NRK Meny
Normal

Norgesglasset 23.10.06

Sjefer vil overvåke - Utstoppede fugler i register - Anmelder ikkje voldtekt - Mulig å høre Guds stemme? - Marianne Meløy kåserer - Rent bord - Farlige gangfelt - "Kule liv" blir dyrka i mediene - Staten og fedmen

Sjefer vil overvåke

Skjult kamera i garderoben! Det er ikke lov, men mange arbeidsgivere ønsker å filme deg uten at du vet det. Vi har snakket informasjonssjef i datatilsynet, Ove Skåra og Thor Martin Bjerke i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon. Reporter er Thor Henry Bjor.

Utstoppede fugler i register

Utstoppet ørn
Foto: Ann Jones / NRK

Alle som har utstoppede eksemplarer av truede fuglearter må registrere dem og få dem merket med en databrikke, skriver Nationen. Fristen går ut i 2008, etter det kan fuglene bli inndratt, sier Erik Lund ved Direktoratet for Naturforvaltning. Rektor Berit Eggset Nymoen ved Kalvskinnet skole i Trondheim har Lund merke en nedstøvet havørn. Reporter: Ann Jones.

Anmelder ikkje voldtekt

Berre kvar fjerde voldtekt blir meld til politiet. Alt for lite, meiner Rita Sletner. Ho er leiar i eit nytt utval som skal kartlegge korleis situasjonen er for voldtektsoffer i Norge, og foreslå tiltak for å gjere tilhøva betre. Ikkje berre ynskjer Sletner at alle voldtektar skal meldast til politiet, ho ynskjer også å undersøkje om rettssystemet fungerer som det skal. I dag vert 40 prosent av alle som vert melde for voldtekt frifunne i retten. Til samanlikning er frifinningsporsenten for andre saker på berre 7 prosent.

Mulig å høre Guds stemme?

Det er mulig å høre Guds stemme. Det sier både nyutnevnt biskop i Hamar, Solveig Fiske, og mannen som kan bli ny biskop i Sør-Hålogaland, Tor B. Jørgensen, i en kommentar til søndagens lesetekst i Den Norske Kirke. Men begge to mener likevel Kirken må være skeptisk når noen hevder å ha hørt Guds stemme. Reporter: Bjørn Vang.

Kåseri

Skuespiller Marianne Meløy
Foto: Per Kristian Johansen / NRK

Marianne Meløy kåserer: "Kosmetikk-krigen".

Rent bord

Mattilsynet er lei møkkete restaurantkjøkken og varsler kontroller over hele landet for å få bedret hygienen de nærmeste tre ukene. Til sammen om lag 7000 hoteller, kafeer, restauranter og kantiner skal kontrolleres. Aksjonene har fått navnet Rent bord. Arild Opheim snakker med seksjonssjef i Mattilsynet, Solveig Almaas, og reporter Sjur Sætre møter mesterkokk Harald Osa.

Farlige gangfelt

Føler du deg trygg når du bruker gangfeltet for å krysse en veg? De aller fleste av oss gjør det, vi forventer at de hvite stripene får bilistene til å stoppe. Men denne tryggheten skal man ikke stole for mye på.

- Det er ofte snakk om en falsk trygghet, det forteller seksjonsleder i Statens Vegvesen, Finn Harald Amundsen til reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo. Mange av gangfeltene i Norge fungerer som trafikkfeller og Statens vegvesen ønsker nå å kartlegge hvor disse befinner seg.

- I enkelte tilfeller skal gangfeltene fjernes, men det er også snakk om å oppgradere med bedere belysning og skilting, samt opphøying, sier Amundsen.

"Kule liv" blir dyrka i mediene

Lever du eit normalt A4-liv, med jobb, familie og heim? - Aviser, radio og fjernsyn viser forakt for det typiske A-4 livet. I staden er det kjendisar og samfunnstoppar som blir dyrka, meiner debatt og kronikkredaktør Knut Olav Åmås i Aftenposten. Han snakkar med programleiar Arild Opheim, medan reporter Kjetil Lillesæter intervjur folk på gata i Trondheim om det same emnet.

Staten og fedmen

Tanken om at feite folk er stygge lå bak mye offentlig propaganda for bedre kosthold. Forskere mener det henger igjenn i dag ogås. I dag snakker vi om fedme som en epidemi, og norske myndigheter har erklært krig mot overvekta. Samtidig snakker en om at det er for mye fokus på kropp og fett, spesielt blant unge. Men er dette noe nytt? Forsker Kari Tove Elvebakken på Universitetet i Bergen har studert hvordan myndigheter og leger har informert og drevet helsepropaganda gjennom tidene. Reporter: Tron Soot-Ryen og Arild Opheim.

Hør: Norgesglasset 23.10.06

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

 • Kurt Nilsen flytter hjem til Bergen

  Kurt Nilsen gir opp Østlandet og flytter hjem igjen. Sangeren ønsker å reetablere seg i Bergen og styre karrieren herfra, skriver BT. Nilsen har bodd i Minnesund i to år sammen samboeren. I vår ble det brudd mellom de to. Nå ser han frem til å turnere med julekonserter rundt om i Norge.

  kurt 3
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Støre: – 22. juli ble et begrep

  – For sju år siden ble 22. juli et begrep i vår historie, med alt den dagen rommer av lidelse, smerte og sorg, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre i sin tale på Utøya.

  Minnemarkering på Utøya 22. juli.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix