NRK Meny
Normal

Norgesglasset 24.06.08

Mer innflytelse til folket - Kumøkk gir strøm til gårdsbruk - Dagen i dag 24. Juni - One-Hit Wonder - HC Hanssen kåserer - En av fire ulovlig tvangsinnlagt - Smaken av Norge - Postkort fra livet

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 24.06.08

Mer innflytelse til folket

Regjeringen vil gi folk mer innflytelse i lokalsamfunnet sitt. Derfor vil de lovfeste retten til å avholde lokale, rådgivende folkeavstemninger.

-Vi vet at det er stort engasjement ute blant folk. Derfor er det viktig at kommunen er i dialog med befolkningen, så jeg håper og tror at dette kan være en anledning til at kommunen ser seg tjent med å spørre befolkningen sin i flere spørsmål enn den har gjort så langt, sier Dag-Henrik Sandbakken, som er statssekretær i Kommunal- og regionaldepartementet.

Sandbakken sier også at kommunestyrene i stor grad retter seg etter resultatene av folkeavstemninger, selv om de bare er rådgivende.

-Kommunestyret er pålagt å fatte beslutninger på vegne av folket, og det er en myndighet som kommunestyret ikke kan fraskrive seg. Derfor mener vi at det skal være rådgivende folkeavstemninger, og ikke bindinger, forklarer statssekretæren.

Kumøkk gir strøm til gårdsbruk

Kumøkk
Foto: Ingrid Mathilde Langvik / NRK

Møkka fra 30 kyr kan gjøre bonden selvforsynt med lys og varme. I dag testes bioanlegg tilpasset norske bondegårder. Daglig leder i Biowas, Jens Måge forteller om pilotprosjektet i Halden til programleder Tron Soot-Ryen.

Dagen i dag

24. Juni

Sovjetunionen stengte alle veier til Berlin, men vestmaktene svarte med å opprette luftbru for å fly inn mat og kull. I innslaget hører vi Willy Brandt rapportere for Sveriges Radio i 1948, samt Erich Hollenhauer i det sosialdemokratiske parti tale i Vest-Berlin i starten av blokaden. Rep: Bjørn Vang.

One-Hit Wonder:

”Beautiful Sunday”

Daniel Boone var en amerikansk legende som levde for rundt 200 år siden. Hva gjorde han på hit-listene i 1972? Det får du svar på nå, når vi forteller historien om sangen "Beautiful Sunday" i vår serie "One-hit wonders".

Kåseri

Halvard C. Hanssen kåserer: ”Lusa på gangen”.

En av fire ulovlig tvangsinnlagt

En SINTEF-rapport viser at 2.500 av 10.000 tvangsinnleggelser skjer på ulovlig grunnlag. Nestleder Torbjørn Garberg mener tallene er skremmende, og sier en uberettiget tvangsinnleggelse kan være farlig og ødeleggende for den som rammes.

Smaken av Norge

I en ny serie i sommer skal radiokokk Inge Johnsen lære oss å lage enkel og god piknikmat. Når det er godvær er det jo ofte artig å ta med seg maten ut - og det trenger jo ikke være pølser på engangsgrill. Bli med oss inn i radiokjøkkenet.

Postkort fra livet

Postkort fra livet
Foto: Montasje: Tuva Tagseth / NRK

Året er 1963, det er august og Martin Luther King mobiliserer folket til å demonstrere for like rettigheter ved Det hvite hus i Washington. Det blir satt opp busser fra mange av de store byene i USA blant anna fra New York. I en av de bussene satt dagens postkortskribent: Bitten Scott.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

  • Jobbar mot neste års festival

    Om eitt døgn startar den internasjonale fotofestivalen Nordic Light i Kristiansund. Og medan enkelte stressar for å rekke morgondagen, har ei gruppe unge fotografar fått eit oppdrag med ein heilt annan deadline. Dei skal nemleg jobbe mot ei utstilling i Finland til hausten og neste års Nordic Light. – Vi har samla nordiske fotografar som skal samarbeide og fotografere temaet «Heim», fortel Clare Gallagher. Sjå innslaget her:

  • Se NRKs dokumentar om Pushwagner

    I 2008 fikk Pushwagner mer enn ti henvendelser fra produsenter som ville lage dokumentar om kunstneren. Mannen som hadde mistet alt, og som ingen trodde ville kunne reise seg igjen. Men i 2008 skjer det ingen trodde var mulig, Pushwagner fikk sitt internasjonale gjennombrudd. NRK-regissør Kristin Rosenløw Eeg fulgte ham gjennom dette fantastiske året.