NRK Meny
Normal

Norgesglasset 26.01.07

Tryggere nettbank - Galtung Haavik-saken 30 år - Vår daglige Beatles: "It Won't Be Long" - Lynkurs i miljøkjøring

 

Hør: Norgesglasset 26.01.07

Tryggere nettbank

Nettbank
Foto: Nyhetsspiller / Scanpix

Bruker du nettbank? Det er jo raskt og enkelt og sikkert, - så lenge vi taster rett på PC-en. Gjør du som banksjef i egen stue en feil derimot - er ansvaret ditt. I går ble det kjent at kvinnen som tastet feil og overførte en halv million kroner til en ukjent mann, ikke får igjen pengene sine. Det bestemte Banklagenemnda. Men noe bra for forbrukerne kan komme ut av denne historien. Bankene må nå i løpet av kort tid gjøre det tryggere for oss å bruke nettbankene. Reporter: Thor Henry Bjor.

Galtung Haavik-saken 30 år

Lørdag 27.01.07 er det 30 år siden den 65 år gamle U D fullmektigen Gunvor Galtung Haavik ble arrestert siktet for spionasje for Sovjetunionen. Hun ble arrestert på åpen gate i Oslo mens hun var sammen med sin KGB kontakt og hun tilstod i avhør at hun hadde drevet ulovlig etterretningsarbeid for KGB i nesten 30 år. Gunvor Galtung Haavik var en betrodd U D ansatt med tilgang til høyt gradert materiale. Hun hadde jobbet både på ambassaden i Moskva, men jobbet i U D i Oslo da hun ble arrestert. Saken rystet Norge og daværende statsminister Oddvar Nordli innkalte til pressekonferanse dagen etter arrestasjonen. Ved Sjur Sætre.

Vår daglige Beatles:

"It Won't Be Long"

With The Beatles
Foto: EMI / Apple Corps

John Lennons turbulente oppvekst var litt av grunnen til at han skrev sanger som handlet om usikker kjærlighet. En av hans tidlige kjærester har en liten rolle når historien om "It Won't Be Long" skal fortelles. "It Won't Be Long" var den første låta på The Beatles andre album, "With The Beatles".

Lynkurs i miljøkjøring

Hvordan kjører man egentlig miljøvennlig? I disse klimaproblem-tider er dette kanskje et spørsmål man bør stille seg, men miljøvennlig kjøring er kanskje ikke alltid det første man tenker på når man setter seg i bilen. Det første kurset i miljøkjøring, eller såkalt EcoDriving, ble holdt i Finland i 1997, og i Norge startet kursene i 2001. Dag Halvorsen ved Heimdal Trafikkskole er spesialist på miljøkjøring. Han tok med reporter Helen Ruud ut på et lynkurs.

Hør:  Norgesglasset 26.01.07

Norgesglasset NRK P1