NRK Meny
Normal

Norgesglasset 23.07.08

Diskriminering av tiggere - Kvalfanger om vern og politikk - Dagen i dag 23. Juli - Deponiforbud - Dang Trinh kåserer - Menn oppsøker familiekontorene - NRK 75 år - Statlig begravelse - Postkort fra livet

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 23.07.08

Diskriminering av tiggere

Fattighuset har nektet mennesker av rom-folket mat, og gatemagasinet =Oslo har vært skeptiske til å la utenlandske tiggere selge bladet. Nå skal diskrimineringsombudet vurdere om dette er lovbrudd. Daglig leder i =Oslo, Stian Oldekjær, sier at de ikke vil diskriminere noen på bakgrunn av etnisitet. Men selgerne deres må beherske norsk, sier han.

- I tillegg er vi presset på kapasitet. Hvis alle av rom-folket ville selge bladet, er det ikke sikkert vi hadde kunne følge opp alle. Det kunne gått utover de selgerne vi allerede har, sier han. Men dette kan være brudd på norsk lov.

- Hvis personer blir vurdert fra den etniske tilhørigheten de har, og ikke som et enkeltindivid, kan det være brudd på diskrimineringsloven, sier Ingeborg Grimsmo.

Kvalfanger om vern og politikk

Vi må få lov å eksportere kjøttet, krever kvalfanger Ove Jensen ombord på kvalbåten "Nystranda" fra Røst. Jensen mener jakt på vågekval er forsvarlig forvaltningspolitikk og at de som protesterer ikke har greie på saken. Rep: Bjørn Vang.

Dagen i dag

23. Juli

"Man lever ikke i rampelyset og på Theatercafeen" sa Alf Prøysen, han mislikte mye av det avisene skrev om ham. "Min far var overbevist sosialdemokrat" forteller datteren Elin Prøysen, mens Alf Cranner sier Prøysen var opptatt av moderne litteratur. Rep: Bjørn Vang.

Deponiforbud

Det skal bli forbudt å kaste gamle sokker og til og med epleskrotter på søppeldyngene fra og med juli neste år. Kva skal vi då gjere med over 600 000 tonn av denne typen avfall?

Kåseri

Dang Trinh kåserer: ”Moten er nådeløs”.

Menn oppsøker familiekontorene

Stadig flere menn tar kontakt med familievernkontorene fordi de mener at partneren stiller for store krav, er utro, eller herser med dem.

-Tradisjonelt har menn tatt kontakt først når kvinnen er på vei ut av forholdet og det er for sent, men nå er menn mer bevist på at parforhold er noe som må jobbes med, forklarer Berger Hareide, som er avdelingsdirekøtr i barne-, ungdoms- og familieetaten.

NRK 75 år

”God aften, mitt navn er Cox”

Lytter du til kriminalhørespillene på radio? i 1955 var gatene folketomme da kriminalserien "God aften mitt navn er Cox" gikk på lufta.Skuespillleren Arne Lie ble rikskjendis som Mr. Cox. " Få og lite blodige mord, men fullt opp av spenning", skrev VG i en kommentar. NRK' s Nils Nordberg og reporter Kjetil Lillesæter ser tilbake på det populære kriminalhørespillet i Norgesglassets serie "NRK i 75 år".

Statlig begravelse

- Det blir av mange oppfattet som noen blir forbigått ufortjent, i sammenheng med "begravelse på statens bekostning", mener historiker og forfatter Karsten Alnæs. - Og bare at det oppstår en slik debatt, forteller at systemet bør avvikles, fortsetter Alnæs. Begravelse på statens bekostning er en ordning hvor en begravelse blir betalt av staten, men ordnet av nær familie. Regjeringen biddrar med en blomsterkrans, samtidig som et medlem av regjeringen skal være tilstede og eventuelt kan holde en tale. Dette må ikke misforståes med "statsbegravelse", hvor regjeringen ordner det hele. Reporter: Julie Worsøe-Walla

Postkort fra livet

Postkortet er fra Ørsta i dag, og er et barndomsminne fra Arne Ola. Kortet blir lest av Erik Bull.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

 • Dom mot tyrkiske journalister

  Minst 13 journalister fra den tyrkiske avisen Cumhuriyet ble dømt for terroranklager i Istanbul i kveld. Tre ble frikjent, ifølge Reuters.

  Tyrkiske journalister i rettsak
  Foto: Yasin Akgul / AFP
 • Nordic Light er i gang

  Kreativ leiar Morten Krogvold stod for den offisielle opninga av årets Nordic Light-festival i Kristiansund i dag. Fotofestivalen blir arrangert for trettande gang i år og trekker fotografar og fotointeresserte frå heile verda.

  Kreativ leiar Morten Krogvold stod for den offisielle opninga av årets Nordic Light-festival i Kristiansund i dag.