NRK Meny
Normal

Norgesglasset 24.01.07

Pårørende møter gjerningsmenn - Yrke: Renholdsoperatør - Vår daglige Beatles: "She Loves You" - Døgnrytmen din styrer livet ditt - Tron Soot-Ryen kåserer - Mange nye banksjefer - Ski på beina og klimaendringer i bakhodet - Smaken av Norge: Fiskekaker - Ekstrem fyllekjøring i Troms

Pårørende møter gjerningsmenn

Noen mennesker opplever at tragedien rammer dem ved at et nært familiemedlem blir drept. Det kan være en overlagt handling eller utilsiktet. Kan det ha noe for seg for de etterlatte å møte gjerningspersonen i ettertid?

Yrke: Renholdsoperatør

Visste du at også renholdere tar utdanning? Siden årtusenskiftet har statusen på yrket renholder økt, og ordet "vaskedame" blir mer og mer gammeldags. Nesten 2500 nordmenn har nå tatt en utdanning som gir dem fagbrev i renhold og tittelen renholdsoperatør. Ved ISS Renhold i Trondheim har et nytt kull nettopp gått i gang med kurset, som består av fag som materiallære, fargelære, mikrobiologi, kjemi og fysikk - for å nevne noe. Reporter: Helen Hillevi Ruud.

Vår daglige Beatles:

"She Loves You"

"She Loves You" ble skrevet av John Lennon og Paul McCartney, og utgitt som singel 23. august 1963. Singlen ble den mest solgte singelen i Storbritannia til da, og The Beatles mest solgte singel noen sinne.

Døgnrytmen din styrer livet ditt

Medan eit A-menneske er den fyrste som går frå festen om kvelden, er eit B-menneske den siste som kjem på jobben om morgonen. Mange tenåringar slit med skulegangen fordi dei er vakne på feil tid av døgnet. Og ikkje nok med det, kroppen vår er ikkje innstilt etter kor lang tid jorda brukar på å snurre rundt sin eigen akse, døgnet i hjernen vår er 25 timar langt. Uansett kor mykje me kjempar imot, døgnrytmen er sjefen.

Kåseri

Tron Soot-Ryen kåserer: "Jeg hater snø".

Mange nye banksjefer

Kunne du tenke deg å være din egen banksjef? Mulighetene finnes og mange er de som nå forsøker. Årsaken er en eksplosiv vekst i fleksible boliglån. Reporter Thor Henry Bjor har snakket med seniorrådgiver i Norsk Familieøkonomi, Ommund Braut, informasjonsrådgiver i Finansnæringens Hovedorganisasjon, Helene Lund og bankkunden Gisle Wårås (48) som har bestilt seg ny bil.

Ski på beina og klimaendringer i bakhodet

Forfatter Tor Bomann-Larsen mener Norge bør føle et spesielt ansvar for å få bukt med de spådde klimaendringene. Årsaken er at vår nasjonale identitet er bygd på vinteren og det kalde klimaet. Bomann-Larsen mener at dersom vinteren forsvinner, så forsvinner også vårt eget selvbilde.

- Når en nå ser at flere byer i Norge kjemper om å få vinter OL i 2018, selv om vi ikke engang vet om det finnes noe snø da, så er dette et barometer på hvor viktig vinterlandskapet er for oss i dag, sier Bomann-Larsen.

Smaken av Norge:

Fiskekaker

Hjemmelagde fiskekaker er snadder, og de inneholder mye mer fisk enn de fra butikken. De kan serveres som middagsrett, eller kanskje på brødkive med remulade?

Ekstrem fyllekjøring i Troms

I løpet av to dager tok politiet i Lenvik to bilførere med nesten tre og en halv i promille, det forteller lensmann Arnold Nilsen. Den ene kjørte sju mil! Mange av oss vil dø når vi nærmer oss fire i promille, sier direktør Jørg Mørland ved Rettstoksilogisk divisjon. Reporter : Bjørn Vang.

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

  • Mistenker ikke noe kriminelt

    Politiet i Oman sier til SVT at de ikke mistenker at det har skjedd noe kriminelt knyttet til den svenske DJ-en og produsenten Aviciis (28) dødsfall. – Vi har all informasjon, og vi vet hva som har skjedd. Vi mistenker ikke noe kriminelt.