liverpool sentrum.

Kåseri

Marianne Meløy kåserer: ”Seismisk bråk”

Yrke narkokurer

Smuglingen av tyngre typer narkotika som kokain og herion til Norge foregår ofte ved hjelp av kurerer, og kurerene blir ofte vervet ved Hamburg og ved Amsterdam. Det sier fungerende leder for ettererretning og analyse i Kripos Ole Petter Ekhaugen.

Tre norske jenter sitter fengslet i Bolivia mistenkt for å forsøke å smugle 23 kilo kokain til Norge. Ole Petter Ekhaugen vil ikke kommentere akkurat den saken, men bekrefter at Kripos er inne i saken gjennom det internasjonale samarbeidet de er en del av. Ved reporter Sjur Sætre.

Smaken av Norge

Skvallerkål er et ugress mange hageeiere plages med. Men de ferske spirene er utmerket mat, i for eksempel suppe eller i salat. Radiokokk Inge Johnsen lager skvallerkålsuppe med grønnsakkraft og jevnet med eggeplomme og melk.

Åsted som turistmål

Fjelltunveien i Ålesund, har blitt eit populært turistmål, etter rasulykka tidligare i år. Åsted for ulykker og forbrytelser lokker mange når dei skal planlegge ferien sin.

Postkort fra livet

I Serien "Postkort fra livet" her i Norgesglasset høyrde vi torsdag ein historie signert Abdul Maajid som het "Hele livet på bortebane".

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 26.05.08