Norgesglasset 26.02.08

Trenger vi lekser? - Ferdighus - Dagen i dag 26. Februar - Guds detektiver - HC Hanssen kåserer - Hva er en god biografi - Lavere hastighet gir mindre svevestøv - Fyrsignal fra hustak - Humorist selger CO2-kvoter

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Trenger vi lekser?

Lekser

Bør elever gjøre lekser?

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Elevene får med seg lekser hjem, men hvorfor? Har det en hensikt eller er det en gammel vane? Et rituale? Reporter Thor Henry Bjor har snakket med skolelever om lekser. Programleder Pål Plassen har snakket med universitetslektor Rita Gjørven. Hun har 20 års fartstid som lærer i ungdomskolen og jobber i dag ved Institutt for lærerutdanning og skoleutvikling ved Universitetet i Oslo. Gjørven etterlyser en debatt om hele lekseordningen i den norske skolen.

Ferdighus

-Lokale handverkara sitt med gode kunnskapar om korleis hus kunne vore tilpassa dei lokale klimatilhøva, men dess meir standardiserte husa er dess dårligare tilpassa er dei. Dette kan mellom anna føre til store fuktskader, seier Cecilie Flyen Øyen seniorforskar og sivilarkitekt ved SINTEF Byggforsk.

Dagen i dag

26. Februar

Dagen i dag i 1658 ble Trøndelag avstått til Sverige under freden i Roskilde. Seinere samme år inntok svenskene trønderhovedstaden. Men okkupasjonen skulle ikke vare så lenge, forteller Tron Soot-Ryen.

Guds detektiver

Frelsesarmeen har egne detektiver som leter etter savnede personer, godt over 400 ble funnet i fjor, men ikke alle savnede vil bli oppdaget. Leder for Frelsesarmeens ettersøkelseskontor, Erling Levang forteller om historien bak kontoret.

Kåseri

Halvard C Hanssen kåserer: ”Buss til besvær”

Hva er en god biografi

- Sladder er spennende lesning for oss hverdagsmennesker. Derfor leser vi også biografier som aldri før, mener forfatteren Stephen J. Walton. Tirsdag lanserte han boka "Skaff deg eit liv" - om biografien. Forlagssjef Ida Berntsen hos Cappelen Damm bekrefter at biografiene er et satsningsområde. - Vi har økt antall utgivelser av biografier de siste årene. Spesielt mannlige lesere liker biografien som sjanger, sier Ida Berntsen.

-Lavere hastighet gir mindre svevestøv

Svevestøv kan føre til sykehusinnleggelse og i verste fall en tidligere død for folk med luftveisplager, eller hjerte- og karsykdommer. Og høy bilhastighet gir mer svevestøv, viser en ny undersøkelse.

- Ved høyere hastigheter får piggene i piggdekkene større slagenergi, og vil knuse

steinmaterialet i asfalten, og dermed produsere mer svevestøv, forklarer forsker Brynhild Snilsberg, som har jobbet med dette i en doktorgrad gjennom Institutt for geologi og bergteknikk ved NTNU.

Fyrsignal fra hustak

Espen Sommer Eide

Espen Sommer Eide

Foto: Privat

I ettermiddag kjem gamle sjømenn i Bergen til å setje kaffien i vrangstrupen. Kanskje vil dei ringe næraste aldersheim og høyre om det er ledige plassar, for lyden dei høyrer vil vere den same dei høyrde på skipsbrua i gamle dagar. Klokka tre vil radiosignala frå Utsira, Marstein og Utvær fyr bli spelt av frå tre ulike hustak i Sentrum.

'Tid for radiofyr' heiter innstallasjonen, og lydkunstnaren heiter Espen Sommer Eide. I dag startar samtidsmusikkfestivalen Borealis i Bergen, og dei tre radiosignala skal fungere som ein slags lydlogo under dei fem dagane festivalen varer. Signala skal spelast av frå taka på tre av spelestadene: Logen, Bergen Kunsthall og Bergen Storsenter.

Espen Sommer Eide håpar å kunne skape ei litt nostalgisk, melankolsk kjensle hjå dei som høyrer radiosignala.

- eg vil prøve å gjenskape serien frå Utsira via Marsteinen til Utvær så dei fungerer som ein slags navigering mellom spelestadene. Det skal bli som ein lydlogo for festivalen, seier kunstnaren.

Humorist selger CO2-kvoter

"Ingen forstår hva CO2-kvoter er",- det hevder pensjonist Magnvald Steinhaug på Storsteinnes i Troms. Nå vil han at myndighetene lager brosjyrer for å opplyse folket, og for å skape blest om utspillet har han satt i gang salg av kvoter i plastposer, det skjer i gangen på samvirkelaget på heimplassen. Rep: Bjørn Vang.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

  • Stan Lee er død

    Den amerikanske tegneserielskaperen Stan Lee er død, 95 år gammel, melder TMZ. Lee er kjent for sine mange heltefigurer i Marvel-universet, som Spider-Man, Hulk, X-Men, Daredevil og Iron Man. Lee har også hatt en rekke småroller i Marvel-filmer.

    FILE PHOTO: Stan Lee gestures as he poses at the premiere of "Iron Man 3" at El Capitan theatre in Hollywood
    Foto: Mario Anzuoni / Reuters
  • Forfatterforeningen beklager urett

    Etter 2. verdenskrig ble 17 medlemmer av Den norske Forfatterforening urettmessig dømt av den såkalte æresretten. – De 17 opplevde på urettmessig grunnlag å bli dømt for å ha sviktet under krigen. Straffen mot dem var ubegrunnet og basert på til dels uriktige opplysninger og skjønn, sier Forfatterforeningens leder Heidi Marie Kriznik. Torsdag kommer foreningen med en offentlig beklagelse. (NTB)