NRK Meny
Normal

Norgesglasset 25.09.07

Ikke sosialt akseptert å pleie mor og far - Smaken av Norge: Geitramssaft - Vår daglige Beatles: "Revolution" - Useriøse nettbutikker - HC Hanssen kåserer - Sveriges klimatiltak: Miljøbiler - Den vesle istida, - då klimaet skapte historie - Radio Røynda

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 25.09.07

Ikke sosialt akseptert å pleie mor og far

I gjennomsnitt er hver arbeidstaker mellom 45 og 60 år borte en dag i året fra jobb fordi de tar seg av sine foreldre. Det er sjelden at de voksne barna hjelper og pleier sine foreldre, men det dreier seg mer om mer praktisk hjelp. "Har du en datter får du en familie, har du en sønn mister du en." Sies det fra gammelt av. Og tradisjonelt har det nok vært slik, at det er kvinner som oftest har hjulpet sine foreldre, mens sønnen kanskje har hjulpet sin kones familie. Men tidene forandrer seg, og forskningsleder ved FAFO Heidi Gautun forteller at gjennom sine undersøkelser fant hun liten forskjell på menn og kvinner, begge kjønn hjelper mor og far.

Selv om det er det offentliges og den enkelte kommunes ansvar å hjelpe de eldre, er det også opp til den enkelte kommune og tolke loven, og dette gjør at det oppstår forskjeller. Men forskningsleder ved FAFO Heidi Gautun forteller at også arbeidsgivere kan gjøre grep for å lette hverdagen til sine ansatte, blant annet gjennom å være mer fleksibel når det kommer til arbeidstid.

Smaken av Norge:

Geitramssaft

Anne Huitfeldt på Moen gård i Klæbu har geitramssaft som en av sine spesialiteter. Safta smaker mer enn man skulle tro, og radiokokk Inge Johnsen og Tron Soot-Ryen blir overrasket.

Vår daglige Beatles:

"Revolution"

John Lennon meinte at The Beatles burde bli meir politiske og kommentere samtida. Derfor skreiv han "Revolution". Men sangen blei misforstått av både dei radikale og dei konservative

Useriøse nettbutikker

Forbruker Europa advarer. Useriøse utenlandske nettbutikker lurer norske kunder til å tro at de befinner seg i Norge ved å ha norsk hjemmeside og norsk adresse.

Tenk deg at du skal ha deg en MP3 spiller eller et kamera. Du sjekker priser på nettet og finner at du kan spare mange kroner på å handle på nettet.

Billigst er faktisk en norsk nettbutikk. Den har norsk hjemmeside, norsk adresse og norske telefonnumre. Du slår til og tror at alt er greit.

Ofte er det jo det, men slettes ikke alltid. Hvor norsk er nettbutikken du handler hos?, spør juridisk saksbehandler Thomas Oftedal i Forbruker Europa. Ved reporter Sjur Sætre. 

Kåseri

Halvard C. Hanssen kåserer: "Mus og andre smågnagere"

Sveriges klimatiltak:

Miljøbiler

Martin Prieto Beaulieu

Martin Prieto Bealieu kjører datteren til dagis med en miljøbil.

Om du er på utkikk etter en ny bil, har du da vurdert å velge en miljøbil? I Sverige har salget av miljøbiler eksplodert de siste årene. Samtidig har ikke utslippene av klimagasser fra de private bilene økt. Dette skyldes i all hovedsak at det gis økonomiske goder til alle som velger å satse på miljøbilen, blant annet reduseres prisen med 10 000 kroner.

Reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo er i Sverige for å lære. Hvordan har svenskene klart å redusere utslippene av klimagasser?

Den vesle istida, - då klimaet skapte historie

Våren 1315 starta eit sju år langt regnvær. Resultatet blei flaum og hungersnaud. Januar 1362 tok ein storm livet av 25 000 menneske i Nordvest-Europa. På 1600-talet endra havtemperaturane seg slik at den europeiske fiskeflåten måtte til Newfoundland for å få fisk. I 1750 var dei norske isbreane større enn nokonsinne sidan siste istid.

I 600 år spratt klima og temperaturar veggimellom som ein sprettball. Perioden mellom 1315 og 1920 blir kalla den vesle istida, sjølv om deler av perioden var ganske varme og milde. Den vesle istida bestod av ei eindelaus rekke klimaskifter, som sjeldan varte meir enn 25 år.

Årsakene var ein kombinasjon av vekslande solaktivitet, hyppige vulkanutbrot og varierande havstraumar. Resultatet blei hyppige klimaendringar gjorde livet svært vanskeleg for lite tilpasningsdyktige europeiske bønder.

I boka 'The little ice age' skriv den britiske historikaren Brian Fagan at klimaendringane endra europeisk historie. Svolten tvang fram endringar i landbruket, den langvegsfarande fiskeflåten opprettheldt koloniane i Nord-Amerika, og kulde, is og stormar påverka utfallet av krigar og maktkamp.

 Radio Røynda:

Bestemor i Flaumen

Ekstremver i bladstova med Vetle-Ivar og Finn Tokvam.

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 25.09.07

Flere kulturnyheter