NRK Meny
Normal

Norgesglasset 25.03.08

Obduksjon - Amerikanske presidenter: Rutherford B. Hayes - Dagen i dag 25. Mars - Alle har ei flaggermus - HC Hanssen kåserer - Tannlegeskulk - Eit fruktfat av dei sjeldne - Pølser på tysk vis - Historiske hyttebøker

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 25.03.08

Obduksjon

Talet på obduksjonar går ned i Norge, dei siste tala syner at berre 12 prosent av dei som døyr får ei slik undersøking. Dette er eit lågt tal, meinar overlege ved avdeling for patologi, Christian Lycke Ellingsen, ved Stavanger Universitetssjukehus. Ein ny brosjyre skal setje søkelystet på obduksjon, både for dei pårørande og fagpersonar.

Amerikanske presidenter:

Rutherford B. Hayes

Rutherford B. Hayes var mannen som ble president i USA på grunn av en skikkelig politisk hestehandel mellom demokratene og republikanerne. Hayes var republikaner og ble president i 1877 på grunnlag det som i amerikansk historie kalles Kompromisset av 1877.

Kompromisset fikk store følger og satt utviklingen i sørstatene tilbake i tid, sier professor Ole Moen. I en bok tar han for seg alle de 42 amerikanske presidentene.

Norgesglasset tar for seg noen av dem, og i dagr er det Rutherford B. Hayes det handler om for USA-ekspert Ole Moen og reporter Sjur Sætre.

Dagen i dag

25. Mars

På Kapitol i Roma blir Romatraktaten underskrevet av 6 land dagen i dag i 1957. Dermed er grunnlaget lagt for EF, seinere EU. EF ble til for å øke velstand og handel i Europa og for å hindre krig mellom Europas nasjoner, forteller Tron Soot-Ryen,

Alle har ei flaggermus

Flaggermus

Alle har en flaggermus, men som regel uten å vite om det.

Foto: Ragnar Bo

Men oftest uten å vite det, sier flaggermusforsker Leif Gjerde ved Nordisk informasjonssenter for flaggermus, han kartlegger bestanden av de flygende musene i Norge. Kirkene er stedet flaggermusa liker seg aller best, sier han. Vi har tretten arter i Norge (av over ettusen arter i verden), og det er viktig å bevare dette nyttedyret, sier Gjerde. Rep: Bjørn Vang og Pål Plassen.

Kåseri

Halvard C. Hanssen kåserer: ” Fire fregner og en whiskas”

Tannlegeskulk

Barn og unge har rett til gratis tannbehandling i Norge. Likevel lot over 30.000 være å møte opp til avtalt time i fjor, skriver Vårt land. For flertallet handler dette om forglemmelse eller misforståelser, men for mellom 10.000 og 12.000 unge handler dette om helt andre årsaker, forteller president i Den norske tannlegeforening, Gunnar Lyngstad. Intervjuer er Pål Plassen.

Eit fruktfat av dei sjeldne

Vil Undheim på Jæren være den sunnaste bygda i vekene framover? Etter ein trailervelt i går blei 17 tonn frukt delt ut gratis til både påsketrafikantar og bygdefolk, - no er påskemarsipanen bytt ut med druer og tomater.

Pølser på tysk vis

Tyske pølser har mer kjøtt og smaker bedre. nå går nordmenn på kurs for å læse kunsten. Reporter er Tron Soot-Ryen.

Historiske hyttebøker

La meg se hytteboka di, og jeg skal fortelle hvem du er - i hvertfall hva du gjorde i påsken og i andre ferier. Statsarkivet i Stavanger vil ha dine hyttebøker inn i samlingene sine. Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 25.03.08

Kulturstrøm

 • Anmeldelse: Lykke Li (5)

  «Ikke kom her og fortell meg at du forventet dette fra Lykke Li.» P3s anmelder er begeistra! Les anmeldelsen her.

  Lykke Li
  Foto: Kim Erlandsen / NRK
 • Bare Egil og Tea på Nesaksla

  Torsdag 2. august blir det igjen konsert på toppen av Nesaksla i Åndalsnes 715 m.o.h. når Raumarock gjentar suksessen med fjellkonsert under årets festival. I år blir det to artister på toppen av fjellet når Bare Egil, alias Egil Hegerberg, og Tea Megaard skal spille hver sin konsert.

  Video T:462s2Bare Egil
  Foto: Nyhetsspiller