Norgesglasset 25.01.08

250 kg haggis - Krigsseilerene del 5 - Kritikk av Grüne Woche - Utålmodighet

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 25.01.08

250 kg haggis

I dag blir det konsumert tonnevis av Haggis verda over, også i Norge. 25. januar er nemleg bursdagen til den skotske poeten Robert Burns, og overalt der ein feirar Burns-night/Burns-aften, står den skotske nasjonalretten på bordet.

I Bergen blir det no produsert eit kvart tonn haggis, og det er eit ansvar ein ikkje overlet til kven som helst. Ein av Skotlands beste haggis-kokkar kjem eins ærend, med ei 200 år gammal, hemmeleg haggis-oppskrift.

Krigsseilerene del 5

Hver onsdag hele året så sant været ikke er alt for ille møtes en kameratgjeng over en kopp kaffe på et eldresenter i Kristiansand. Det spesielle med akkurat disse pensjonistene er at alle var krigsseilere. De var sjømenn under den andre verdenskrig. Over 30 000 norske sjøfolk satte livet på spill for Norge som mannskap på våre handelsskip under krigen.

Norgesglasset har denne uken satt fokus på våre krigshelter, krigsseilerne. Det er ikke så mange igjen av dem nå. I dag får reporter Sjur Sætre oppleve onsdagskaffen på Kongens eldresenter sammen med krigsseilere i Kristiansand.

Kritikk av Grüne Woche

- Den norske standen på Grüne Woche er for anonym, og trekker ikke fram det beste Norge har å by på. Det mener tradisjonsmatkokk Anne Britt Løkken og Norgesglassets radiokokk Inge Johnsen.

Utålmodigheit

Utålmodigheiten kan bre seg som ei spikermatte innvendig - for eksempel i ein bilkø.

I Norgesglasset i går høyrde vi at det å kjede seg kan gjere deg kreativ. På den andre sida kan utålmodigheit føre til at vi mistar øyeblikket, seier professor i psykologi ved Universitetet i Bergen, Torill Christine Lindstrøm.

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 25.01.08

Kulturstrøm

 • Prises av svenskene

  Ingvild H. Rishøi mottok fredag den høythengende Kulturhuset Stadsteaterns internasjonale litteraturpris for novellesamlingen «Vinternoveller». Prisen er på 150.000 svenske kroner. «Vinternoveller», som utkom på norsk i 2014, er oversatt til svensk av Nils Sundberg og Stephen Farran-Lee og vant Brageprisen, Kritikerprisen og Bokbloggerprisen her hjemme.

  Ingvild H. Rishøi
  Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen
 • Carola gjør comeback

  Den svenske artisten Carola Häggkvist (53) gjør comeback i Melodifestivalen, skriver svenske Aftonbladet. Ifølge avisen planlegger stjernen å konkurrere i kvalifiseringen til Eurovision Song Contest-finalen med en sang hun har skrevet selv.

  Carola
  Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix