Norgesglasset 24.11.06

Tvangsforing blir behandling - Kjærlighetens bakgater16: Forandring koster - Norges skredhistorie del 5: Overlevde tre timer under snøen - Gjengangere er ikke overtro

Tvangsforing blir behandling

Er tvang veien å gå når en person lider av alvorlige spiseforstyrrelser? Ja, mener legr som nå er glade for at det etter nyttår blir enklere å tvinge anorektikere til å ta til seg næring. De nye endringene i loven om psykisk helsevern gjør det nå klart at mat kan defineres som medisin, og dermed kan tvangsforing bli en behandlingsform. Men vil tvangsernæring fungere på en person som ser på mat som sin største fiende? Reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo snakker med Hege Arstad som har slitt med spiseforstyrrelser i 14 år, og som ikke tror lovendringen fører til bedre behandling av anorektikere.

Overlevde tre timer under snøen

Hele denne uka har vi her i Norgesglasset snakket om skredulykker gjennom norgeshistorien. Skredhistoriker Astor Furseth har brukt år på å kartlegge og har talt opp over 4000 omkomne i ulike skred gjennom 400 år. I dag slipper vi til en som opplevde å bli tatt av snøskred, men som til alt hell overlevde. Reporter Thor Henry Bjor har snakket med Alexander Øien fra Molde.

Kjærlighetens Bakgater del 16:

Forandring koster

- For å bygge opp igjen tilliten i forholdet vil den bedratte parten som regel kreve en slags forandring hos den utro parten, sier familieterapeut og psykolog Frode Thuen. Forandringer som virkelig koster, viser at en person virkelig er villig til å satse på forholdet. Det kan for eksempel være at en som har møtt elskerinnen på jobben skifter jobb.

Gjengangere er ikke overtro

Det sier forfatter Lulli Westrheim i Bodø, som i dag gir ut boka Gjengangere, vesener og varsler. Hun hevder vitenskapen etter hvert vil vise at gjengangere er virkelighet, og mener vi bør bli mer åpen overfor det som ikke uten videre kan bevises. Reporter: Bjørn Vang.

Norgesglasset NRK P1

 

 

Kulturstrøm

 • Svensk oppkjøp av norske Paradox

  Produksjonsselskapet Paradox, som blant annet sto bak Erik Poppes Utøya-film og «Kongens nei», er kjøpt av svenske SF Studios.

  SF Studios, som regnes som et av verdens eldste filmselskap, har i mange år produsert film og TV-serier i Sverige og Danmark. Deres oppkjøp av Paradox, som blant annet sto bak Erik Poppes Utøya-film og «Kongens nei», er ifølge pressemeldingen «et veldig viktig steg» i selskapets strategi om å bli den ledende aktøren i det nordiske markedet. (NTB)

 • Norsk konsertarrangør kjøpt opp

  Det nederlandske oppkjøpsfondet Waterland kjøper norske Atomic Soul. Planen er å lage et nordisk konsertkonsern med omsetning på 800 millioner kroner årlig. – Nå skal vi jobbe bedre og gjøre større ting, sier gründer Peer Osmundsvaag (47) i Atomic Soul til Dagens Næringsliv. (NTB)

 • Julefenomenet fra Grünerløkka

  97 år gamle Alf Folmers debutvideo med julesangen «Jul på Løkka» har fått 30.000 visninger etter at den ble lagt ut på Facebook tirsdag kveld. Forfatter og forlegger Håvard Mossige har skrevet teksten.

  Jul på Løkka! God Jul! Del gjerne videre! Husk å trykke på HD knappen!

  Publisert av Alf Folmer Tirsdag 11. desember 2018