NRK Meny
Normal

Norgesglasset 23.10.07

Mye å lære av Danmark - Stenvold får pris for Målselv-dialekten - Vår daglige Beatles: "Mother Nature's Son" - Vår Frue kirkes orgel - HC Hanssen kåserer - Rekrutteringsvansker for kommunene - Anne Skytebas - Ibsenbiografi - Aksjon mot khat

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 23.10.07

Mye å lære av Danmark

Danskene er langt flinkere enn oss til å ansette funksjonshemmede. Bare 45 prosent av funksjonshemmede i Norge har jobb, mens i Danmark er andelen nesten 55 prosent. Dette mener Liv Arum i Funksjonshemmedes fellesorganisasjon at man bør kunne gjøre noe med.

- Forskjellene kan ha oppstått fordi Danmark har færre kommuner og er et flatere land. Men samtidig har Norge lavere arbeidsledighet, så det er ingen unnskyldning for at vi ikke skal ha like høy ansettelsesrate av funksjonshemmede, sier Arum.

Ingrid Ihme er leder i Telenor Open Mind, som er Telenors arbeidstreningsprogram for funksjonshemmede. Hun har en muskelsvinnsykdom, og sier at hun var redd for ikke å få jobb da hun selv var på vei ut i arbeidslivet.

- Samfunnet og bedrifter må se verdien av å ansette funksjonshemmede, og tørre å gjøre det. I tillegg må vi funksjonshemmede bli flinkere til å vise fram den kompetansen vi har, mener hun.

Stenvold får pris for Målselv-dialekten

Ingerid Stenvold

Ingerid Stenvold

Foto: NRK

Det er Kringkastingsringen som deler ut prisen til Ingerid Stenvold, som er glad og stolt over tildelinga. Rønning Tollefsen fra Bardufoss forteller at dialekten stammer fra Nord-Østerdal og Gudbrandsdalen. Reporter: Bjørn Vang og Pål Plassen.

Vår daglige Beatles:

"Mother Nature's Son"

The Beatles 1968

The Beatles

Foto: NTB-arkivfoto, Nyhetsspiller, Nyhetsspiller, Nyhetsspiller, Nyhetsspiller / Scanpix

Etter en leksjon i meditasjonsleiren i India, skrev både John Lennon og Paul McCartney sanger om naturen. John ble ikke ferdig i tide med sin sang, mens Paul på sin side stengte seg inne i studio da han skulle spille inn "Mother Nature's Son".

Vår Frue kirkes orgel

Sauerorgelet i Vår Frue kirke

Sauerorgelet i Vår Frue kirke

Foto: NRK, Elisabeth Aas

- Bestemor, barn og barnebarn skal få tilbake sine opprinnelige stemmer, sier den tyske orgelbyggeren Christian Scheffler mens han finpusser orgelpipene i Vår Frue kirke i Trondheim. Kirken feirer 800 år i november, og jubilerer blant annet med å gi orgelet full overhaling fra en av verdens fremste orgelbyggere.

Kåseri

HC Hanssen kåserer: "Fram fra glemselen"

Rekrutteringsvansker for kommunene

En helt fersk undersøkelse viser at norske kommuner sliter med å tiltrekke seg jobbsøkere, og det er kommunenes omdømme får mye av skylda. Dette får konsekvenser for valgløftene, for hvordan skal de kunne innfris uten ansatte? Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Anne Skytebas

Hun liker at det smeller, og er en sjelden sort. For i hele Norge finnes det bare 2-3 kvinnelige skytebaser. Vi finner henne langt inni fjellet utenfor Kragerø, - i stummende mørke. Reporter Tania Ripoll har møtt tunell-skytebas Anne Grete Lofthus fra Høydalsmo.

Ibsenbiografi

I dag kommer andre bind i biografien om Henrik Ibsen ut, "Masken". Forfatteren av boken, Ivo de Figueiredo, brukte fire år på å skrive denne to binds biografien om Henrik Ibsen, og han forteller at han ikke viste så alt for mye om manne og dikteren før han gikk i gang med å skrive biografien. Men når vi spør han om Henrik Ibsen i dag, er han som et leksikon, og han forteller at Henriks Ibsen var en stor kjendis da han levde.

Aksjon mot khat

Khat

Planten khat er forbudt i Norge og har status som narkotika.

Foto: AP

Planten khat er forbudt i Norge og har status som narkotika. Men særlig i det somaliske miljøet i Oslo er det mange som tygger khat for å ruse seg, sier Hassan Ali Omar i Landsforbundet Mot Stoffmisbruk. Sammen med organisasjonen Mininfo arbeider de for å hindre khatmisbruk blant somalisk ungdom. Reporter: Ann Jones.

Hør: Norgesglasset 23.10.07

Norgesglasset NRK P1