Hopp til innhold

Norgesglasset 23.07.07

Bergvesenet i Norge - Sjekketips for bilen - Smaken av sommer - Norges største sjekkested for kristne - Marianne Meløy kåserer - Falsk legitimasjon - Utrydda dyr: Europeisk løve - Ektepar møttes på Korsvei - Søkkrike aksjemeglere

Hør:  Norgesglasset 23.07.07

Bergvesenet i Norge

Flere og flere tar spaden fatt i den norske fjellheimen. Høye metallpriser har ført til at rekordmange nå leter etter mineralforekomster i fjellet. For å få tillatelse til å begynne letinga må man kontakte Bergvesnet som utsteder såkalte mutinger, rettigheter til å lete og grave på et bestemt område. Men, Bård Dagestad, underdirektør i Bergvesnet forteller at det antageligvis er godt under en promille av årets tilsammen 2288 mutinger som er drivverdige.

Underdirektør i Bergvesenet, Bård Dagestad i studio.

Underdirektør i Bergvesenet, Bård Dagestad i studio.

Foto: Per Kristian Johansen / NRK

 

Sjekketips for bilen

Vet du om bilen din er i orden? Vegdirektoratet anslår at omtrent en tredjedel av norske biler har feil på bremsene, skriver Dagsavisen i dag. Mange vegrer seg for å sjekke bilen av frykt for dyre verkstedregninger, men litt enkel sjekking kan du gjøre selv. Kommunikasjonsrådgiver i NAF, Jan Ivar Engebretsen, gir deg en kort innføring. Reporter er Astrid Engen.

Smaken av sommer

Osso bucco

På Sæther gård i Levanger er det en allsidig produksjon. I tillegg til kalvekjøtt har de 35 ulike økologiske grønnsaker. Radiokokken lar seg friste av noen store lårskiver som viser seg å være mørere enn han kunne tenke seg. Det blir en nordtrøndersk osso bucco.

Norges største sjekkested for kristne

Hilde Bergersen

Hilde Bergersen er på jakt etter drømmemannen.

Foto: Kjetil Lillesæter / NRK

Den kristne sommerfestivalen Korsvei i Seljord er Norges største sjekkested for single kristne. - Vi hadde gjerne sett at enda flere fant hverandre på Korsvei, sier festivalveteran Knut Grønvik.

Over 2000 kristne fra hele landet kommer til den tverrkirkelige Korsvei-festivalen, som arrangeres på dugnad annenhver sommer i Seljord. De fleste deltakerne er familiefolk, men hit kommer også mange single kristne. - En viktig motivasjon for mange er å finne seg en livsledsager. Vi har en egen teltleir inne på selve festivalområdet for voksne uten barn. De fleste som camper her kommer til festivalen uten partner. Å bo i felles teltleir er en fin måte å bli kjent på, sier Knut Grønvik.

Blant de single festivaldeltakernbe er Hilde Bergersen, (41) bosatt på Nesodden. - På en kristen festival er det lette re å finne en mann med samme verdigrunnlag som meg selv. Jeg ber til Gud om at han må gi meg en mann, sier Hilde Bergersen til Norgesglasset reporter Kjetil Lillesæter.

Kåseri

Marianne Meløy kåserer: "Datakatastrofe".

Falsk legitimasjon

Hver uke må dørvakter i Oslo sentrum besaglegge falske legitinmasjonskort. Tenåringer er villige til å betale mellom 1500 og 2000 kroner for et falskt id-kort. Nå vil politiet ha slutt på denne virksomheten, og lanserer en holdningskampanje for å få folk til å slutte med dette frivillig. - Dette er ulovlig, og vi ønsker ikke at ungdommene skal motta forelegg på grunn av dette, sier stasjonssjef ved sentrum politistasjon i Oslo, Bjørn Hansen.

Utrydda dyr:

Europeisk løve

Europeisk løve var helt vanlig i vår del av verden, helt til romerene bygde Colosseum. Da ble løven fanget inn og brukt i det blodige sirkuset. På grunn av alle gladiatorkampene, ble den europeiske løven utryddet og drept for godt, forteller zoolog Petter Bøckman til reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Ektepar møtte på Korsvei

Dag Kvarstein og Anne Moseid

Dag Kvarstein og Anne Moseid møtte hverandre på Korsvei.

Foto: KJetil Lillesæter / NRK

Dag Kvarstein og Anne Moseid møtte kvarandre på den kristne sommarfestivalen "Korsvei" i Seljord for to år sidan. I går - søndag den 22. juli - feira dei eitt års bryllaupsdag. - Det var Anne som sjekka opp meg, noko eg hadde sansen for, seier Dag Kvarstein. - Eg hadde vore singel store deler av mitt vaksne liv. Eg fann ut at no var det på tide å vere litt modig, seier Anne Moseid til reporter Kjetil Lillesæter. Resultatet vart ekteskap.

Søkkrike aksjemeglere

Aksjemeglerne svømmer i pengebingen og svelger svindyr champagne, men vi bør slett ikke føle misunnelse, for det er synd på dem, hevder dagens kommentator Bjørn Vang.

Hør: Norgesglasset 23.07.07

 

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

  • «NCIS»-skuespiller David McCallum er død

    Skuespiller David McCallum, best kjent fra TV-seriene «NCIS» og «The Man From U.N.C.L.E.», er død. Han ble 90 år gammel.

    McCallum døde i New York mandag av naturlige årsaker. Han hadde familien ved sin side, skriver CBS i en uttalelse.

    – David var en begavet skuespiller og forfatter, og var verdsatt av mange verden rundt. Han levde et utrolig liv, og ettermælet hans vil leve for alltid gjennom familien og de utallige timene med film og TV som aldri blir borte, heter det i uttalelsen. (NTB)