Norgesglasset 24.10.06

Drapsømt har politisk verv i FRP - Speil skremmer elg - Råd mot høstdepresjoner - 50.000 gullkaker til overs - Halvard C Hanssen kåserer - Personvernombud - Gull i norske sjøer - Vil ha flere kolonihager - Vestlandet si historie i bokform

Drapsømt har politisk verv i Frp

Bør ein drapsømt kunne ha politiske verv? Ein lokallagsleiar i Frp vart på 1990-talet dømt for forsettleg drap på eks-kona og overlagt drapsforsøk på hennar nye ven. For drapet vart mannen dømt til ni års fengsel, men han fekk redusert straffa bak murane til seks år. No er han ute frå fengsel og mannen har politisk verv som lokallagsleiar for Framstegspartiet i ein norsk by. Kva seier folk flest om at ein drapsømt har eit politisk verv? Norgesglassets reporter Kjetil Lillesæter har spurt folk på gata i Trondheim. Seinorrågjevar Tor Langbakk i Domstolsadministrasjonen fortel kva loven seier om saka.

Speil skremmer elg

elgspeil oppdal
Foto: Arve Pettersen / NRK

Møter mellom hjortevilt og bil på kveldstid kan fort får dramatiske følger. Norske vegmyndigheter har i flere år forsøkt ulike metoder for å hindre at elgen beveger seg i vegbanen, men uten den helt store effekten. I Oppdal har en pensjonist funnet sin egen løsning på dette problemet, og har hengt opp speil fra metalltråder i trær langs E6. I løpet av de to årene speilene har dinglet fra trærne har det ikke vært registrert en eneste påkjørsel i området. Reporter: Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Råd mot høstdepresjoner

Flere aleneboende lider av depresjon
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Tåke, mørkt og øsregn. Hva i huleste gjør du for å ha det morsomt nå på høsten? Reporter Stein S Eide har vært ute og spurt folk.

50.000 gullkaker til overs

Bergen og Brann-fansen har nærmest vært i gullrush hele høsten, og den siste uka før Rosenborg-kampen søndag, tok det helt av. Hansa bryggeri solgte Gullpils, og Toro bestilte 50.000 gullkaker som aldri nådde fram før gullhåpet ble hamret sønder og sammen av Rosenborg. Hva gjør de nå med de 50.000 gullkakene som er på vei fra Oslo til Bergen? Programleder Arild Opheim snakker med Kristine Aasheim og Jon Standvolden i Toro og Trond Henriksen, assistenttrener i Rosenborg.

Kåseri

Halvard C Hanssen kåserer: "Bøssebærer blues".

Personvernombud

Fra før har vi blant annet ombud for barn, likestilling og pasienter. Nå kommer et nytt ombud som bare blir viktigere og viktigere i den tiden vi lever i nå, mener Datatilsynet; personvernombudet. Et personvernombud som skal se til at personlige opplysninger om oss ikke kommer på avveie. I Sverige finnes det over 4000 personvernombud i offentlige og private virksomheter. Reporter var Thor Henry Bjor snakker med informasjonssjef Ove Skåra i Datatilsynet og personvernombudet i Telenor, Kjetil Rognsvåg.

Gull i norske sjøer

Ferskvannsfiske er en enda ikke utnyttet gullgruve, det mener Landbruks – og matdepartementet. Nå har de bestemt at det i framtiden skal kunne fiskes 4000 tonn fersvannsfisk av yrkesfiskere. Statssekretær Ola T. Heggem mener denne erssursen er så stor at det vil kunne gi 2000 nye arbeidsplasser, og at man til og med kan snakke om en helt ny fiskerinæring. Fiskeslagene det er ønskelig å ta opp for matproduksjon er blant annet sik, gjedde, harr, røye og abbor. Men Norgesglassets reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo lurer på om det er finnes nok fiskere til å hente opp disse svømmende ressursene?

Vil ha flere kolonihager

Helle Bendicte Berg og Camilla Ruud
Foto: Sjur Sætre / NRK

Bygg flere kolonihager i hovedstaden er kravet fra Akjsonsgruppen for flere kolonihager i Oslo. Det er opptil 10 års ventetid på hyttene. Flere byer har hatt kolonihager, men særlig har dette vært et Oslo-fenomen. Der er det i dag 1100 hytter. De ble anlagt for hundre år siden for at arbeiderne skulle fylle fritiden med noe konstruktivt, men kolonihagene lever fremdeles. Sjur Sætre dro på hyttetur i byen med Helle Bendicte Berg og Camilla Ruud!

Vestlandet si historie i bokform

Vestlandet fekk i dag, som fyrste landsdel, sitt eige historieverk. Over 1200 sider har 28 faglitterære og 20 skjønnlitterære forfattarar samanfatta historia til Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland. Her finn du blant anna ein teori om korleis det kan ha seg at vestlendingane, som blir karakteriserte som pessimistiske og pietistiske, befolkar den økonomisk viktigaste landsdelen i Norge.

Hør: Norgesglasset 24.10.06

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

  • Får en million for sitt talent

    Sangeren Caroline Wettergreen (32) får Equinors talentstipend for klassiske musikere i 2018. Stipendet, som er på en million kroner, skal være en døråpner for unge norske musikere som ønsker en internasjonal karriere.

  • Prisrekord for Kittelsen-maleri

    Maleriet «Guldhornet», malt av Theodor Kittelsen i 1903, ble i kveld solgt for 12,8 millioner kroner på en auksjon i Oslo. «Guldhornet» betegnes som et av kunstnerens ukjente mesterverk, skriver E24. Maleriet hadde en prisantydning på 4–5 millioner kroner før auksjonen som ble holdt av Blomqvist Kunsthandel. Det dyreste maleriet av Kittelsen som er blitt solgt i Norge tidligere, er akvarellen «Dompap på rimet kvist» som ble solgt for 1,3 millioner kroner i 2002, skriver NTB. NRK TV: Trollskogen som inspirerte Kittelsen.