Norgesglasset 23.04.08

Angrerett for boligkjøp - Lek på jobben - Dagen i dag 23. April - Tarmfloraen viktig for immunforsvaret - Postkort fra livet - Navnestrid om gårdsnavn - Epidemibekjempelse på Sørlandet - Biodrivstoff og matvareproduksjon - Flaggforbud

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 23.04.08

Angrerett for boligkjøp

En angrerett vil tvinge meglerne til å gi informasjon om totale bokostnader til kjøperen, sier underdirektør Torgeir Øines i Forbrukerrådet. Idag er det mange kjøpere som ikke får med seg hva fellesgjelda betyr. Rep: Bjørn Vang.

Lek på jobben

Får du dårlig samvittighet om du tøyser litt på jobben? Ingen grunn til det. Å leke kan rett og slett være lønnsomt.

Dagen i dag

23. April

Den plata som har ligget aller lengst på noen hitlista er Pink Floyds Dark Side of the Moon. 741 uker lå den på Billboard 200 lista før den røk ut dagen i dag i 1988, etter mer enn 14 år. Tron Soot-Ryen forteller om albumet.

Tarmfloraen viktig for immunforsvaret

-Kvart minutt er det 50 millioner tarmceller som dør og som må erstattast, på fire dagar er heile tarmen fornya, sei professor Tor Lea.

Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås skal satse på ei ny helseutdanning. Du skal kunne ta master i til dømes miljø og helse, u-land og helse eller mat og helse. Tor Lea arbeider med temaet mat og helse, og skal utforske immunforsvaret i tarmen, ein del av kroppen me veit svært lite om.

Postkort fra livet

Vi skal til en sensommerkveld og et tilfeldig møte som bringer tankene til Dalai Lama og fjellriket Tibet. Avsender for dagens "Postkort fra livet" er Siv Skoglund fra Hamarøy.

Navnestrid om gårdsnavn

Nå til striden om hvordan gamle gårdsnavn rundt om i Norge skal skrives. Med loven i hånda har myndighetene endret skrivemåten på mange gårds- og bruksnavn rundt om i Norge, lik den måten navnet uttales. Siste nytt forteller Nationen i dag. For nå har sinte grunneiere startet egen forening for å stoppe tvangsendring av gårdsnavn. Reporter Thor Henry Bjor

Epidemibekjempelse på Sørlandet

Også på 1800 tallet var kampen mot sykdommene og særlig epidemiene en enorm utfordring. Omfanget og dødeligheten var enorm. Kristiansand og resten av Sørlandet var da en internasjonal landsdel på grunn av skipstrafikk og handel. Det førte til at den delen av landet fikk alle epidemier som herjet Europa på et tidlig tidspunkt. Sørlandets kamp mot sykdommene på 1800 tallet var ikke bare en kamp mot mikrobene, men også en maktkamp mellom lokal praktisk medisin og Christianiaprofessorenes teoretiske syn. Det sier professor May-Brith Ohman Nielsen ved Universitetet i Agder. Ved programleder Pål Plassen.

Biodrivstoff og matvareproduksjon

I jakten på et miljøvennligere samfunn har biodrivstoff fått mye oppmerksomhet. Lavere utslipp gjør det ettertraktet å erstatte den gamle bensinen med nytt drivstoff som er laget av råvarer vi finner på jorder og i naturen. Hvordan vil bruken av slikt drivstoff påvirker tilgangen på mat?

Flaggforbud

I aviser, radio og TV har det dukka opp en debatt om korvidt ein skal tillate andre flagg enn norske i 17.maitoga rundt om. Eit forbod mot andre flagg enn det norske kjem frå 17.mai-komiteen i Oslo, og vår kommentator Bjørn Johan Jacobsen lurer på om vi eigenleg har bruk for dette innfallet.

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 23.04.08

Kulturstrøm

  • Bodø kan bli kulturhovedstad i EU

    Tre byer er kvalifisert til å bli Europeisk kulturhovedstad 2024; Bodø, Banja Luka og Mostar i Bosnia-Hercegovina. Før avgjørelsen 25. september kommer en delegasjon fra EU på besøk. Kultursjefen i Bodø håper på kulturbystatus blant annet for å få flere unge gründere til byen. (NTB)