Hopp til innhold

Norgesglasset 23.05.07

Utrygg på maten - Setter poteter i fylkesveien - Vår daglige Beatles: "Wait" - Våre kjæraste tal, - 12 - Thorium - Bytter bil med sykkel, - får 1 kr. - Ensliges landsforbund 50 år - Økobonden i Norge - Kjetil snakker med Arilds mor

 

Hør:  Norgesglasset 23.05.07

Utrygg på maten

Nesten hver eneste uke kommer det nyhetsoppslag om syk mat i Norge. E-coli bakterier, fugleinfluensa, salmonella. Ord mange av oss tidligere kun har tenkt på som fenomener på Sydenturen. MMI har for niende gang på rad, på oppdrag fra Matilsynet, målt våre holdninger til maten vi kjøper og spiser og om vi føler oss trygge. Resultatet viser at vi er mer skeptiske til det vi putter i oss. Salmonella, miljøgifter, e-coli og vekstfremmende hormoner er mer fremme i folks bevissthet enn tidligere. Folk er rett og slett redd for å bli syke sier Gunnar Dalen i MMI. Reporter Sjur Sætre.

Setter poteter i fylkesveien

Hugo Pedersen

Hugo Pedersen har plantet rabarbra på fylkesveg 918.

Foto: Rune Eriksen, Vesterålen Online

Mange av veiene i Norge trenger og rustes opp. I Bø i Vesterålen var fylkesveien utenfor huset til, tidligere Statens vegvesen-ansatt, Hugo Pedersen så dårlig, at han begynte å plante, midt i fylkesvei 918. Arild Opheim snakket med Hugo Pedersen, som kunne fortelle at dette kanskje er dette et godt råd til andre. For i dag kom Vegvesenet å begynte å jobbe med veien utenfor der han bor.

Vår daglige Beatles:

"Wait"

En av sangene som ble til overs fra "Help!" dukket senere opp på albumet "Rubber Soul".

Våre kjæraste tal: 12

Det kan virke som om nokre tal er viktigare for oss enn andre. I eventyra peikar tala tre, sju, ni og tolv seg ut. I kristendommen er tretalet og sjutalet særleg viktige. I språket vårt finn me mange ord og uttrykk med tala tre og sju, medan talet 12 er særleg viktig for korleis me deler inn tida. Grunnen til at akkurat desse tala går att, kan ligge i eldgamle og utdøydde sivilisasjonar. Me spurte ein religionsvitar, ein folklorist og ein matematikar kvar me finn røtene til våre kjæraste tal.

Thorium

Verden er nødt til å utvikle et alternativ til uranbasert kjernekraft. Her kommer råstoffet Thorium inn i bilde - et råstoff Norge har svært mye av. Et thoriumverk er ufarlig i drift og er ikke utsatt for mulig nedsmelting slik faren og skrekken er ved et urandrevet kjernekraftverk sier fysikkprofessor Egil Lillestøl. Lillestøl er svoren tilhenger av at Norge bør forske på dette og mener det er realistisk å få på plass slike verk for kommersiell drift innen 20 år. En annen gevinst er at restavfallet fra Thorium ikke kan brukes til produksjon av atomvåpen, sier forkjemperen.

Bytter bil med sykkel, - får 1 kr.

Mange arbeidsgivere oppfordrer i disse dager de ansatte til å sette seg på sykkelsetet og tråkke til og fra jobben. Noen ansatte tar ønsket fra ledelsen om å komme i bedre form på alvor, og bytter ut bilen med sykkelen også når oppdrag skal utføres i arbeidstiden. Men det lønner seg sjelden. Kun 1 kr. blir gitt i godtgjørelse til syklistene. Reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo snakker med Inger Espelund, som ønsker seg en mer gunstig ordning for syklistene.

Ensliges landsforbund 50 år 

Agnes Husbyn

Agnes Husbyn i Ensliges landsforbund.

Foto: Vibeke Schjem / NRK

 

I dag fyller Ensliges Landsforbund femti år. Foreningen ble startet opp, først og fremst for å bolig sitasjonen for de enslige i Norge. I Norge er det i dag cirka 780 000 enslige, og det betyr at hver tredje husstand består av en person og en inntekt. Det omfatter blant annet mødre, eller fedre med voksne barn, førgifte, ugifte og søsken som deler leilighet. Og Ensliges Landsforbund ønsker og ta opp saker som gjelder hele gruppen. Det være seg blant annet økonomiske spørsmål, boligfinansiering, ferie reiser og opphold, og sosiale nettverk. Reporter Vibeke Schjem snakket med styreleder i Ensliges landsforbund Agnes Husbyn.

Økobonden i Norge

Svært få bønder legger om til økologisk landbruk, selv om etterspørselen etter økovarer øker. Hvem er det som motarbeider norsk økolandbruk? Og må vi ty til import i steden, spør Tron Soot-Ryen

Kjetil snakker med Arilds mor

Har du kjent det, noen gang? Behovet for å ringe å sjekke at alt er vel med de gamle foreldrene dine. Men så er hverdagen så travel, at du egentlig ikke har tid. Og det er vel strengt tatt ikke så mye nytt å snakke om siden sist? I Sverige tilbyr et nystarta firma å ta disse samtalene for deg.

Hør: Norgesglasset 23.05.07

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK