NRK Meny
Normal

Norgesglasset 23.11.07

Musetesten for gravide - OBOS-historien: Del 4 - Vår daglige Beatles: " I Want you (She's so Heavy)" - Stemmen, del 2

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Musetesten for gravide

Hva gjør en kvinne som lurer på om hun er gravid? Hun kjøper naturligvis en graviditetstest. Men dette er faktisk ingen selvfølge. Graviditetstesten ble først oppfunnet på 60-tallet. Da var den inspirert av de aller første sikre graviditetstestene, som vi like greit kan kalle musetesten, kanintesten og frosketesten.

OBOS-historien: Del 4

I 1960 gjorde Oslo bolig- og sparelag, OBOS, ferdig leilighet nummer 25 000 i hovedstaden men fortsatt var behovet for leiligheter enormt. Nordmenn folkevandret til byene og mange ville til Oslo. Stadig nye områder utenfor sentrum ble tatt i bruk.

Ammerud i Groruddalen fikk fire kjempeblokker som rommer en hel norsk småby. Forfatter og journalist Bjørn Bjørnsen har skrevet historien om OBOS. I dag tar han og reporter Sjur Sætre T-banen mot Ammerud.

Vår daglige Beatles:

"I Want you (She's so Heavy)"

En sangtekst som ble latterliggjort, en innspilling som ga lydteknikerne hodeverk, og en sykeseng til besvær. Det er bare noe av det du får høre om i historien om den åtte minutter lange Beatles-låten "I Want You (She's So Heavy)".

Stemmen, del 2

Hvorfor har du den stemmen du har? Norgegslasset leter etter ur-tonen.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

 • Varslar ny Harry Hole-bok

  Jo Nesbø gir ut ei ny Harry Hole-bok i juli 2019. Han offentleggjorde dette på si eiga heimeside torsdag. Lite informasjon er offentleggjort om handlinga, men i eit samandrag står det at Harry Hole vaknar opp i bakrus med hendene og kleda dekkja av blod, ifølgje VG.

  Jo Nesbø lanserer "Macbeth"
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Lesarane rasar mot Elle

  – Vi har ingen ambisjonar om å representere heile samfunnet.

  Dét svarte motebladet Elle då ein lesar på Instagram lurte på kvifor det ikkje var meir mangfald blant bloggarane deira. Svaret har fått mange til å reagere, skriv nettstaden Melk og Honning. Elle-redaktør Signy Fardal meiner det heile er ei misforståing, og kommenterer til VG at fordi Elle «heile tida brukar modellar og intervjuobjekt med anna etnisk opphav enn det norske, falt det oss ikkje inn at spørsmålsstillar tenkte på etnisitet».

  Signy Fardal
  Foto: Aas, Erlend / Scanpix