Norgesglasset 23.11.06

70.000 i leie for fjernsyn - Verdens beste doktorgrad - Kjærlighetens bakgater 15: Nedtrapping og tilgivelse - Norges skredhistorie del 4: Store steinskred - Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer - Familiedrap - Norske menn tror de er morsomme - Hvor er mappa mi? - Hvordan er det å tigge?

Thorn tok 70.000 i leie for fjernsyn

Bondefangeri og stygt lureri, sier dattera Marit Mæhle. Mora døde nylig i en alder av 90 år, og Thorn skiftet fjernsyn kun tre ganger i løpet av de tjue åra leieforholdet varte. Vi driver butikk, sier butikksjef Hans Lyngmo hos Thorn i Tromsø. Reporter: Bjørn Vang.

Verdens beste doktorgrad

Vi nordmenn er verdens beste, - denne gang også i doktorgrad. For forsker Marianne Fyhn ved Senter for hukommelsesbiologi ved NTNU vant den prestigetunge tittelen. I oktober ble hun overrekt prisen Donald B Lindsley Price in Behavioral Neuroscience. Reporter Ellen Omland.

Kjærlighetens bakgater 15:

Nedtrapping og tilgivelse

Det er lett å snakke som om utroskapsforholdet selvsagt kuttes tvert og ferdig med det dersom det oppdages. Men noen må gjennom avvenning eller nedtrapping selv om de velger å satse på å fortsette sammen med sin opprinnelige partner.

- Dette er svært tøff periode, og mange forhold strander her, sier psykolog, familieterapeut og forfatter av bok om utroskap, Frode Thuen.

Når affæren er historie og paret jobber seg framover, kommer en etter hvert til det Thuen anser som kanskje den aller størsteutfordringen for den som har blitt bedratt: Å tilgi.

- Å tilgi er en evne som er ulikt fordelt, og de som evner å tilgi kjennetegnes ofte av emosjonell modenhet og sterkt selvbilde. Men tilliten gjenopprettes ikke automatisk ved tilggivelse, understreker Thuen.

Norges skredhistorie del 4:

Norgeshistoriens største fjellskred!

De er sjeldne, men gjør enorm skade og har tatt mange liv. Vi snakker om store steinskred i Norgesglasset i dag. Reporter Thor Henry Bjor og lokalhistoriker Astor Furseth tar oss med 250 år tilbake i tid for å fortelle om norgesgistoriens største fjellskred.

 

Kåseri

Ingvild Wedaa Tennfjord
Foto: Linda Næsfeldt

Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer: "De unge og ambisiøse".

Familiedrap

Det blir undersøkt for dårlig hva som kan være årsaken når en person tar livet av sine nærmeste og tar selvmord i etterkant. Det mener forsker Kristin Skjørten fra Institutt for Samfunnsforskning. Viktig informasjon om hva som kan være årsaken går tapt, og dermed har man ikke mulighet til å forebygge så godt. Og idag vet vi rett og slett ikke godt nok hva som er årsaken. Tove Smaadal, leder for Krisesentersekretæriatet etterlyser tiltak mens avdelingsleder ved Taktisk etterforskning ved Kripis, Svein Kjus sier det ikke nødvendigvis er så enkelt å forebygge. Reporter er Ellen Omland.

Norske menn tror de er morsomme

9 av 10 norske menn er fornøyd med humoren sin. Humoren er det mange menn likerbest med seg selv. Det kommer frem i en undersøkelse Opinion har gjort for Allersgruppen. Professor Sven Svebak ved NTNU forklarer reporter Øyvind Wik at dette kan dreie seg om en stor misforståelse: - At en mann føler seg morsom betyr ikke at han er det. En gammel nyhet kvinner på gata i Trondheim kjenner seg godt igjen i.

Hvor er mappa mi?

Mange nordmenn har søkt om å få se mappa si. Nesten tolv og et halvt tusen mennesker her i landet mistenker at de har vært ulovlig overvåket, og har ønsket en avklaring på spørsmålet. Nå er Innsynskommiteen snart ferdig med å behandle alle søknadene, og i 60% av tilfellene er resultatet ”intet funn”. Hva ligger egentlig i det? Arild Opheim snakker med Kjell Horn, som leder organisasjonen mot politisk overvåking.

Hvordan er det å tigge?

I dag åpner utstillingen "Rett i koppen" på Norsk Folkemuseum. Den handler om tiggernes hverdag i Oslo. På utstillingen kan du prøve hvordan det er å tigge, riktignok mens du sitter inne i et varmt rom. Men hvordan oppleves det for dem som sitter ute? Knut Løvli ble landskjent gjennom tv-serien "Siv og Knut -en kjærlighetshistorie". Han forteller hvordan han opplevde livet på gata. Reporter er Astrid Engen.

Hør: Norgesglasset 23.11.06.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

 • Kevin og«Parterapi» fikk to priser

  Komikeren Kevin Vågenes og «Parterapi» fikk både prisen Årets morsomste på TV og Årets humorprogram da årets Humorpriser ble delt ut. Steinar Klouman Hallert fikk prisen som Årets humorspire.

 • Avsluttar samarbeid med R. Kelly

  Sony Music har bestemt seg for å avslutte samarbeidet med R. Kelly, melder Variety. Avgjerda kjem i kjølvatnet av eit stort press mot plateselskapet, etter at fleire kvinner stod fram i dokumentaren «Surviving R. Kelly» og skulda artisten for seksuelle overgrep.

  R. Kelly
  Foto: Frank Micelotta / AP
 • Klissete «chick flick»

  Jennifer Lopez viser du hun har av komisk talent i det som er en varm og artig komedie om å «klare det i storbyen», mener NRKs anmelder Marte Hedenstad om filmen «Second Act». Helt til den blir en klissete klisjé etter en tvist i andre halvdel. Terningkast 3.

  Second act
  Foto: SF Norge