Hopp til innhold

Norgesglasset 24.07.07

Hamsun i trøbbel på Kjerringøy - Smaken av Norge på tur: Potetsalat uten majones - Sommerfenomen: Hoggormen - Pant til godt formål - HC Hanssen kåserer - Biodrivstoff ikke veldig miljøvennlig - Middagsmat lages på dugnad på Korsvei - Utrydda dyr: Dronten - Psoriasisgåten løst

Hør: Norgesglasset 24.07.07

Hamsun i trøbbel på Kjerringøy

Åsta Karlsen i Salten museum sier Hamsun skal tones ned, men det liker verken kunstmaler Karl Erik Harr, førsteamanuensis Nils Magne Knutsen ved Universitetet i Tromsø eller turistene. Reporter: Bjørn Vang.

Smaken av Norge på tur:

Potetsalat uten majones

Hilde Rekstad på Sæther gård hadde høstet nypoteter rett før Smaken av Norge kom på besøk. Av dem lager vi en potetsalat uten den tradisjonelle majonesen. Til det bruker vi gårdens egen spekete kalvefilet.Vi skal ut på tur igjen på jakt etter dei gode råvarene sammen med radiokokk Inge Johnsen og Tron Soot-Ryen.

Sommerfenomen:

Hoggormen

Hoggorm

Det bør fint være mulig for oss mennesker å leve side om side med hoggormen.

Foto: Kleiven, Paul / SCANPIX

Det bør fint være mulig for oss mennesker å leve side om side med hoggormen. Det mener iallefall forsker ved NTNU, Vitenskapsmuseet, Dag Dolmen. Mange mennesker er redde for hoggorm, og derfor dreper de den. Det er ikke lov.

- Hoggormen er menneskets beste venn. Den spiser mus og andre smådyr som truer hus og avling, sier Dolmen.

Pant til godt formål

Pant til støtte for Kreftforeningen

Når du panter flasker, kan du velge å gi panten til Kreftforeningen stedet for å ta den selv.

Foto: Astrid Engen / NRK

I april i år startet Kreftforeningen et prøveprosjekt på Østlandet. Når du panter flasker, kan du velge å gi panten til Kreftforeningen stedet for å ta den selv. Foreløpig har de 15 automatene gitt foreningen 100 000 kroner, men det er bare 2-5 prosent av inntekten foreningen ville hatt hvis alle hadde gitt sine flasker. Vi panter for omlag 1,7 milliarder kroner i året og Anne Lise Ryel i Kreftforeningen håper på 5-10 millioner kroner årlig. Reporter er Astrid Engen.

Kåseri

HC Hanssen kåserer: "Verdensmester i valg".

Biodrivstoff ikke veldig miljøvennlig

"Miljøet i tankene". Slik promoterer Statoil sitt alternativ til forurensende bensin. Regjeringen oppfordrer folk til å bytte ut bensinen med miljøvennlig drivstoff. I følge en fersk undersøkelse gjennomført av Econ, fører produksjon av biodrivstoff i u-land til fattigdom, lavere matsikkerhet og økende miljøproblemer. Nå skal Forbrukerombudet vurdere om det er lovlig å reklamere for såkalt klimavennlig drivstoff.

Middagsmat lages på dugnad på Korsvei

Jørgen Andersen

Jørgen Andersen fra Bærum lager middag i fellesskap med andre festivaldetakere på Korsvei 2007.

Foto: Kjetil Lillesæter / NRK

Ville du ha betalt fleire tusen kroner for å bu i telt på festival, og samtidig jobba som frivillig , - det være seg med å vaske toalett, stå dørvakt eller lage mat? Slik er det i alle fall på den kristne sommarfestivalen Korsvei i Seljord. Dette er ein tverrkyrkjeleg festival, der alt blir gjort på dugnad av dei 2100 deltakarane. Blant anna blir middagsmaten laga i fellesskap, fortel reporter Kjetil Lillesæter.

Utrydda dyr:

Dronten

Den så ut som en blanding av struts og due, men smakte høne, forteller zoolog Petter Bøckman om Dronten på Mauritius. Dette har i ettertid blitt symbolet på alt vi mennesket har klart å utrydde, fordi Dronten var det første dyret vi skjønte at vi tok knekken på. Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Psoriasisgåten løst

Psoriasis

Et protein som produseres i huden kan være årsaken til psoriasis.

Foto: Wikipedia Commons

Personer med psoriasis kan håpe på en kur mot sykdommen i løpet av fem år. Mellom 120- og 160.000 mennesker i Norge lider av dette, men takket være forbedret teknologi ser det altså ut til at man nærmer seg en løsning på gåten. - Hvis alt går som planlagt, håper jeg detaljkunnskapen rundt proteinet som danner psoriasis vil være klarlagt i løpet av det nærmeste året, sier professor ved NTNUs institutt for laboratoriemedisin, barne- og kvinnesykdommer, Ole-Jan Iversen.

Hør: Norgesglasset 24.07.07

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

 • Tupac-mistenkt siktet for drap

  Politiet i Las Vegas har arrestert en mann mistenkt i drapssaken etter at Tupac ble skutt og drept i 1996, melder nyhetsbyrået Associated Press. Han er siktet for drapet.

  Mannen har selv innrømmet i intervjuer og i en egen selvbiografi fra 2019 at han var i bilen da skuddvekslingen skjedde, skriver NTB.

  Tupac var bare 25 år da han døde.

  Tupac Shakur var også kjent som 2Pac og etter hvert Makaveli – og solgte over 80 millioner album på den tida da folk kjøpte fysiske plater.

  Han var involvert i flere skyteepisoder og var en del av konflikten mellom rapperne på øst- og vestkysten av USA.

  Tupac
  Foto: AP / NTB