NRK Meny
Normal

Norgesglasset 25.10.07

Norgesglasset 25. oktober 2007 inneholdt følgende innslag: Ta kreftpasienten mer på alvor - Vår daglige Beatles: "Sexy Sadie" - Historien om vikingtida - Kåseri ved Ingvild Wedaa Tennfjord - Skamløse rotter - Robotpille - Samiske veivisere - Landsgymnas

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 25.10.07

Ta kreftpasienten mer på alvor

Det sier kreftlege Terje Risberg ved Universitetssykehuset i Nord-Norge. Legen må lytte når pasienten vil ha anna behandling enn tradisjonell skolemedisin, men legen må samtidig være kritisk til enkelte alternative behandlingsmetoder.

Reporter: Bjørn Vang.

Vår daglige Beatles:

"Sexy Sadie"

The Beatles besøker Maharishi Mahesh Yogi center i Bangor, Wales.

The Beatles på besøk i Maharishi Mahesh Yogi center.

Foto: AP

John Lennon følte seg lurt av Maharishi Mahesh Yogi, guruen som leda meditasjonsleiren i Rishikesh, India, hvor The Beatles oppholdt seg våren 1968. Han tok et kraftig oppgjør med maharishien i nidvisen "Sexy Sadie".

Av Bård Ose og Finn Tokvam.

Historien om vikingtida

Handel i Vikingtiden

Illustrasjon.

Foto: NRK

 

Vikingetida, - ei stolt periode i historien vår? Det er nok diskutabelt. Men når og hvordan ble det moderne bildet av perioden fra år 800 til 1050 skapt?

Da må vi et hundreår tilbake i tida, mener religionshistoriker Jørgen Haavardsholm.

Av reporter Thor Henry Bjor.

Kåseri

Ingvild Wedaa Tennfjord

Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer i Norgesglasset.

Foto: Linda Næsfeldt

 

Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer: "Gullet ska hem"

Skamløse rotter

De er ikke nødvendigvis blitt flere, men siste nytt på rottefronten i Bergen er at byrottene har blitt stadig mer synlige. Zoolog Petter Bøckman mener rottene ikke lenger er redd for oss mennesker, fordi vi ikke er farlige for dem. Men vil dette føre til at rottene blir like naturlige i bybildet som duene?

Ved Agnete Daae-Qvale Holmemo og Pål Plassen.

Robotpille

En fjernstyrt robotpille skal gi mennesker med kreft bedre mulighet til å overleve. Det er et europeisk forskningsprosjekt som har skapt nyvinningen, skriver Adresseavisen. Den kirurgiske pillen, som er stappfull av ny teknologi er beregnet på pasienter med risiko for mage- og tarmk-reft.

Av Ann Jones.

Samiske veivisere

Tre samiske veivisere reiser rundt om i hele Norge og forteller om den samiske kulturen. May Synnøve Troseten, Berit Kristine Andersen og Brita Iren Thommasen er alle i tidlig 20-årsalderen, og veldig stolte av sin bakgrunn. I dag fikk elevar i reiselvisklassen på Ålesund vidaregående skole lære at den samiske kulturen er mangfoldig. Det er for eksempel stor forskjell på å være Nordsamisk, Sørsamisk og Lulesamisk.

Av reporter Jannicke Farstad.

Landsgymnas

Vi var privilegerte seier professor Otto Hageberg om seg sjølv og alle andre som tok artium på eit av landets 12 landsgymnas. Han gikk på Voss offentlige landsgymnas på midten av 50 tallet. En kunnskapsfabrikk for bygdeungdom har noen kalt landsgymnasene, et særnorsk skoleprosjekt som gjorde at bygdeungdom uten realskolen kunne ta artium. Nå har boken om landsgymnaset kommet. Også Arnbjørg Hageberg, kona til Otto Hageberg er gammel landsgymnasiast.

Ved reporter Sjur Sætre.

Hør: Norgesglasset 25.10.07

Norgesglasset NRK P1