Hør:
Hamsun i trøbbel på Kjerringøy
Åsta Karlsen i Salten museum sier Hamsun skal tones ned, men det liker verken kunstmaler Karl Erik Harr, førsteamanuensis Nils Magne Knutsen ved Universitetet i Tromsø eller turistene. Reporter: Bjørn Vang.
Smaken av Norge på tur:
Potetsalat uten majones
Hilde Rekstad på Sæther gård hadde høstet nypoteter rett før Smaken av Norge kom på besøk. Av dem lager vi en potetsalat uten den tradisjonelle majonesen. Til det bruker vi gårdens egen spekete kalvefilet.Vi skal ut på tur igjen på jakt etter dei gode råvarene sammen med radiokokk Inge Johnsen og Tron Soot-Ryen.
Sommerfenomen:
Hoggormen
Det bør fint være mulig for oss mennesker å leve side om side med hoggormen.
Foto: Kleiven, Paul / SCANPIXDet bør fint være mulig for oss mennesker å leve side om side med hoggormen. Det mener iallefall forsker ved NTNU, Vitenskapsmuseet, Dag Dolmen. Mange mennesker er redde for hoggorm, og derfor dreper de den. Det er ikke lov.
- Hoggormen er menneskets beste venn. Den spiser mus og andre smådyr som truer hus og avling, sier Dolmen.
Pant til godt formål
Når du panter flasker, kan du velge å gi panten til Kreftforeningen stedet for å ta den selv.
Foto: Astrid Engen / NRKI april i år startet Kreftforeningen et prøveprosjekt på Østlandet. Når du panter flasker, kan du velge å gi panten til Kreftforeningen stedet for å ta den selv. Foreløpig har de 15 automatene gitt foreningen 100 000 kroner, men det er bare 2-5 prosent av inntekten foreningen ville hatt hvis alle hadde gitt sine flasker. Vi panter for omlag 1,7 milliarder kroner i året og Anne Lise Ryel i Kreftforeningen håper på 5-10 millioner kroner årlig. Reporter er Astrid Engen.
Kåseri
HC Hanssen kåserer: "Verdensmester i valg".
Biodrivstoff ikke veldig miljøvennlig
"Miljøet i tankene". Slik promoterer Statoil sitt alternativ til forurensende bensin. Regjeringen oppfordrer folk til å bytte ut bensinen med miljøvennlig drivstoff. I følge en fersk undersøkelse gjennomført av Econ, fører produksjon av biodrivstoff i u-land til fattigdom, lavere matsikkerhet og økende miljøproblemer. Nå skal Forbrukerombudet vurdere om det er lovlig å reklamere for såkalt klimavennlig drivstoff.
Middagsmat lages på dugnad på Korsvei
Jørgen Andersen fra Bærum lager middag i fellesskap med andre festivaldetakere på Korsvei 2007.
Foto: Kjetil Lillesæter / NRKVille du ha betalt fleire tusen kroner for å bu i telt på festival, og samtidig jobba som frivillig , - det være seg med å vaske toalett, stå dørvakt eller lage mat? Slik er det i alle fall på den kristne sommarfestivalen Korsvei i Seljord. Dette er ein tverrkyrkjeleg festival, der alt blir gjort på dugnad av dei 2100 deltakarane. Blant anna blir middagsmaten laga i fellesskap, fortel reporter Kjetil Lillesæter.
Utrydda dyr:
Dronten
Den så ut som en blanding av struts og due, men smakte høne, forteller zoolog Petter Bøckman om Dronten på Mauritius. Dette har i ettertid blitt symbolet på alt vi mennesket har klart å utrydde, fordi Dronten var det første dyret vi skjønte at vi tok knekken på. Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.
Psoriasisgåten løst
Et protein som produseres i huden kan være årsaken til psoriasis.
Foto: Wikipedia CommonsPersoner med psoriasis kan håpe på en kur mot sykdommen i løpet av fem år. Mellom 120- og 160.000 mennesker i Norge lider av dette, men takket være forbedret teknologi ser det altså ut til at man nærmer seg en løsning på gåten. - Hvis alt går som planlagt, håper jeg detaljkunnskapen rundt proteinet som danner psoriasis vil være klarlagt i løpet av det nærmeste året, sier professor ved NTNUs institutt for laboratoriemedisin, barne- og kvinnesykdommer, Ole-Jan Iversen.
Hør:
Norgesglasset NRK P1