NRK Meny
Normal

Norgesglasset 24.08.07

Rørende møte i Lier - Norske kulturskatter fra det 20. århundre forsvinner - Vår daglige Beatles: "Lucy in the Sky With Diamonds" - Operavinner Audun Iversen

 

Rørende møte i Lier

Ulla Nævevstad, Trond Helleland og Helge Johansen

Ordfører i Lier Ulla Nævevstad og Stortingsrepreentant Trond Helleland er rørt over det Helge Johansen får til.

Foto: Sjur Sætre / NRK

- Jeg er rørt, og skal gjøre alt jeg kan for å ordne større lokaler til SJE Sveis og Industriservice, sier ordfører Ulla Nevstad i Lier. I dag besøkte hun og stortingsrepresentant for Høyre, Trond Helleland, Lier-bedriften. Du hørte kanskje om den tørrlagte alkoholikeren Helge Johansen i Norgesglasset tidligere denne uken. I takknemlighet over selv å ha blitt edru etter mange år på kjøret, ansetter Helge Johansen alkoholikere og får dem edru. - Som jeg har blitt hjulpet selv vil jeg hjelpe andre, sier Helge Johansen. Ved reporter Sjur Sætre.

Norske kulturskatter fra det 20. århundre forsvinner

Blir du spurt om å liste opp norske kulturskatter nevner du kanskje stavkirker og hellerisninger, vikingskip og Bryggen i Bergen. Felles for de alle er at de er gamle og at vi er flaska opp på at dette er en del av den norske kulturarva vi må være stolte av. Men nå er det ei samling fagfolk som ber oss vokne opp og se hva som finnes av nyere dato. De mener det finnes viktige kulturskatter fra det 20. århundret som er i ferd med å forsvinne rett foran øynene våre uten at vi ofrer de en tanke. I dag holder ICOMOS Norges 20. århundregruppe seminaret "Tapt og truet", - om 1900-tallets tapte og nå mest truede monumenter.

Vår daglige Beatles:

"Lucy in the Sky With Diamonds"

Lucy i himmelen

Julian Lennons tegning av Lucy i himmelen.

Foto: Creative Commons

John Lennon skapte sin egen eventyrverden da han komponerte "Lucy in the Sky With Diamonds". Inspirasjonen var noe så uskyldig som en tegning som sønnen Julian kom hjem med fra barnehagen da han var fire år.

Operavinner Audun Iversen

Audun Iversen vil bruke humor for å knekke myter om opera, igår vant han dronning Sonjas int. musikkonkurranse selv om han stilte i fotballdrakt på første prøve. Opera handler om kjærlighet og død, akkurat som livet utafor scenen, sier han. Reporter: Bjørn Vang og Arild Opheim.

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

  • Bergman-bok gis ut etter ni år

    Biografien om Ingmar Bergman, skrevet av regissørens husholderske Anita Haglöf, gis ut – ni år etter at den opprinnelig planlagte utgivelsen ble stoppet. Boken, kalt «Jag var Ingmar Bergmans hushållerska», kommer i november, melder TT. Da den ble stoppet i 2009, var det fordi boken ble «for personlig» for Haglöf, som var den som valgte å stoppe utgivelsen. Men nå har husholdersken, som jobbet for filmregissøren i åtte år fra 1995, ombestemt seg og gir den ut likevel i Bergmanåret, der man feirer 100-årsjubileet for hans fødsel.

    FILES-SWEDEN-FILM-THEATRE
    Foto: BONNIERS HYLEN / AFP
  • Tons of Rock flytter

    Tons of Rock flytter fra Halden til Oslo. Det melder festivalledelsen i en pressemelding. Festivalen skal nå holdes på Ekebergsletta.