Hopp til innhold

Norgesglasset 24.05.07

Sure kunder - Feirer verden over - Vår daglige Beatles: ”If I Needed Someone” - Gjenvinn en båt - Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer - Slankemiddel for hunder - Megling etter voldtekt - Amerikansk plantepest sprer seg i Norge - Ester og Paul gift i 70 år

 

 Hør: Norgesglasset 24.05.07

Sure kunder

Det er og har alltid vært fokus på dårlig service i butikker og restauranter, vi som forbruker klager og sier vi fortjener mer. Servicenæringen må bli bedre! Vi skal snu det hele på hodet å snakker om den dårlige kunden. Hvordan opptrer vi når vi kommer inn i en butikk? Kan vi selv være skyld i at vi opplever dårlig service? Senior forsker Benedikte Brøgger forteller at det er ikke store grep vi må ta for å bli en bedre kunde, i de fleste tilfellene er normal høflighet nok. Reporter Vibeke Schjem.

Feirer verden over

Med jevne mellomrom har det en tendens til å dukke opp runde tall, som du kanskje vil feire. Du blir 50, 60 eller kanskje 70 år. I hodet kan det hende at du er 30, men hvordan skal du markere dette? Kanskje har du litt pengar på bok? Hva med å leie idrettshuset og invitere kreti og pleti? Eller hva med en tur til Hawaii eller Thailand eller Mallorca? Hva med å ta med barn og svigerbarn, og barnebarn og venner på noe skikkelig moro de aldri vil glemme?Turoperatørane snakkar nå om en klar tendens til at nordmenn feirer merkedagene i eksotiske strøk.Ved reporter Sjur Sætre og programleder Arild Opheim.

Vår daglige Beatles:

”If I Needed Someone”

The Hollies spilte inn en låt skreve av George Harrison høsten 1965. Men komponisten selv var ikke særlig begeistra for versjonen. Hør historien om "If I Needed Someone".

Gjenvinn en båt

Hvert eneste år selges det over 15.000 nye plastbåter, men hva som skjer med disse båtene når de ikke lenger er i bruk, er uvisst. Nå mener John Vigrestad, fagsjef i Norsk Industri, det må komme en egen returordning for plastbåtene. Han mener de vel 40.000 utdaterte båtene som finnes i dag utgjør et skjult miljøproblem.

Kåseri

Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer: ”I en heklet bikini”.

Slankemiddel for hunder

Når du har skaffet deg hund er den en regel som gjelder: Enten det er sol eller regn, snø eller vind, ut må du! Men ikke alle følger denne regelen, hunden får ikke trim, alt for mye mat….og den blir tykk. Men som de sier det finnes en kur for alt.Nå skal tykke hunder bli slanke, ved hjelp av slankemiddel.

Megling etter voldtekt

Voldtektsutvalget vurderer en ordning med konfliktmekling mellom voldtektsoffer og overgriper, skriver Aftenposten. Utvalget henter ideen fra Danmark, der de har gode erfaringer med mekling mellom offer og gjerningsperson. De som velger en slik løsning går styrket ut etter møtet, sier utvalgets leder Rita Sletner. Reporter: Arild Opheim.

Amerikansk plantepest sprer seg i Norge

Pærebrann på Bulkemispel

Pærebrann på Bulkemispel.

Foto: Ørjan Simonsen, Mattilsynet

Plantesjukdommen pærebrann sprer seg ukontrollert i Bergensområdet, og Mattilsynet ber no hageeigarar og grunneigarar fjerne dei mest smittebærande plantene, Bulkemispel og Pilemispel, frå eigen grunn. Sidan smitten kom til Norge for 20 år sidan, har den spreidd seg frå Stavanger til Kristiansand i sør, og til Sogn i nord. I ein storaksjon har Mattilsynet, fruktbøndene og kommunane i Hardanger fjerna alt dei kjem over av smittebærarane, i håp om å unngå at frukttrærne må kuttast ned. Det har vore svært vanleg å pynte kommunale eigedommar med Pilemispel og Bulkemispel, og i dag felte Bergen kommune dei fyrste av fleire tusen kommunale Pilemisplar.

Ester og Paul gift i 70 år

Ester (87) og Paul (93) Nystuen på Tynset feirer jernbryllup etter 70 års ekteskap. De ser tilbake på mange gode år sammen og kjærligheten er fortsatt bra.

-Vi har våre krangler, men det har vært 70 gode år. Og jo eldre vi blir, jo gladere blir vi i hverandre, sier Ester og Paul.

 

 Hør: Norgesglasset 24.05.07

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.