NRK Meny
Normal

Norgesglasset 26.03.08

Lettere bankbytte - Postkort fra livet - Dagen i dag 26.mars - Vask på 30 grader - Fritidsbåteiere skal hjelpe Redningsselskapet - Vårt økologiske fotavtrykk - Set-Jetting - Bok fra 1499 - Blomst i kulda

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 26.03.08

Lettere bankbytte

Fra 1. april innføres det et enklere system, der alt man trenger å gjøre for å bytte bank, er å sende inn en enkelt nettsøknad. Deretter må banken ordne de øvrige formalitetene. Bjørnar Eilertsen, rådgiver fra Forbrukerrådet, anbefaler langt flere å vurdere å bytte bank.Han mener at dette er noe mange av oss kan spare store summer på.

Postkort fra livet

Postkort fra livet
Foto: Montasje: Tuva Tagseth / NRK

I dagens Postkort fra livet får du høre om den gamle damen i den røde kåpen, et vakkert bilde fra hverdagen til en senil bestemor og hennes barnebarn.

Dagen i dag

26.mars

Putin valgt til president i år 2000. "Lovens diktatur skal innføres!" sa Vladimir Putin da han ble valgt til president i Russland for første gang. "Skremmende for mange" mente forsker Helge Blakkesrud ved NUPI dagen etter valget. NRKs mann i Moskva i år 2000 Morten Jentoft er også med i innslaget. Rep: Bjørn Vang.

Vask på 30 grader

Ingunn Grimstad Klepp

Ingun Grimstad Klepp.

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK

Vask klærne dine på 30 grader og spar miljøet! Slik lyder reklamen fra vaskemiddelprodusentene bak OMO og Ariel. Men blir virkelig den sure oppvaskkluten ren av en lunken tur i vaskemaskinen? Forskningsleder ved SIFO, Ingun Grimstad Klepp, er ikke så sikker på det. Reporter er Pål Plassen.

Fritidsbåteiere skal hjelpe Redningsselskapet

Det forteller generalsekretær Øyvind Stene. Selskapet skal i sommer tilby kurs til fritidsbåteiere som vil være med på dette, forteller han. Årsaken til at de gjør det er at redningsskøytene ofte må utføre enkle og ufarlige oppdrag som kunne vært gjort av fritidsbåteiere. Rep: Bjørn Vang.

Vårt økologiske fotavtrykk

Det er stort. Men hvor stort? Nå har forskerne målt norske forbrukeres belastning på jordkloden, vårt økologiske fotavtrykk. Reporter Thor Henry Bjor snakker med Carlo Aall fra Vestlandsforskning og Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt.

Set-Jetting

Harry Potter

Hva med å bruke ferien i Harry Potters fotspor?

Foto: Filmweb

Du kan følge i fotsporene til dine filmheltar! Ein ny ferieform er på opptur -nemlig set-jetting.

Det nye, store innen turisme er set-jetting -du kan rett og slett vandre inn i din egen utgave av din favorittfilm, i alle fall om du legg til ein porsjon fantasi. Stadig fleire Harry Potter-pakketurar dukkar opp, du kan bli guida i fotsporene til mysteriet rundt Da Vinci-koden, eller kva med å reise på ferie til ein liten avkrok på kartet, der dei fleste innbyggarane har jobba med eller i "din" film? Anne Line Abotnes ser på fenomenet "set-jetting".

Bok fra 1499

Den har inspirert filmskaparar, gartnarar, forfattarar og arkitektar, og no har Nasjonalbiblioteket sikra seg eit eksemplar av Hypnerotomachia Poliphili, ei myteomspunne og vakker bok frå 1499. Men kven skreiv den? Og er det meir enn ei kjærleikshistorie? Etter 500 år er teoriane og mysteria mange og fascinerande. Reporter er Gøril Grov Sørdal.

Blomst i kulda

Dei grøne vinterplantene i hagen din er følsomme, og kan få "blodpropp" om det blir for store temperaturforskjeller når det nærmar seg vår.

Blada eller nålene får for lite næring frå molda som fortsatt er frosen, og planta kan bli øydelagt, fortel dagleg leiar ved Drivstua Gartneri Ole Hogstad i Trondheim.

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 26.03.08

Kulturstrøm

  • Lauryn Hill til Oslo

    Artisten Lauryn Hill har lagt til 12 datoer i Europa på sin verdensturné. Nå er det klart at hun også gjør et stopp i Norge 11. desember i Oslo Spektrum. Turneen feirer 20 års jubileet til solodebuten hennes, «The Miseducation of Lauryn Hill». En del av billettsalget går til MLH Fund, som bidrar med støtte til prosjekter innenfor blant annet utdanning og helse ulike steder i verden (NTB). Youtuberen Nerdwriter lagde nylig denne hyllesten av platen.

    Lauryn Hill
    Foto: Omar Sejnæs / NRK
  • Malte Skei Grande på Listhaug-vegg

    Natt til onsdag kom et nytt gatekunstverk opp på stedet i Bergen der bildet av Sylvi Listhaug hang. Denne gang av kulturminister Trine Skei Grande (V). Det er ikke den samme gatekunstneren som står bak, skriver Bergens Tidende.