NRK Meny
Normal

Norgesglasset 26.02.07

Hasjbok for foreldre - Oscar til Kove blir feira av mange - Vår daglige Beatles: "Matchbox" - Diktatorene og deres kjæledyr - Marianne Meløy kåserer - Idealby for trimming - Millionfisken i Salangen - Ukjente polarhistorier del 1 - Ringetonen uttrykker personligheten din

Hør: Norgesglasset 26.02.07

Hasjbok for foreldre

Hvordan skal foreldre føre en diskusjon om hasj med barna sine? Elisabeth Arnet har skrevet "Foreldreboka om hasj" der hun prøver å finne svar på nettopp dette spørsmålet. Hun mener at foreldre bør skaffe seg kunnskap, før de drar i gang en diskusjon med barnet. En kan nemlig fort komme opp i en situasjon der barnet faktsik vet mer og er med oppdatert på siste nytt enn foreldrene.

Oscar til Kove blir feira av mange

Torill Kove
Foto: Mark J. Terrill / AP

For fyrste gong sidan 1952 har ein norsk film vunne Oscar. Og medan filmskapar Torill Kove kunne feire Oscaren i USA i natt vart prisen feira på ulikt vis her heime i Norge. Ved Høgskulen i Volda har dei visning av filmen i dag fordi fleire tidlegare studentar har vore delaktige i produksjonen. 3 studentar var i praksis hjå Kove i Canada, og det norske Produksjonsselskapet Mikrofilm vart etablert av tidlegare Volda-studentar.

Vår daglige Beatles:

"Matchbox"

The Beatles
Foto: STEPHEN CHERNIN / AFP

Først var det Pete Best som sang den, så var det John Lennon, men da The Beatles skulle gi ut "Matchbox" på plate, gikk sangjobben over til en helt annen person.

Diktatorene og deres kjæledyr

Julius Cæsar hadde en hest, Lenin hadde en katt og Hitler hadde en schæferhund ved navn Blondi. Men hadde Stalin en giftig edderkopp? Professor ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), Sabrina Ramet, har skrevet boken Pets of the Great Dictators & Other Works, en samling sanger og dikt om diverse diktatorer og deres kjæledyr. Reporter Helen Hillevi Ruud møtte Sabrina Ramet i Trondheim.

Kåseri

Skuespiller Marianne Meløy
Foto: Per Kristian Johansen / NRK

Marianne Meløy kåserer: "Sykdomsmetaforturnering".

Idealby for trimming

Over halvparten av alle nordmenn over 40 år er overvektige. No blir byplanlegging tatt i bruk i kampen mot overvekt og fedme blant nordmenn. Fleire gang- og sykkelstiar, samt fleire og større grøntareal i tettbygde strøk skal gjere det meir lystbetont å trimme. - København er eit godt døme på korleis vi kan gjere det også i norske byar.

I København er det like vanleg med gang og sykkelstiar som med bilvegar. Det gjer at 34 prosents av Københavns befolkning syklar til jobb, eller i fritida. I Oslo er talet på syklistar 4 prosent, seier seniorrådgjevar Anita Andaas Aadland i Sosial og Helsedirektoratet. Direktoratet vil no at god folkehelse skal bli eit samfunnsansvar, og ikkje berre eit individuelt ansvar. - Det vil vi mellom anna sjå gjennom byplanlegging i framtida, seier Anita Andaas Aadland.

Millionfisken i Salangen

Fanger du den millionmerkede sjøørretten som settes ut i fjorden i Salangen den 29.juni kan du kvittere ut en million blanke premiekroner. "Den best betalte fisken i verden" hevder ordfører Ivar B. Prestbakmo. Reporter: Bjørn Vang.

Ukjente polarekspedisjoner del 1

Roald Amundsen
Foto: NTB

Roald Amundsen forsøkte i 1925 å fly til Nordpolen med de to små sjøflyene N24 og N25. Han er og var vår kanskje største polarhelt, og ekspedisjonen som vekket stor interesse i samtiden blir ikke i samme grad nevnt når vi snakker om Roald Amundsen i dag. Verdens første flytur mot Nordpolen gikk ikke helt etter planen, og en hel verden trodde lenge at polarhelten og hans menn hadde forsvunnet for godt. Ved reporter Sjur Sætre.

Ringetonen uttrykker personligheten din

Ivar Håkon Eikje
Foto: Ann Jones / NRK

Mange bruker ringetoner til å uttrykke personlighet. I dag forteller ikke mobilmelodien nødvendigvis hvem du er, men hvem du ønsker å være, sier konservator Ivar Håkon Eikje ved Ringve Museum i Trondheim. Ringetoner og identitet er et av temaene på en utstilling om telefonlydens historie og kultur. Reporter: Ann Jones.

Hør: Norgesglasset 26.02.07

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

  • Populær 50 år etter sin død

    Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

    Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
  • Fotball-VM ble radiosuksess

    Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

    – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).