Norgesglasset 23.05.08

UNIFIL30 år - Liverpool - Dagen i dag 23. Mai - Postkort fra livet

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

UNIFIL30 år

United Nations Interim Force in Lebanon - UNIFIL gikk for 30 år siden inn med fredsbevarende styrker i Sør-Libanon for 30 år siden. Oppgavene bestod i å å bekrefte israelske styrkers tilbaketrekking fra Sør-Libanon, å gjenopprette internasjonal fred og sikkerhet og å bistå Libanons myndigheter med å gjenopprette en fungerende lokaladministrasjon i området. Fra 1978 til 1998 bidro Norge med til sammen 21 326 personer

Liverpool

Det har alltid vært guttene som har dominert på fotballturer fra Norge til England. Men nå er norske supporter-jenter på full fart inn i engelsk fotball.

Tenåringsjentene Kathrine Opgård, Kristin Huuse, Ida og Kristin Estil- Jacobsen

har fulgt laget sitt Liverpool fra hver sin landsdel. Nå har de reist til England sammen for å se heltene i levende live!

Dagen i dag

23. Mai

Dagen i dag 23.mai: Bonnie and Clyde drept av politiet i 1934. Clyde Barrow skjøt og drepte politimenn, men kjæresten Bonnie Parker løsnet aldri et skudd, det hevder både slektninger og gjengmedlemmer. Filmen som kom i 1967 er både nyskapende og svært god, sier filmjournalist Mikal Olsen Lerøen. Musikken i innslaget er ved George Fame. Rep: Bjørn Vang.

Postkort fra livet

De skulle feire jul på en ny måte - dagens postkort fra livet handler om en dramatisk julenatt på fjellet.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

 • Skandale ryster vinmiljøet

  Court of Master Sommeliers måtte diskvalifisere 23 av årets 24 kandidater pga lekket informasjon under årets eksamen. Siden det ikke var mulig å finne ut hvor mange som hadde jukset, ble alle diskvalifiserte. Den eneste kandidaten som fikk beholde sin ferske tittel var sommelier Morgan Harris, fordi han tok smaksdelen av eksamenen i fjor, melder Godt. The Master Sommelier er ansett som en av verdens vanskeligste sommelier-tester. Kun 274 personer har bestått siden 1969 da testen oppsto.

  vin
  Foto: Kym Ellis / Unsplash
 • «Kan bli en krimgodbit»

  Det er mye som gleder med TV 2s Kielergata. Lysten til å lage ny og annerledes norsk krim skinner gjennom, og serien plasserer seg forfriskende langt unna de etterforskerfokuserte morderjaktene som har preget så mange betongbleke “nordisk noir”-serier de siste årene, mener NRKs anmelder. Terningkast 4.

  Kielergata
  Foto: Anagram / TV2
 • «Skogens historie» vekker oppsikt

  Fire utenlandske forlag har kuppet en norsk bok om skog før budrunder under bokmessen i Frankfurt – ved hjelp av såkalte pre-empt-avtaler, ifølge boknettstedet 365. I «Skogens historie», som nylig utkom i Norge, skriver forfatter Reidar Müller om skogens betydning som livsmiljø for planter og dyr – ikke minst ulven – , og skogens plass i menneskenes forestillingsverden.

  Reidar Müller
  Foto: Aschehoug forlag