Norgesglasset 25.01.07

Navnestatistikk 2006 - Fjerner foster med Downs syndrom - Vår daglige Beatles: "I'll Get You" - Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer - Elektronisk sporing av mat - Ensom ungdom verves av ekstreme - Søvnmangel kostar liv - Oslo bra eller dårlig?

Hør: Norgesglasset 25.01.07

Navnestatistikk 2006

Gamle navn gjer comeback, no har Jonas og Thea detronisert Emma og Markus, som har vore dei desidert mest populære namna dei siste åra. I dag presenterte Statistisk Sentralbyrå den årlege navnestatistikken, og den viser at Thea, Emma og Sara er dei mest populære jentenamna, medan Jonas, Mathias og Alexander er gutenavna som vert mest brukt under dåpen no for tida. Navnestatistikar Jørgen Ouren fortel at Thea nesten ikkje var brukt mellom 1940 og 1970, og at ein må heilt attende til 1880 for å finne den same populariteten.

Fjerner foster med Downs syndrom

Skremmede, mener fylkesleder for Norsk forbund for utviklingshemmede i Nordland, Gunn Strand Hutchinson, som selv har en sønn med Downs syndrom. Avd.dir. Lorentz M. Irgens ved Medisisnk fødelsregister mener økinga i antall aborter skyldes flere fosterdiagnoser. Reporter: Bjørn Vang.

Vår daglige Beatles:

"I'll Get You"

The Beatles
Foto: SCANPIX - arkivfoto - fotograf ukjent / SCANPIX

The Beatles brukte ordet "you" bevisst i sangtitlene sine, for at tilhengerne skulle identifisere seg med det som gruppen sang om.

Kåseri

Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer: Sånn cirka nord

Elektronisk sporing av mat

Matens reise fra jord og fjord til bord kan snart bli mulig å spore elektronisk. I etterkant av matskandalen med E. coli smitte i fjor har myndighetene og matindustrien studert ulike måter for raskere å kunne spore maten tilbake. Hurtigere finne ut hvor et smittetilfelle kan ha oppstått. Reporter Thor Henry Bjor har blant flere snakket med Gudbrand Bakken som har ledet utredningsarbeidet.

Ensom ungdom verves av ekstreme

Ungdom som ikke har en stor vennekrets rundt seg blir fort et lett bytte for ekstreme organisasjoner på medlemsjakt.

- Disse organisasjonene, enten det er kriminelle, høyreekstreme eller religiøse, lokker ungdomene ved at de blir den vennekretsen som nettopp disse ungdomene mangler, sier Henrik Lunde fra Antirasistisk Senter. Han mener familien spiller en viktig rolle når det gjelder å få ungdomene ut av disse organisasjonene, noe 21 år gamle Lars Storrøsæter som ble vervet inn i Vigrid kan bekrefte. Han fikk et ultimatum av familien, og er nå ute av organisasjonen. Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Søvnmangel kostar liv

Tsjernobyl-ulykken
Foto: Scanpix

Tsjernobylulukka og grunnstøytinga av oljetankaren Exxon Valdez har ein ting til felles, begge katastrofene skjedde nattestid. Granskingane i ettertid konkluderte med at søvnmangel gjorde omfanget av ulukkene større. 100 000 nordmenn innrømmer at dei har sovna bak rattet. Og det er dei som har overlevd. Reaksjonsevna er ikkje den same når ein er trøytt, og særleg utsett er ein i 4-5-tida på morgonen. Då når døgnrytmen vår eit botnpunkt kalla Nadir, og me er på vårt søvnigaste. Kanskje noko å tenke på neste gang du skal ta nattbussen?

Oslo bra eller dårlig?

Trygg, men litt kjedelig. Oslo havner på tretti andre plass i en internasjonal rangering av attraktiviteten til 60 storbyer. Skal vi le eller gråte av det? Det er noe som heter Global Market Insite som sammen med merkevareeksperten Simon Anholt står bak undersøkelsen. Over 15 000 mennesker fra 20 land har deltatt i undersøkelsen som altså ikke viser hvordan byene er, men hvordan de oppfattes. Reporter Sjur Sætre tok drosje ut i Oslo med håp om forklaringer og svar på hvorfor vi ikke vinner denne konkurransen. Han møter blant annet den den tyskfødte guiden Agnes Kristiansen.

Hør: Norgesglasset 25.01.07

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

 • Annie til topps i USA

  Den bergenske artisten Anna Lilia Berge Strand, bedre kjent som Annie, har en låt som er samplet på produsenten Metro Boomin sin nye plate. Det dreier seg om «Anthonio» fra 2009. I Metro Boomin sin versjon har den fått tittelen «Overdue» med rap av Travis Scott, skriver VG. Metro Boomin topper denne uken Billboard 200 i USA med den nye platen.

  Annie, alias Anne Lilia Berge Strand 2004
  Foto: Aas, Erlend / SCANPIX
 • Zombieskryt fra Stephen King

  «Akkurat når du trodde at zombiegenren var gått tørr, kommer en fantastisk film av Dominique Rocher kalt «The Night Eats the World».» (eng. tittel)

  Det skriver grøsserkongen Stephen King i en twittermelding. Det er Anders Danielsen Lie som har hovedrollen i filmen, som er franskspråklig. Den norske skuespilleren var raskt ute med å kvittere med en twitter-takk.

  Twittermelding fra Stephen King