Hopp til innhold

Norgesglasset 25.09.06

Forbrukermakt er en myte - Høstmiddag: Lammefilet - Flere positive til vaskehjelp - Trønderelg med peilesendere - Marianne Meløy kåserer - Fra måleglass til melding del 1 - Værtegn med Velle Espeland del 1 - Dalstroka innafor - Den vesle istida

Forbrukermakt er en myte

- Forbrukarane har makta, det er kundane som bestemmer, vi gir forbrukarane det dei vil ha. Du har sikkert høyrt det før. Det er dette som blir kalla for forbrukarmakt. Men kor mykje makt har vi kundar eigentleg? Norgesglassets reporter Kjetil Lillesæter har spurt forbrukarar i Trondheim om nettopp det.

Høstmiddag:

Lammefilet

Lammefilet
Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Radiokokk Inge Johnsen og Tron Soot-Ryen lager middag på 10 minutter, og i dag står lammefilet på menyen.

Flere positive til vaskehjelp

Vaskehjelp er i ferd med å bli en selvfølge i hjemmet, skriver bladet Vi i Villa. En internettundersøkelse blant boligeiere viser at en av fire kunne tenke seg å betale for å få rengjort huset. - Men fremdeles sier noen av oss nei av prinsipielle grunner, sier forbruksforsker Ingunn Grimstad Klepp til programleder Arild Opheim.

Trønder-elg med peilesendere

Elg
Foto: Lise Gro Andersen / NRK

Nå kan du gå inn på internett dersom du vil se hvor trønder-elgen befinner seg i skogen. En professor fra NTNU har festet peilesendere på 150 elger, på den måten håper han å finne ut hva dyrene egentlig driver med om sommeren. For så langt finnes det svært lite data om hvor elgen gjemmer seg og hva den spiser om sommeren. Bernt Erik Sæther mener at også andre forskere kan ha nytte av reiserutene, blant annet klimaforskere. Reporter: Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Kåseri

Skuespiller Marianne Meløy
Foto: Per Kristian Johansen / NRK

Marianne Meløy kåserer: "Kjendisetat".

Fra måleglass til melding del 1:

Hvor starter egentlig en værmelding?

Midt i havgapet utenfor Trøndelag er ett av svarene. Meteorlogene er avhengige av privatpersoner som utfører værmålinger for dem dersom værmeldingene skal bli korrekte og dekkende. Utenfor kysten av Trøndelag står Vibeke Paulsen opp hver eneste natt kl. 00.00 for å måle bølger, sikt og regnmengde. Disse målingene utføres hver 6. time, fire ganger i døgnet. Men hva skjer dersom hun en dag skulle forsove seg?

Værtegn med Velle Espeland del 1:

Kan vi stole på værtegn?

Før vi fikk noe organisert værvarsel , tydde folk til tegn i naturen. Det finnes hundrevis av ullike værtegn, men kan vi stole på dem?

Folkorist Velle Espeland vil hver dag denne uka gi oss en leksjon om gamle værtegn. I første del forteller han at likevekt synes å være et viktig moment i værtegn.

Dalstroka innafor

Er du blant dem som lurer på hvor stedene i værmeldinga er? Husker du kanskje at meteorologene i radioen snakket om Rockall, Jyske Rev og Åna Sira? Statsmeteorolog Jarl Andersen greier ut om disse stedene, i tillegg til steder som Østafjells, Langfjella, Ofoten og Haltenbanken. Og endelig får vi høre hvor Dalstroka innafor ligger. Reporter er Astrid Engen.

Den vesle istida

I fyrste halvdel av 1700-talet sig fronten av Nigardsbreen 2800 meter framover. Både i Sogn og i Nordfjord vert gardar øydelagde av den veksande Jostedalsbreen. Brearmane dyttar jorda framom seg, isras og jordskred raserer åker og avling. Bønder i Loen, Stryn og Olden skriv til kongen i København for å be han senke skattane. I dag gir det 300 år gamle kongebrevet viktig informasjon til moderne klimaforskarar.

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober