Hopp til innhold

Norgesglasset 24.11.06

Tvangsforing blir behandling - Kjærlighetens bakgater16: Forandring koster - Norges skredhistorie del 5: Overlevde tre timer under snøen - Gjengangere er ikke overtro

Tvangsforing blir behandling

Er tvang veien å gå når en person lider av alvorlige spiseforstyrrelser? Ja, mener legr som nå er glade for at det etter nyttår blir enklere å tvinge anorektikere til å ta til seg næring. De nye endringene i loven om psykisk helsevern gjør det nå klart at mat kan defineres som medisin, og dermed kan tvangsforing bli en behandlingsform. Men vil tvangsernæring fungere på en person som ser på mat som sin største fiende? Reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo snakker med Hege Arstad som har slitt med spiseforstyrrelser i 14 år, og som ikke tror lovendringen fører til bedre behandling av anorektikere.

Overlevde tre timer under snøen

Hele denne uka har vi her i Norgesglasset snakket om skredulykker gjennom norgeshistorien. Skredhistoriker Astor Furseth har brukt år på å kartlegge og har talt opp over 4000 omkomne i ulike skred gjennom 400 år. I dag slipper vi til en som opplevde å bli tatt av snøskred, men som til alt hell overlevde. Reporter Thor Henry Bjor har snakket med Alexander Øien fra Molde.

Kjærlighetens Bakgater del 16:

Forandring koster

- For å bygge opp igjen tilliten i forholdet vil den bedratte parten som regel kreve en slags forandring hos den utro parten, sier familieterapeut og psykolog Frode Thuen. Forandringer som virkelig koster, viser at en person virkelig er villig til å satse på forholdet. Det kan for eksempel være at en som har møtt elskerinnen på jobben skifter jobb.

Gjengangere er ikke overtro

Det sier forfatter Lulli Westrheim i Bodø, som i dag gir ut boka Gjengangere, vesener og varsler. Hun hevder vitenskapen etter hvert vil vise at gjengangere er virkelighet, og mener vi bør bli mer åpen overfor det som ikke uten videre kan bevises. Reporter: Bjørn Vang.

Norgesglasset NRK P1

 

 

Kulturstrøm

 • Hermine (16) blir hylla av Hollywood-stjerne

  Den amerikanske skodespelaren Matthew McConaughey hyllar bergenske Hermine Svortevik Oen i ein video som Norsk filmdistribusjon har delt.

  16-åringen har hovudrolla i spelefilmen «Birk & Magna – Gruvens mørke hemmelighet» som går på kino i sommar. McConaughey anbefalar alle å sjå filmen og trekk fram Svortevik Oen:

  – I hovudrolla finn du vår gode familievenn Hermine. Ho har lyst opp rommet sidan første gong me møtte ho, seier den amerikanske skodespelaren.

  Til BT fortel Svortevik Oen at ho og familien møtte McConaughey og hans familien på ferie for nokre år sidan.

  Hermine Svortevik Oen
  Foto: NRK Hordaland / NRK Hordaland
 • Kronprinsparets 50-årsfrimerker er klare

  I anledning 50-årsdagene til kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit har Posten laget to nye frimerker.

  – Det er faktisk ti år siden kronprinsparet var på frimerker sist. Det var i forbindelse med deres 40-årsdager, sier Postens frimerkesjef Halvor Fasting til NTB.

  I sommer og høst fyller både kronprinsen og kronprinsessen 50 år, og feiringen er allerede i gang. Posten gjør stas på «bursdagsbarna» ved å trykke opp 1,5 millioner frimerker av hver av dem.

  Frimerker med kronprinsparet
  Foto: NTB
 • Kulturministeren åpnet Musikkfabrikken

  Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen åpnet tirsdag Musikkfabrikken i Hunderfossen familiepark.

  Musikkfabrikken er en publikumsattraksjon med klassisk musikk, sanselige opplevelser, avansert teknologi og animasjon i 4 dimensjoner.

  I sin åpningstale sa kultur-og likestillingsministeren at hun «...håper at barn og voksne nå vil komme hit til Hunderfossen og oppdage den klassiske musikken – og det store, grenseløse universet den er».

  Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen åpner Musikkfabrikken i Hunderfossen familiepark.
  Foto: Hunderfossen familiepark

Flere kulturnyheter

På utestedet Cosmopolite i Oslo ble det gedigen jubel når Viggo Venn gikk av med seieren søndag kveld.

Viggo Venn fra Kongsberg vant Britain's Got Talent: – Som om Skeid vinner Champions League

En norsk klovn har vunnet en av verdens største TV-konkurranser. Premien er på 3,4 millioner kroner og har rojalt sus.