Norgesglasset 26.03.07

Ble avhengig av piller - Smaken av Norge: Kokt potet - Vår daglige Beatles: "Mr. Moonlight" - Vår daglige Beatles-fan - Marianne Meløy kåserer - Ulovlige garn - Boplikten - Hvorfor har vi den? - Spørretimen på nettet - Vreng kofta!

Hør: Norgesglasset 26.03.07

Ble avhengig av piller


Stadig flere blir avhengige av de medisinene de bruker. Hege Kiel fra Elverum var i aktiv jobb og drev to selvstendige firmaer. Etter en bilulykke i 1986 fikk hun problemer med ryggen . For å komme raskest mulig ut i jobb, fikk hun skrevet ut store mengder smertestillende Paralgin forte og Vival . Hun ble avhengig av det. Hun er bitter på legene som ikke kunne tilby henne behandling i stedet. I dag er hun uføretrygdet. Kay espen Nyland , er avdelingssjef på avdeling for rus relatert psyukaitri og avhengighet i sykehuset innlandet han sier sjøl lave doser med slike medikamenter kan gi avhengighet . Nå skal Medisin mot Piller i samarbeid med Hedmark legeforening og sykehuset innalndet . i april arrangerer kurs spesielt for fast leger . Sjøl om kunnskapen om medikament avhengighet er bedre enn den var for tjue år sia er det fortsatt leger som tyr for lett til reseptblokka sier Nyland.

Smaken av Norge:

Kokt potet


Poteter er den del av nordmenns basiskosthold, selv om ikke ikke spiser like mye som for noen tiår siden. Men en potet er ikke en potet. Ulike sorter krever ulik tilberedning, og selv det å koke poteter er forskjellig fra om man bruker en kokefast Beate eller en melen mandelpotet. Radiokokk Inge Johnsen og Tron Soot-Ryen lager ulike potetretter. Her får du tips til riktig koking av ulike potettyper, god hjemmelaget potetmos, klassiske fløtegratinerte poteter og ikke minst kjempegode ovnssteket poteter som er et godt alternativ til pommes frites.

Vår daglige Beatles:

"Mr. Moonlight"

"Mr. Moonlight" med The Beatles er en innspilling som tydelig avdekker gruppens humoristiske sans.

Vår daglige Beatles-fan

Vi jakter på Norges største Beatles-fan her i Norgesglasset, og dagens kandidat er Jens Sundbø, som ikke bare har bygget en kopi av Abbey Road Studios hjemme på Sortland, men han har også vært i det originale studioet for å spille inn et par Beatles-låter.

Kåseri


Marianne Meløy kåserer: "Gjør som de andre".

Ulovlige garn

Det er ulovlig å fange sjø-ørret i garn. Skulle du få en i garnet, må du sette den fri. Fra 1. mars er det kun lov å sette garn mer enn 3 meter under hav-overflaten. Norges jeger og Fiskerforbund har etablert en egen nettside: www.ulovligegarn.no/ hvor sportsfiskere og andre kan rapportere inn observasjon av ulovlig satte garn. Man håper å få kartlagt hvor omfattende problemet er og hvor kontrollene bør intensiveres.

Statens naturoppsyn driver kontroll langs kysten og setter stor pris på tiltaket med nettsiden. Meldingene som rapporteres via nettet går i kopi til det aktuelle tilsynet i det lokale området. Det understrekes at det ikke er snakk om noen anmeldelse via nettsidene. Alle anmeldelser av ulovlige garnsett skal gå til politiet.

Boplikten - hvorfor har vi den?

Mørke vinduer og fraflytta distrikt på slutten av 60-tallet ble utgangspunktet for dagens boplikt. Ordningen skulle få lys i vinduene igjen, og landbruket ville være levende. Men ikke alle var enige i at en plikt var veien å gå for å stabilisere bosettingen, noe Senterpartiet har fått merke konsekvensen av i ettertid. Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Spørretimen på nettet


Hole kommune er en av kommunene i Norge som ligger foran i internettsatsing: i tillegg til at du kan se kommunestyremøtene på nettet både live og i opptak, kan man også sende inn spørsmål på nettet i forkant av møtene. Medvirkende i saken: Ordfører i Hole kommune, Per Berger og innbygger i Hole kommune, Jørn Thomassen. Reporter Helen Hillevi Ruud.

Vreng kofta!

Filmarbeideren Silja Somby oppfordrer samer som skal se komedien "Kill Buljo" til å vrenge kofta. Å bære tøyet på vranga er et eldgammelt samisk utrykk for protest, forteller Ande Somby ved universitetet i Tromsø. Et vrengt belte signaliserer litt uenighet, mens å vrenge samekofta er et svært sterkt uttrykk. Reporter: Arild Opheim.

Hør: Norgesglasset 26.03.07

Norgesglasset NRK P1


Kulturstrøm

  • Ukens beste låter

    Internett flommer over av ny musikk. Mye er dårlig. Noe er bra. NRK P3 er her for å gjøre jobben for deg, og gir deg de beste nye låtene fra kjente og ukjente artister hver uke. Her er ukas «Best akkurat nå»

    Arctic Monkeys
    Foto: Presse