Norgesglasset 23.08.07

Innvandrerstemmer - Kantarellhunden Freddie - Vår daglige Beatles: "With a Little Help From My Friends" - Flere enn én fiskerestaurant i Bergen - Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer - Selvslukkende sigaretter - Farlig sopp - Vegard Ulvang og russiske giftskyer - Mange ringer 112 utan at det er nød

Hør: Norgesglasset 23.08.07

Innvandrerstemmer

Politikerane snakkar mye om dem, men kanskje ikke like mye med dem. Ved valget nå i høst kan nesten 300.000 nordmenn med innvandrerbakgrunn stemme. Sosiolog Jon Rogstad forteller at så mange som tre av fire nordmenn med invandrerbakgrunn gir sin stemme til venstre siden, men at det også finnes de som stemmr Frp. Men det er en lav valgdeltagelse blant nordmenn med innvandrerbakgrunn, og Rogstad mener at politikerne må henvede seg til denne gruppen også i tiden mellom valgene.

Kantarellhunden Freddie

Det er høysesong for sopp, og ivrige plukkere sier dette er et av de beste soppåra på lenge.I jakten på skogens gull, kantarellen, dro reporter Lise Gro Andersen og sopp-jeger Vibeke Gundersen ut i skogen i Rakkestad i Østfold. I tillegg til kurv og kniv hadde de også med seg en soppekspert på fire bein under opplæring, kantarellhunden Freddie.

Vår daglige Beatles:

"With a Little Help From My Friends"

The Beatles

The Beatles

Foto: Faksimile NETT TV / NRK

John Lennon og Paul McCartney skrev låta spesielt for at Ringo Starr skulle synge den på "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band". Låta hadde arbeidstittelen "Bad Finger Boogie", siden John Lennon hadde en vond finger mens han og Paul McCartney skrev låta.

Flere enn én fiskerestaurant i Bergen

Kva er definisjonen på ein fiskerestaurant? Og fins det berre ein slik restaurant i Bergen? Skal ein tru nettsidene til restauranten Enhjørningen på Bryggen er dei den einaste i sitt slag. Men det er ikkje konkurrentane einige i.

Kåseri

Ingvild Wedaa Tennfjord

Ingvild Wedaa Tennfjord.

Foto: Linda Næsfeldt

Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer: "Festen er ikke slutt"

Selvslukkende sigaretter

Om få år kan det bli påbudt med selvslukkende sigaretter her til lands. Lovforslaget skal behandles i EU til høsten. Blir det vedtatt, vil det også gjelde Norge, skriver Nationen. Motivet er å redusere antall branner som skyldes sigarettglo forteller Gunnar Wold i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap til reporter Arild Opheim.

Farlig sopp

Soppelskerer landet rundt fortel om et meget godt soppår. Det er bare å finne fram soppkurven og springe til skogs på jakt etter kantarellar, steinsopp og sjampinjonger. Men, vi veit at sopp kan vere både farlig og dødelig. Og i dagens Nationen forteler leder i Norges sopp-og nyttevekstforbund, Gro Gulden, at de frykter menneskeliv kan gå tapt når Mattilsynet mange steder i landet no nektar å bevilge pengar til soppkontrollar. Biolog og dagligleder i Mycoteam Kolbjørn Mohn Jensen, forteller at de klassiske feilien vi gjør når vi plukker sopp, er å smake og plukke med oss sopp vi tror er matsopp, men som viser seg å være den giftige stebroren.

Vegard Ulvang og russiske giftskyer

Ulvang vil ha ny aksjon mot nikkelverket i Russland. Det er påvist tungmetaller i blåbær, krekling og multebær. Direktør Dan Åmlid ved Norsk institutt for skog og landskap hilser en ny aksjon velkommen. Reporter: Bjørn Vang.

Mange ringer 112 uten at det er nød

Over 90 prosent av nødtelefonane som blir ringt til politiet er feilanrop. Ved Sør-Trøndelag Politidistrikt opplever de svært ofte at det er ingen i den andre enden av røret.

Hør: Norgesglasset 23.08.07

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm